בסוף ינואר השנה פרסם רופא אמריקאי בשם בארט קלאסן (Classen) מאמר יוצא דופן למדי. הוא טוען בו כי להערכתו, חיסוני הקורונה של חברת פייזר עשויים לגרום להיווצרות פְּרִיוֹנִים במוח, הקשורים לדבריו למחלות ניווניות של מערכת העצבים בהן אלצהיימר וניוון שרירים מסוג ALS. מלבד הטענה יוצאת הדופן, המאמר של קלאסן מיוחד גם בעובדה שהוא לא כולל שום ראיות התומכות בטענתו. מסיבה זו, ורבות אחרות, הטענה חסרת כל בסיס ושגויה מיסודה.
מחלות פריונים הן קבוצה של מחלות הנגרמות עקב קיפול שגוי של חלבונים. הייחוד במחלות פריונים הוא שהגורם להן אינו חיצוני, כמו חיידק או נגיף, אלא חלבון שלא קיבל את הצורה התלת-ממדית הנכונה שלו. זה מוביל ל"תאונת שרשרת" מולקולרית שבעקבותיה חלבונים אחרים מתקפלים באופן שגוי מה שעלול לגרום לנזק רב. פריונים גורמים למחלות כמו "קרויצפלד-יעקב" (הגרסה בבני אדם של מחלת "הפרה המשוגעת") ומחלת קוּרוּ. ייתכן שפריונים קשורים גם להיווצרות משקעי החלבונים בטא-עמילואידים המצטברים במוח במחלת אלצהיימר ובמחלות ניווניות נוספות של המוח. עם זאת, המנגנון המולקולרי המלא של מחלות אלה לא פוענח עד תום. מעריכים כי שגיאה בקיפול החלבונים גורמת ליצירת משקעי החלבון שהמוח אינו מצליח לסלק, מה שמוביל בסופו של דבר לנזק בלתי הפיך לתאי העצב במוח. אם במחלות האלה המנגנון ידוע רק באופן חלקי, הרי שניוון שרירים מסוג ALS הוא מחלה שהגורמים לה אינם ברורים בעליל. עד היום ידועים לנו כעשרים גנים הקשורים למחלה, אך המנגנון שמוביל להתפתחותה אינו ידוע.
איך כל זה קשור לחיסוני הקורונה של פייזר? התשובה הפשוטה היא שאין כל קשר. מקטע השיטות במאמרו של קלאסן מכיל שלושה משפטים החוזרים על עצמם, ובהם נאמר ש"בוצעה אנליזה" למרכיבי החיסון. המאמר לא מפרט באיזו אנליזה נעשה שימוש, מה היו הבקרות, ואילו ממצאים הובילו אותו למסקנה שחיסון הקורונה עלול להוביל למחלות שהוזכרו.
בנוסף לחוסר הבולט בראיות או ממצאים, קלאסן מעלה כמה טענות הנעות בין השגוי למופרך לחלוטין. ראשית, הוא טוען כי החיסון יגרום לבעיות בקיפול החלבונים TDP-43 ו-FUS. שניהם אכן קשורים לאלצהיימר ול-ALS, אך הוא לא מסביר כלל מדוע חלבונים אלה עלולים להיפגע בשל החיסון. את הטענה הזו הפריכו כמה גורמים כבר למחרת פרסום המאמר של קלאסן, בהם המועצה האמריקאית למדע ובריאות ואתר פוליטפאקט. נוסף על כך, קלאסן חוזר על הטענה חסרת השחר שנגיף הקורונה עצמו הוא נשק ביולוגי שפיתחה ממשלת סין, טענה שהופרכה כבר לפני שנה.
טענות מפוקפקות עם בית מפוקפק
הוצאת SciVision, המפרסמת את כתב העת שבו פורסם המאמר מוגדרת כ"חמסנית" (predatory), כלומר כזו שבה לא מבוצעים הליכי בקרה נאותים לפני פרסום מאמר, כגון ביקורת עמיתים, ולרוב הן מפרסמות כל דבר תמורת תשלום נאות, במראית עין של פרסום מדעי. מעבר לכך שההוצאה מופיעה ברשימת הפרסומים החומסניים, ראיה נוספת לכך אפשר למצוא בזמן הקצר בין הגשת המאמר ועד פרסומו – פחות מחודש, מכיוון שהליכי בדיקה יסודיים של עבודה מדעית רצינית עשויים לארוך חודשים רבים.
עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר מצא יתרון משמעותי נוסף לחיסון "פייזר"
>> זה מה שכרובית יכולה לעשות לגוף שלכם
>> 1 מכל 4 מחלימי קורונה יסבלו מתסמין ממושך זה
עיון קצר בהיסטוריה של קלאסן עצמו מעלה שזו אינה הפעם הראשונה שהוא מציג טענות משוללות יסוד נגד חיסונים. כבר בשנת 2017 טען כי קבוצה אחרת של חיסונים גורמת להשמנת יתר ולסוכרת, טענה שהופרכה בשנת 2009, ושנית על ידי ארגון הבריאות העולמי ב-2017. במכתב לנשיא ארצות הברית, טראמפ, הרבה לפני התפרצות הקורונה, הוא מיחזר את הטענות הישנות כי חיסונים גורמים בין השאר לאוטיזם, אלרגיות ומחלות אוטו-אימוניות, כמובן בלי שום בדל ראיה.
כדי שטענות מדעיות יוצאות דופן יזכו להתייחסות רצינית, הן מצריכות ראיות יוצאות דופן. במקרה זה, קלאסן העלה טענות מרחיקות לכת בלי לספק ראיות כלל, מה שרק מחזק את הקביעה שהטענות שלו משוללות כל בסיס.