מחקר שנערך בקנדה ופורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Neurology (ששייך לאקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה) מצא כי מקרים של שבץ בקרב חולי קורונה הם למעשה נפוצים יותר ממה שסברו עד כה והם גורם תמותה משמעותי ביותר. הממצא אולי המדאיג ביותר של מחקר זה הראה כי אחוז גבוה של חולי קורונה צעירים לוקה בשבץ עוד לפני שהופיעו תסמינים אחרים של קורונה. כבר דווח בעבר בארה"ב על מקרים רבים של שבץ בקרב חולי קורונה צעירים, גם כאלו ללא מחלות רקע ומחקר זה מהווה ראיה נוספת לכך.
במהלך המחקר, נבחנו מחקרים שונים שפורסמו עד חודש מאי בנושא שבץ בקרב חולי קורונה. הקשר שבין נגיף הקורונה לשבץ עדיין אינו לגמרי ברור למדענים, אך ישנן כמה תאוריות. הסברה הרווחת היא שנגיף הקורונה גורם לקרישיות-יתר של הדם, מה שיכול להוביל להיווצרותם של קרישי דם באזורים שונים בגוף. במקרה של שבץ, קרישי הדם פוגעים בזרימת הדם למוח.
לפי החוקרים, נמצא כי כ-1.8 אחוז מכלל מטופלי הקורונה חווים שבץ לפני שהם מגיעים לבית החולים או זמן קצר לאחר מכן. זה אולי נראה כמו אחוז קטן, אך בהתחשב בכמות מקרי הקורונה ברחבי העולם – שבימים אלה מתקרב ל-30 מיליון, המשמעות היא כמות לא מבוטלת של מקרי שבץ. "זה למעשה מספר מאוד גבוה", אמר לוסיאנו ספוסטו, פרופ' חבר לנוירולוגיה באוניברסיטת וסטרן אונטריו וממחברי המחקר. "לשם ההשוואה, רק 0.2 אחוז מחולי שפעת שהגיעו לבתי החולים חוו שבץ ו-0.75 אחוז מחולי סארס".
עוד ב-mako בריאות:
>> אפידמיולוגית: זה המושב הבטוח ביותר באוטובוס
>> מחקר חדש: ריחוק פיזי לא מספיק למניעת הדבקה
>> לא מצליחים להירדם? 8 משקאות שיעזרו לכם
נוסף לכך, נמצא כי בחצי מהמקרים (48.3 אחוז), השבץ התרחש בקרב צעירים (מתחת לגיל 50) עוד לפני שהופיעו תסמינים אחרים של נגיף הקורונה. כלומר, בלא מעט מקרים, הם כלל לא ידעו שהם נדבקו בנגיף והשבץ היה למעשה ה"תסמין" הראשון. רבים מהם היו ללא מחלות רקע. אך בקרב המטופלים שנכללו במחקר והיו ברמת סיכון גבוהה למוות כתוצאה מנגיף הקורונה, לכולם היה לפחות גורם סיכון אחד, כמו עודף-משקל, יתר לחץ דם או סוכרת – אבל 97 אחוז מהם חלו ברמה קשה בעקבות נגיף הקורונה. זה מה שהוביל את החוקרים להסיק כי רוב חולי הקורונה שלוקים בשבץ, למעשה מתים כתוצאה מחומרת המחלה שבעקבות הקורונה, מאשר מהשבץ עצמו.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (16.09.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.