בעידן שבו רבים שואבים מידע מהודעות שרשרת בוואטסאפ ומפוסטים ברשתות החברתיות, קשה לדעת למי ולמה להאמין. לכן לא מפתיע שיש לא מעט דיסאינפורמציה סביב כל נושא נגיף הקורונה. הנה כמה מהמיתוסים הנפוצים ביותר על הנגיף שהגיע הזמן לנפץ אחת ולתמיד.
הטענה: נגיף הקורונה נוצר במעבדה.
העובדה: כרגע טרם ידוע המקור להתפרצות המגפה, יש בעיקר השערות. אבל אם יש דבר אחד שמדענים כבר הודיעו רשמית - זה שהנגיף ככל הנראה לא נוצר במעבדה. הסברה הרווחת היא שהנגיף עבר מוטציה בעטלפים, שאיפשרה להם הדבקה מבעלי חיים לאדם. בימים אלה, משלחת של ארגון הבריאות העולמי מבקרת בסין במטרה לחקור את מקורות הנגיף.
הטענה: החיסונים לנגיף הקורונה הם לא בטוחים מכיוון שחברות התרופות ייצרו אותם במהירות והם עברו אישורי חירום.
העובדה: כל חיסון לפני שהוא מאושר לשימוש באוכלוסייה הכללית עובר בדיקות קפדניות - וחיסוני הקורונה לא היו שונים. נכון שחברות התרופות נאלצו לאור משבר הקורונה לעבוד לילות כימים כדי לפתח חיסון מותאם לנגיף, אך כל החיסונים מבוססים על טכנולוגיות מוכרות שהיו בשימוש רפואי לפני כן, בצורות כאלה ואחרות.
הטענה: החיסון יגרום לי לחלות בקורונה.
העובדה: אף אחד מהחיסונים הקיימים לא מכיל בתוכו את נגיף הקורונה. ייתכנו תופעות לוואי קלות בשל התגובה החיסונית, אך זה זה בלתי אפשרי שהחיסון ידביק אתכם בנגיף ויגרום לכם לחלות במחלת הקורונה.
הטענה: אנשים אלרגיים לא יכולים להתחסן.
העובדה: אמנם היו מקרים נדירים של תגובה אלרגית קשה בקרב אנשים מסוימים לאחר קבלת החיסון, אך זה לא אומר שכל אדם אלרגי בהכרח יגיב כך. אם אתם אלרגיים לאחד ממרכיבי החיסון, בהחלט לא מומלץ להתחסן. אבל אם אתם אלרגיים למזונות מסוימים, לבעלי חיים מסוימים, לאבק או לדברים אחרים שלא כלולים בחיסון - אתם בהחלט יכולים להתחסן.
הטענה: החיסון לא יעיל נגד זנים חדשים של הנגיף.
העובדה: נגיפים עוברים מוטציות עם הזמן, גם נגיף השפעת וגם נגיף הקורונה. בשנה האחרונה נמצאו זנים שונים של נגיף הקורונה שהתפתחו בשל מוטציות שונות בנגיף. רובם גורמים לנגיף להיות מידבק יותר, אך עדיין חסר מידע ולא ידוע אם הזנים החדשים הופכים את הנגיף לחסין מפני החיסונים הקיימים. חברות התרופות מבצעות בימים אלה ניסויים כדי לבדוק אם החיסונים שלהן יעילים מפני זנים חדשים שהתגלו ועד כה נראה כי התוצאות אופטימיות.
עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר מצא יתרון משמעותי נוסף לחיסון "פייזר"
>> זה מה שכרובית יכולה לעשות לגוף שלכם
>> 1 מכל 4 מחלימי קורונה יסבלו מתסמין ממושך זה
הטענה: חליתי בקורונה, אז אני חסין מפני הנגיף.
העובדה: רק לאחרונה אושרה בישראל ההנחייה לחסן במנה אחת גם את המחלימים מהנגיף. כיוון שישנם עוד דברים רבים שאינם ידועים לנו על נגיף הקורונה, קשה לדעת אם מי שהחלים מהנגיף אכן חסין מפניו וגם לא לכמה זמן חסינות זו נשארת. רק לאחרונה התגלה כי הזן הברזילאי יכול לגרום להדבקה חוזרת בנגיף בקרב מחלימים שלקו בזן אחר שלו, כך שייתכן מאוד שמחלימים לא בהכרח חסינים. אם החלמתם מהנגיף, ההנחייה היא להמשיך להקפיד על ריחוק פיזי, היגיינה ועטיית מסכה.
הטענה: חסינות עדר תבלום את התפשטות המגפה
העובדה: בין 60 ל-80 אחוזים מהאוכלוסייה צריכים להיות חסינים מפני מחלת הקורונה כדי להגיע לחסינות עדר. זה אומר שאנשים רבים יצטרכו להידבק בנגיף, מה שיוביל לעומס ואולי גם לקריסה של מערכת הבריאות, משבר כלכלי ומקרי תמותה רבים. כך שהגעה לחסינות עדר היא פחות אפשרית ומומחים אכן מסכימים שעדיף לנסות למגר את המגפה פשוט בעזרת חיסונים.
באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו להתחסן נגד קורונה: