חצי שנה מאז שהמגפה פרצה לראשונה בסין והתפשטה ברחבי העולם – נגיף הקורונה ממשיך להיות אפוף מסתורין, למרות כל מה שהצלחנו ללמוד עליו עד כה בהתמודדות מולו. שאלות רבות סביב הווירוס החדש נותרו עדיין ללא מענה וסביר להניח כי תשובות רבות יגיעו רק בשלב מאוחר יותר. בינתיים עולות עוד ועוד שאלות נוספות, בהתאם לשינויים בלתי צפויים בהתנהגות של הנגיף ושל המחלה לה הוא גורם בבני אדם. שאלה שעלתה לאחרונה ומעסיקה לא מעט את הקהילה הרפואית קשורה למשך המחלה ולדיווחים שונים שמצביעים על כך שהמחלה יכולה להימשך שבועות ארוכים ואף עשויה להשפיע על מטופלים שלכאורה כבר התגברו על המחלה.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC), נראה שלרוב המחלה נמשכת כשבועיים. אך ישנם מקרים מסוימים, שבהם מטופלים, גם צעירים, משתקמים רק לאחר תקופה ממושכת הרבה יותר – ומומחים מתקשים להבין מדוע זה קורה. והעדויות שפורסמו עד כה, די מדאיגות. "עברתי כמעט שבעה שבועות של רכבת הרים של חולי", כתב פול גארנר, מרצה למחלות זיהומיות בבית הספר לרפואה טרופית בליברפול במאמר שפורסם בכתב העת הרפואי הנודע British Medical Journal. "אמנם לא הייתי מאושפז בבית חולים, אך זה היה מפחיד וממושך. למחלה יש עליות וירידות, אבל היא לעולם לא נעלמת".

עדות דומה פורסמה במגזין "ביזנס אינסיידר". קלסי מיקס, עורכת דין בת 36 סיפרה כי לא פחות מ-32 ימים לאחר שנמצאה חיובית לקורונה, התסמינים הקשים יותר כבר דעכו. אבל היא לא הצליחה להתגבר על כאבים כלליים ותמידיים בגוף, כאבי ראש וגודש באף. יש לציין כי מיקס הייתה במצב בריאותי טוב ואף נהגה לרוץ למרחקים ארוכים בזמנה החופשי עוד בינואר. היא סיפרה כי היו ימים שבהם התעוררה והייתה משוכנעת שהיא התגברה לחלוטין על המחלה, אלא שלמחרת הייתה לפתע מתקשה ללכת ולדבר בו זמנית.

קייט פורטר, תושבת מסצ'וסטס, סיפרה בראיון לתקשורת המקומית על העליות והירידות שהיא מרגישה כבר תקופה לאחר שנדבקה בנגיף הקורונה. יום אחד היא הרגישה טוב, יום אחר סבלה מחום, שיעול, לחץ בחזה וכאבי בטן. "קמתי נוטפת זיעה הבוקר", סיפרה כחודש לאחר שנמצאה חיובית לקורונה, "זה ממש מרגיש כאילו זה יימשך לנצח".

אישה חולה בבית (צילום: sirtravelalot, shutterstock)
יום אחד הרגישו טוב, יום אחר התסמינים חזרו. אילוסטרציה|צילום: sirtravelalot, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מה קורה כשאוכלים בטעות עובש? רופא עונה
>> נפיחות בבטן? הסופר פוד הזה יפתור את הבעיה
>> זה הדבר האחד שלא כדאי לגעת בו בסופר

שבועות ארוכים של תסמינים שמסרבים להיעלם

מומחים רבים מנסים להבין מדוע עולים יותר מקרים של חולי קורונה שבשונה ממרבית המקרים, פשוט לא מצליחים להתאושש מהנגיף גם שבועות לאחר שנמצאו חיוביים בבדיקת קורונה. טים ספקטור, מרצה באוניברסיטת קינגס קולג', טוען כי כמות לא מבוטלת של מטופלים סובלים מצורה ממושכת של מחלת הקורונה. ספקטור סייע לפתח אפליקציה שמאפשרת לעקוב אחר כמות הנדבקים ולפי זה לעקוב גם אחר התפשטות המחלה והשפעה על החולים. כל אדם שחושש שנדבק בנגיף יכול להזין לאפליקציה את התסמינים שמהם הם סובלים וכיצד הם מרגישים – ועד כה בין 3 ל-4 מיליון איש עשו זאת. מתוכם, כ-200 אלף דיווחו על תסמינים שנמשכו שישה שבועות לפחות. "חקרתי 100 מחלות. Covid-19 היא המוזרה ביותר שראיתי במהלך הקריירה הרפואית שלי", אמר לעיתון הגרדיאן.

קשה לדעת מדוע זה קורה, אך ישנם מומחים הסבורים כי נגיף הקורונה משבש את הגוף ברמה כזו שהוא מתקשה להשתקם לחלוטין. "זה לא אומר שמטופלים לא יכולים להישאר סימפטומטיים לתקופות ארוכות כתוצאה מהקורונה, אבל זה עשוי להצביע על כך שחלק מהנדבקים כבר לא נשאים של הנגיף, בצורה שדומה לתסמונת פוסט-מחלת ליים", אומר ד"ר אריק סטרונג, פרופ' חבר בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד. כלומר, ייתכן שהמחלה עצמה חלפה, אך התסמינים נותרים במשך כשישה חודשים לאחר מכן, במקרה של תסמונת פוסט-ליים.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (11.06.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.