מאז התפרצות מגפת הקורונה בדצמבר 2019, כמעט לא התפרסמו נתונים דמוגרפיים על קורבנות המחלה. בכותרות אנחנו בעיקר רואים מספרים, של כמות הנדבקים וכמות המתים, אך כמה פרטים אנחנו יודעים על האנשים שמאחורי המספרים הללו? כמה מהם גברים, כמה נשים, כמה ילדים? ואיזו קבוצת גילים נפגעה יותר? נראה שרק עכשיו מדענים מתחילים להסתכל בזכוכית מגדלת על הפרטים הללו, שיכולים לעזור לנו להבין יותר את הנגיף ואולי להתמודד איתו טוב יותר.

עוד על נגיף הקורונה: 
>> האם מגיפת הקורונה תיעלם בקיץ?
>
למה ילדים בקושי נדבקים מהנגיף?
>> האם תרופה למלריה היא הסוד למלחמה בנגיף?

 

לפי מאמר במגזין ה- Financial Times הבריטי, מדענים מאמינים כי גברים עשויים להיות פגיעים יותר לנגיף הקורונה, מכיוון שהתגובה של המערכת החיסונית שלהם לווירוס היא חלשה יותר, בהשוואה לנשים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הנגיף הוביל למותם של כ-1,300 אנשים עד כה והדביק כ-48 אלף אנשים ברחבי העולם. כשני שליש מ-99 מטופלים שאושפזו בבית החולים בווהאן בחודש שעבר היו גברים, כך הפייננשל טיימס מדווחים שפורסם במחקר שפורסם במגזין הרפואי הנודע Lancet ב-30 בינואר. לפי המאמר, "התמונה שמתגלה (של הנגיף), כפתוגן חדש שבאופן חסר פרופורציות משפיע על גברים מבוגרים, בייחוד אלו עם היסטוריה של מחלות, כמו מחלות לב וסוכרת".

סבורים כי יכולות להיות סיבות שונות להבדלים בין המינים, בהן עישון, טיפול רפואי שונה בבית החולים והבדלים הורמונליים שיכולים להשפיע על התגובות של המערכת החיסונית אצל גברים. נוסף לכך, מציינים כי נשים נוטות לסבול יותר ממחלות אוטו-אימוניות, מה שגורם לחלקים מהמערכת החיסונית שלהן להתחזק, מה שעשוי להוביל לתגובה חזקה לווירוס הקורונה.

אישה עוטה מסכה (צילום:  goffkein.pro, shutterstock)
אחוז התמותה נמוך יותר בקרב נשים|צילום: goffkein.pro, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> בן 31 הגיע למוקד בגלל הקאות – וזה מה שגילו
>> בלי ניתוחים ותרופות: "כך ירדתי מעל 40 ק"ג"

אחוז התמותה בקרב גברים גבוה יותר ב-9 אחוזים

לפי נתונים של ארגון הבריאות העולמי, נשים חיות בממוצע בין 6 ל-8 שנים יותר מגברים - ונקבות נמצאות בסבירות גבוהה יותר להגיע ליום ההולדת הראשון שלהן – בהשוואה לזכרים. סטנלי פרלמן, אימונולוג מאוניברסיטת איווה, מציע כי הורמונים נקביים, כולל אסטרוגן, יכולים להוות קו הגנה נגד הנגיף.

נוסף לכך, פרלמן מציין כי ביצע ניסוי על נגיף הסארס בקרב עכברי מעבדה – ואכן הזכרים הושפעו יותר מהנגיף. לטענתו התוצאות היו זהות גם כשנבדקו בנגיף הקורונה. שני מחקרים נוספים שנעשו על נגיף הסארס וה-MERS הראו כי אחוז התמותה היה אכן גבוה יותר בקרב גברים. לפי הפייננשל טיימס, מחקר אחד הראה כי מתוך 1,800 מטופלים, אחוז התמותה בקרב זכרים היה גבוה יותר ב-9 אחוזים.

מדענים כעת סבורים כי נתונים אלו מצביעים על כך שישנה רגישות גבוהה יותר לנגיף בקרב גברים, שאינה תלוית חשיפה (כלומר, גברים לא נחשפו יותר לווירוס מאשר נשים). "ההבחנות הללו מוסיפות לראיות הולכות ומצטברות שמבחינה חיסונית, גברים הם המין החלש יותר", ציינה העיתונאית בפייננשל טיימס.