בשבוע הנוכחי נציין ככל הנראה את השיא של הגל החמישי של הקורונה, עם מספרי מאומתים גבוהים בכל הגילים והשתלטות כמעט מוחלטת של זן האומיקרון שדוחק את זן הדלתא. בתקופה הקצרה מאז שהתפתח בדרום אפריקה ואופיין פומבית בסוף חודש נובמבר ועד התפשטותו בכל מדינות העולם, הבנו בעולם הרפואה שאנו עוסקים בזן שהוא שונה מהווריאנטים הקודמים. מאז ועד היום, מדענים ורופאים בכל העולם מגלים כל העת נתונים ותובנות על האומיקרון. אלו השפעותיו והשלכותיו העיקריות של זן האומיקרון על מבוגרים וילדים
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
איך האומיקרון משפיע על הגוף?
האומיקרון מעדיף להתיישב ברירית של דרכי הנשימה העליונים ואין לו נטייה לרדת לרמת הסמפונות והריאות. דבר זה מצד אחד תורם רבות ליכולת ההדבקה שלו וקבלת מקדמי הדבקה של 2 עד 3 בערך. מצד שני עובדה זו תורמת להפחתה דרמטית של מעורבות ריאתית, דבר שהוביל להפחתה בהחמרה כלומר צורך באשפוז בכלל, בטיפול נמרץ, וצורך בהנשמה מלאכותית או אקמו.
מה הם התסמינים העיקריים של האומיקרון?
ביטויי הדבקות טיפוסיים בזן האומיקרון כוללים מיחושי גרון, נזלת, שיעול, כאב ראש וחולשה. גם חום יכול להופיע בחלק מן המקרים. ביטויים אלו שדומים לנגיפי התקררות או שפעת מאד מאתגרים כי במקביל לגל האומיקרון ישנם מקרים רבים של נגיפים אלו ולכן החשד נופל בצדק על הקורונה, מה שגורר גזירת בידודים ושליחה מיידית לבדיקות מטוש לאימות.
במה התסמינים של האומיקרון שונים מהזנים הקודמים?
מעניין לציין שהתלונות האופייניות לזנים הקודמים של אובדן חוש טעם וריח אינם מאפיינים את זן האומיקרון. מאפיין נוסף הוא שממוצע הזמן ממגע עם מאומת ועד הופעת התסמינים (שמכונה זמן הדגירה) קצר יותר בזן האומיקרון מזנים קודמים, כשלושה ימים לעומת כשבוע.
האם המסכה יעילה נגד וריאנט אומיקרון?
התסמינים השכיחים ביותר של הנדבקים באומיקרון
כמה זמן לוקח לאומיקרון להתפרץ?
מהו הטיפול התרופתי המוצע לנדבקים באומיקרון?
במבוגרים עם גורמי סיכון אנו יכולים להציע טיפול תרופתי בימים הראשונים של התפתחות תסמינים, במטרה למנוע הידרדרות קלינית ואשפוזים. תכשירים אלו לא ניתנים לילדים ולכן להם אנו מציעים רק טיפול תומך.
מהן ההשלכות והסיכונים לילדים שנדבקו באומיקרון?
כרופאי ילדים אנו לא רק מודאגים מביטויי הקורונה בזמן המחלה עצמה אלא מההשלכות בהמשך. בזנים הקודמים בלטו 2 סוגי סיבוכים. הראשון הוא תסמונת התגובה הדלקתית הרב מערכתית (נקרא PIMS או MIS-c) שבה ילד המבריא מקורונה מפתח לפתע אוסף תסמינים עקב הפעלה לא מבוקרת של מערכת החיסון, דבר הדורש השגחה וטיפולים ביחידה לטיפול נמרץ ילדים. המצב מסכן חיים והיו מקרי תמותה.
השני הוא הלונג קוביד, השלכות ושאריות של סיבוכים שנשארים לטווח ארוך ולעיתים מופיעים זמן רב אחר ההחלמה הראשונית. מדובר בקשת רחבה של סיבוכים כגון קוצר נשימה, עייפות או חולשה כרוניות, הפרעות שינה, הפרעות ריכוז, זיכרון ולמידה, כאבי שלד כרוניים, הפרעות אכילה ועוד. הרושם על סמך המידע הטרי יחסית הוא אופטימי, לפחות בהקשר לשיעור הסיבוכים המופיעים סמוך להחלמה, אך כקלינאים נמשיך לעקוב אחר המחלימים הרבים.
לסיכום, הרושם הוא שמדובר בזן פחות אלים מזנים קודמים, אך מאחר וגם אחוז נמוך בקרב אוכלוסייה גדולה בזמן קצר מהווה אתגר רפואי ניכר, הדרך הטובה ביותר כעת להיות מוכן מפני המחלה היא להתחסן כמומלץ בקבוצת הגיל כנגד קורונה שהוכח כמונע תחלואה חמורה וסיבוכים נלווים. כמו כן חשוב להתחסן כנגד שפעת ולהקפיד על עטית מסכות.
ד"ר דורון דושניצקי - מומחה ברפואת ילדים, לאומית שירותי בריאות