לאורך השנתיים האחרונות פורסמו מספר מחקרים שהראו על יעילות אפשרית של ויטמין D בהגנה מהידבקות ממחלת הקורונה ומהסיכון לאשפוז ומוות. ויטמינים מקבוצת מיקרו-נוטריינטים כמו ויטמין C, ויטמין D ואבץ ידועים בשל תכונותיהם המחזקות את מערכת החיסון, ומומחים רבים המליצו על צריכה קבועה של ויטמינים כדי להגן על הגוף מהנגיף. במחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת טולדו שבחנו נתונים מ-26 מחקרים שונים המתמקדים בתפקידם של ויטמינים - במיוחד ויטמין C, ויטמין D ואבץ - נמצא שהוויטמינים לא מפחיתים את סיכויי החולים למות מהמחלה.

"להרבה אנשים יש תפיסה שגויה שאם אתה מעמיס אבץ, ויטמין D או ויטמין C, זה יכול לעזור לתוצאה הקלינית של COVID-19", אמרה ד"ר עזיזולה ברן, מאוניברסיטת טולדו קולג' בהודעה לעיתונות. "זה לא הוכח כנכון."

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

החוקרים ביקשו לקבוע עד כמה הוויטמינים מועילים במניעת הדבקה, ובהגנה מפני מחלות קשות ומוות. הם סרקו 26 מחקרים שונים שעברו בדיקת עמיתים ושכללו יותר מ-5,600 חולי קורונה מאושפזים. למרות שהחוקרים לא התכוונו לבחון ויטמין C, ויטמין D ואבץ ספציפית, אלה היו המיקרו-נוטריינטים שהמחקרים המקובלים התמקדו בהם.

בכל המחקרים, אף אחד מהמטופלים שקיבלו תוספת של ויטמין C, ויטמין D או אבץ לא הראה יתרונות כלשהם ביחס לסיכויי התמותה, כלומר לא היה להם פחות סיכוי למות בהשוואה לחולים שלא קיבלו את הוויטמינים.

"חשוב שאנשים יבינו שנטילת התוספים האלו לא מתורגמת לתוצאות טובות יותר", אמר ד"ר רג'ב אסלי, אחד ממחברי המחקר ופרופסור לרפואה באוניברסיטת טולדו. "המסר החשוב הנוסף הוא שהתשובה למחלה זו היא החיסון. תוספי מיקרו-נוטריינטים לא יקזזו את היעדר החיסון או יגרמו לכך שלא תזדקק לחיסון".

"הם לא ימנעו ממך למות"

החוקרים מדגישים כי אין לפרש את המחקר בכך שתוספי ויטמינים ומינרלים הם רעים או שיש להימנע מהם, אלא שהם אינם יעילים במניעת מקרי מוות מקורונה. הניתוח שלהם אמנם מצא שטיפול בוויטמין D עשוי להיות קשור לשיעורים נמוכים יותר של אינטובציה (שימוש בצינור הנשמה) ותקופות אשפוז קצרות יותר, אך החוקרים אומרים כי יש צורך במחקר קפדני יותר כדי לאמת את הממצא הזה.

על פי החוקרים, ייתכן שחלק מהחולים הסובלים מתת תזונה או חסרים אחרים במיקרו-נוטריינטים עשויים להפיק תועלת מנטילת תוספי מזון, אבל זה בגלל שגופם כבר חסר רכיבים תזונתיים חיוניים - לא בגלל שוויטמין D או ויטמין C יעילים נגד הנגיף. "מה שאנחנו אומרים זה זה: אם אינך זקוק לתוספי התזונה הללו מבחינה רפואית, אל תיקח אותם במחשבה שהם מגנים מפני COVID-19," אמר ברן. "הם לא ימנעו ממך לקבל את זה והם לא ימנעו ממך למות".

בתחילת החודש התפרסם מחקר של אוניברסיטת בר אילן והמרכז הרפואי לגליל בנהריה לפיו מחסור בוויטמין D, מגביר את הסיכון לתמותה מקורונה. החוקרים תיעדו 1,176 חולים שאושפזו בין אפריל 2020 לפברואר 2021 במרכז הרפואי לגליל עם בדיקות PCR חיוביות. הממצאים הראו כי מאושפזים עם מחסור בוויטמין D (פחות מ-20 ננוגרם/מ"ל) היו בסיכון גבוה פי 14 ללקות במחלה חמורה, בהשוואה לאלו עם יותר מ-40 ננוגרם/מ"ל. בנוסף, רמת התמותה בקרב חולים עם ויטמין D הייתה 2.3%, בניגוד לרמת תמותה של 25.6% בקבוצת החסר בוויטמין D.