בשלהי מרץ יצאו רבבות ישראלים למרפסות בתיהם במפגן תמיכה אדיר בצוותי הרפואה – רופאים, אחים, מתנדבים ועוד. ביום העצמאות חלף מפגן חיל האויר מעל בתי החולים ויחד הצדיעה מדינה שלמה ללוחמי המגיפה. נראה שאם יש תרומה משמעותית אחת למשבר היא הכרת התודה וההכרה הציבורית בחשיבותם.
היום, ג', מצוין "יום האחות הבינ"ל", במסגרת "שנת האחות" שעליה הכריז האו"ם, חודשים רבים טרם פרץ משבר הקורונה העולמי. הסקר שנערך לקראת יום זה התמקד בהשפעת משבר הקורונה ותפקוד צוותי הסיעוד על תפיסות האוכלוסייה כלפי המקצוע.
המחקר, שנערך בקרב 501 מרואיינים במדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית בישראל על ידי חברת סאפיו, מצא כי יוקרת מקצועות הסיעוד וההערכה כלפי האחים והאחיות בבתי החולים עלתה משמעותית בתקופת משבר הקורונה. מהמחקר עולה כי 64% ציינו כי מקצוע הסיעוד נתפס בעיניהם כחשוב יותר כיום בהשוואה לתקופה שלפני התפשטות הנגיף, ו-42% ציינו כי השינוי בתפיסתם גדול.
"מהסקר עולה כי מגפת הקורונה על אף הקושי שבה קירבה את מקצוע הסיעוד והנגישה אותו כמעט לכל בית בישראל תוך מיקוד בצוותים ובאחיות שהיו שם בשעות הקשות לטובת החולים והמשפחות", אומרת ד"ר אורלי תורן, ראש החוג לסיעוד במכללה, "סקר זה חושף ביתר שאת את המקום הראוי של האחיות בכלל במערכת הבריאות ומשקף מציאות של מקצוע שנתפס כקריטי בעיני הציבור".
נתון מעניין נוסף שעולה נוגע לתפיסתם של צעירים בגילי 18-25. המחקר מצא כי 74% מהצעירים בגילים אלה תופסים את מקצוע הסיעוד כחשוב יותר מבעבר. במקביל לעלייה ביוקרת המקצוע, עלתה גם מידת הנחשקות שלו - שכן 41% ציינו שמקצוע הסיעוד נחשק יותר בעיניהם בעקבות התפשטות הנגיף.
כמעט כולם (97%) הסכימו עם כך שתפקודם סייע להחלמתם והתמודדותם של החולים בנגיף במידה רבה. תפיסה זו חוצה מגזרים, שכן היא נתפסת כגבוהה במיוחד בקרב כולם, גברים ונשים, צעירים ומבוגרים, עשירים ועניים, מהמרכז ומהפריפריה.
"האחיות הוכיחו שהן קו החזית בטיפול במצבים הקשים והמורכבים ביותר", מוסיפה ד"ר תורן. "המגפה הבליטה שני צדדים עיקריים בעבודת האחיות – הן קידמו את החלק הפיזי של מתן תרופות, השגחה על סימני חיים ומניעת סיבוכים אבל לא פחות חשוב מכך, נתנו מענה גם לחלק הרגשי שבעיקר עם הגבלות הריחוק, המיגון והנתק מהמשפחות היה בלתי נסבל לחולים. האחיות הפעילו יצירתיות והשקיעו מאמצים רבים כדי לרכך את הנתק הפיזי ביניהן לבין המטופלים ובין המטופלים למשפחות. משימוש במסכי טלוויזיה, טלפונים ושיחות עם משפחות, ועד השמעת מוזיקה שהמטופל אוהב, כל זאת כדי לסייע להם להתמודד בסיטואציה בלתי אפשרית זאת. כמו כן תחום הסיעוד ביצע בשנים האחרונות קפיצת מדרגה משמעותית בכל הקשור לטיפול על בסיס ידע מקצועי מדיסיפילינות שונות ושיקול דעת רחב, ומשבר הקורונה הבליט לציבור את מנעד היכולות הרחב של האחיות".
עוד על נגיף הקורונה:
>> ה-CDC פרסמו רשימת תסמיני קורונה מעודכנת
>> רופאה בכירה שטיפלה בחולי קורונה בניו יורק התאבדה
>> חוזרים לשופינג: אלה כללי ההיגיינה בקניון
בהתאם להסכמה הגורפת על תרומתם החשובה, עולה מהמחקר כי קיימת גם הסכמה גורפת בנוגע לחשיבות הכשרתם המקצועית של צוותי הסיעוד בבתי החולים – 94% הסכימו כי התפשטות הנגיף הדגישה חשיבות זו במידה רבה. הסכמה זו אף נמצאה כגבוהה יותר בקרב האוכלוסייה הבוגרת (גילאי 55+; 98%), ככל הנראה מאחר שאלו נחשפים גם בשגרה לעבודת האחיות.