עד כה ניתנו ברחבי העולם מעל ל-2.2 מיליארד מנות חיסון נגד נגיף הקורונה. למעלה משליש מהן בסין, שמובילה בקצב ההתחסנות ואחראית לכמחצית ממספר המתחסנים היומי בעולם. המגפה אומנם החלה בסין, אך כבר לפני שנה נראה היה שהמעצמה המזרח אסייתית הגדולה הצליחה להשתלט עליה, לפחות לפי הנתונים שהיא מדווחת לעולם. לפיכך, מבצע החיסונים שם הוא צעד מונע שנועד לסכל אפשרות שהמגפה תתפשט שוב.

הבעיה היא שממצאים המתחילים לזרום ממדינות בדרום אמריקה ובמפרץ הפרסי משרטטים תמונה לא מעודדת בנוגע ליעילות החיסונים הסיניים. נראה שהליך האישור החפוז שלהם היה בעוכריהם: הפצת החיסונים הסיניים החלה עוד לפני שהסתיים השלב השלישי של הניסויים הקליניים, ולפעמים אף לפני שהתחיל.

בחריין הייתה אחת המדינות הראשונות בעולם שהחלה לחסן את תושביה, עוד לפני שמינהל המזון והתרופות בארצות הברית (FDA) אישר את החיסונים הראשונים של החברות פייזר ומודרנה. כבר בתחילת דצמבר החלה הנסיכות במפרץ הפרסי לחלק לתושביה את החיסון של חברת סינופארם הסינית  והגיעה תוך זמן קצר לשיעור התחסנות דומה לישראל – 56 אחוז מחוסנים בשתי מנות.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

אף על פי כן בחריין סובלת כעת מגל תחלואה נוסף שהגיע בשיאו לכ-3,000 מאומתים ביממה, מתוך אוכלוסייה של כ-1.6 מיליון. בלית ברירה חזרו להפעיל שם הגבלות על הציבור כדי לעצור את התפשטות הנגיף. זוהי כמובן תעודת עניות ליעילות החיסון הסיני והמחשה לכך שבמחקר קליני אסור לעשות קיצורי דרך. הרשויות בבחריין הודיעו כי יאפשרו לקבוצות סיכון לקבל מנת דחף שלישית עם החיסון של חברת פייזר, בתקווה להגן עליהן ולצמצם את התחלואה.

חיסון סיני (אילוסטרציה:  People Image Studio, shutterstock)
כל חיסון שני ניתן בסין|אילוסטרציה: People Image Studio, shutterstock

ארצות הברית: עומדים ביעדים

לעומת זאת, בארצות הברית המצב הולך ומשתפר. השבוע דווח כי 13 מ-50 המדינות המרכיבות את ארצות הברית כבר הגיעו ליעד שקבע הנשיא ג'ו ביידן, כשקרא להשלים עד יום העצמאות האמריקאי, ב-4 ביולי, את חיסונה של 70 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת במנה אחת לפחות. נותר עוד קרוב לחודש עד המועד, כך שקצב ההתחסנות נראה מרשים מאוד. חלק ממדינות ארצות הברית כבר עברו בהרבה את היעד, למשל הוואי שחיסנה למעלה מ-80 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת שלה. הנשיא ביידן אף הודיע כי ארצו תתרום 500 מיליון מנות חיסון של חברת פייזר למיזם COVAX של ארגון הבריאות העולמי, שמפיץ חיסונים במדינות עניות.

כמו כן, בשעה שבישראל חיסון של בני נוער מגיל 12 ומעלה מתנהל בעצלתיים, בעיקר מאחר שמשרד הבריאות נמנע מלהמליץ עליו באופן גורף, האמריקאים מחסנים במרץ רב. שלושה שבועות אחרי שהחיסון של חברת פייזר אושר לקבוצת הגיל הזו, כ-3.5 מיליון בני נוער בארצות הברית כבר קיבלו אותו. השבוע החלו לתת את המנה השנייה וכבר מתקרבים למיליון בני נוער שהשלימו את התהליך ויגיעו לחיסון מלא ברגע שמערכת החיסון שלהם תשלים את תגובתה לחומר. המספר העצום של בני נוער שהתחסנו צפוי לספק מידע חיוני על יעילות החיסון ובטיחותו. בישראל מחכים במיוחד למידע על תופעת הלוואי הנדירה של דלקת בשריר הלב (מיוקרדיטיס), שיש חשש כי החיסון מעלה את שכיחותה אצל מבוגרים צעירים.

דווקא בבריטניה, שהייתה בדצמבר המדינה הראשונה שהחלה לחסן את תושביה בחיסונים המאושרים של פייזר, מודרנה ואסטרה-זניקה, המצב לא מלהיב. הבריטים הגיעו לשיעור התחסנות יפה של 60 אחוז שקיבלו מנה אחת לפחות ו-40 אחוז בשתי מנות. הפער הזה נובע מהמדיניות השנויה במחלוקת שהפעילו בממלכה המאוחדת בשיא גל התחלואה הקשה ששטף אותה, שמסגרתה ריווחו את הזמן בין המנות כדי לאפשר ליותר אנשים לקבל מנה אחת לפחות.

עוד ב-mako בריאות:
>> 10 דרכים להפחית שומן בטני
>> האם הגיע הזמן להפסיק להשתמש בנייר טואלט?
>> איך אנשים מגיעים לגיל 100? נמצא הסבר מדעי

כעת, אחרי שכבר חשבו שהצליחו לרסן במידה רבה את הנגיף, החל להתפשט שם מחדש הווריאנט ההודי (וריאנט דלתא). בשבועות האחרונים רואים בבריטניה עלייה מחודשת בתחלואה בקורונה. רוב החולים אינם מחוסנים, אך רואים הדבקות לא מעטות גם בקרב מחוסנים במנה אחת. הגל החדש קצת מקלקל את מגמת הסרת ההגבלות ופתיחת המשק שהחלה בבריטניה בשבועות האחרונים, אבל החדשות הטובות – לפחות מבחינתנו בישראל – הן שעל פי הנתונים שמגיעים מבריטניה (עוד לא מאמר מדעי) נראה שהנגיף ההודי אולי מכרסם בחסינות, אך שתי מנות עדיין מגינות היטב גם מפניו.