למרות ההנחיות הברורות לעטות מסכה בכל יציאה מהבית, יש כאלה שעדיין מסרבים לאמץ את ההרגל בטענה כי היא אינה מהווה כלי יעיל למניעת התפשטותה ואף עשויה לגרום לנזקים בריאותיים שונים. אז פנינו לד"ר נטע סופר צור, ד"ר לאימונולוגיה (PhD) דוברת עמותת "מדעת", לפרופ' יהודה אדלר, דיקאן הפקולטה למדעי הבריאות ב"מרכז האקדמי למשפט ועסקים, ולד"ר מוניקה אלמן, מומחית לרפואת עור, כדי לבדוק כל אחת מהטענות.
הטענה: לפי ארגון הבריאות העולמי, המסכות אינן יעילות במניעת ההדבקות במחלות ויראליות לרבות קורונה
לא נכון. "בתחילת התפרצות הקורונה ארגון הבריאות העולמי אמנם יצא בהצהרה שאין לציבור צורך בעטיית מסכות", אומרת ד"ר סופר צור. "מכיוון שהתועלת שלהן היא מניעת העברת הנגיף מעוטה המסכה לסביבתו, הפחתת תחלואה יכולה להתרחש רק כאשר נתח משמעותי מהציבור מקפיד על עטיית מסכות כנדרש. בתקופה שבה יצאה ההצהרה הזאת, עדיין לא היו בשוק די מסכות לשימוש הציבור הרחב. עם הזמן, הוגבר ייצור המסכות וגם הצטברו העדויות בדבר יעילות השימוש במסכות בקרב הציבור ובנושא הפחתת תחלואה. כמו כן, באותה תקופה טרם התברר שחולים עלולים להיות מאוד מדבקים גם לפני הופעת הסימפטומים, או אפילו כשהם נטולי סימפטומים, ולכן עלה הצורך בעטיית מסכה גם כאשר מרגישים טוב.
"בעקבות זאת, ארגון הבריאות העולמי שינה את עמדתו והוציא מסמך מפורט על שימוש ראוי במסכות, נוסף לאמצעי מניעה אחרים כמו ריחוק והיגיינה, באזורי ההתפרצות".
>> כל המחקרים על יעילות המסכות נגד קורונה
הטענה: המסכה גורמת לעלייה ברמות הפחמן הדו-חמצני בדם
לא נכון. "חמצן ופחמן דו חמצני הם מולקולות מאוד מאוד קטנות, שאין להן בעיה לחדור דרך החורים של המסכות", טוענת ד"ר סופר צור. "נוסף לכך, מסכות כירורגיות רגילות ומסכות בד מאווררות גם מהצדדים, ולכן אין בעיה של כניסה ויציאה של אוויר".
>> מה קורה אם לא מחליפים מסכה? זיהומולוגית מסבירה
הטענה: עטיית מסכה גורמת לכאבי ראש
לרוב לא. "רוב המסכות אינן גורמות לכאבי ראש", אומרת ד"ר סופר צור, "אלה שעשויות לגרום לתחושה כזאת הן בדרך כלל מסכות אטומות כמו ה-95N שצמודה מאוד לפנים, ועלולה לגרום לתחושה לא נוחה ואולי גם לכאבי ראש. אגב, מסכות מסוג זה מגנות טוב יותר על העוטה מפני הנגיף, ולכן הן חיוניות בעיקר לצוותים הרפואיים שנמצאים ברמת סיכון גבוהה לחשיפה לחולה, ולא לציבור הרחב.
הטענה: המסכה אינה יעילה בהגנה מפני קורונה
לא נכון. "המטרה העיקרית של השימוש במסכה היא לא להגן על מי שעוטה אותה מפני סביבתו, אלא להגן על הסביבה מפני אלה שעוטים אותה", אומרת ד"ר סופר צור. "המסכה בולמת את רסיסי הרוק ואת אדי הנשימה שיכולים להכיל חלקיקי נגיפים, ולכן היא מצמצמת באופן משמעותי את הפצת הווירוס, כל עוד משתמשים בה כראוי.
"כמו כן, היום יש עדויות ראשוניות לכך שהמסכה יכולה גם להפחית במעט את הסיכון עבור עוטה המסכה. עם זאת, חשוב לזכור שהיא כלי שצריך להשתמש בו בנוסף לשמירה על מרחק והקפדה על כללי היגיינה, ולא במקום".
הטענה: המסכות גורמות לקוצר נשימה
נכון חלקית. "עטיית מסכה עלולה לגרום לתחושה של קוצר נשימה, אולם לרוב מדובר באפקט פסיכולוגי בלבד השכיח בעיקר בקרב ילדים וקשישים שאינם מורגלים בכך", מסביר פרופ' יהודה אדלר, דיקאן הפקולטה למדעי הבריאות ב"מרכז האקדמי למשפט ועסקים, "כמו כן, מי שסובל מאסתמה עשוי לסבול אף יותר מתחושה זו, אם כי במקרה כזה עדיין לא ברור אם המסכה אכן גורמת להפרעה ממשית בנשימה. לפיכך, חשוב להשתמש במשאף בהתאם להנחיות לפני עטיית המסכה. לגבי ילדים – כיום ניתן להשיג מסכות כירורגיות נוחות המותאמות לשימוש בילדים".
הטענה: המסכות גורמות לבעיות בלב ואף לדום לב
לא נכון. "אין שום עדות לכך שמסכות המאושרות לשימוש גורמות לפגיעה בלב", אומר פרופ' יהודה אדלר, "למעשה, הסיכוי שהן יגרמו לירידה בריווי החמצן בדם היא אפסית ולכן הן מתאימות גם לחולי לב".
הטענה: המסכות גורמות לבעיות עור שונות
נכון חלקית. "באופן טבעי, עור הפנים שלנו לא זקוק להגנה של מסכה. האילוץ הבריאותי הזה אמנם חשוב מפני שהוא נועד להפחית את שעור ההדבקה בקורונה, אך מנגד הוא עשוי לגרום לתופעות מטרידות אך לא לנזק משמעותי", מסבירה ד"ר מוניקה אלמן, מומחית לרפואת עור, "שימוש יומי במסכה עלול לעודד הזעה, להגביר את הלחות וכך לגרום גם לסימפטומים כמו פריחה, גרד או הופעת פצעי אקנה. החדשות הטובות הן שיש מה לעשות בנדון כדי למזער את הנזק: מומלץ להשתמש במסכות כירורגיות חד פעמיות ולהחליף אותן בתדירות גבוהה; מומלץ למרוח קרם לחות בטרם עטיית המסכה – הקרם ישמש כחוצץ בין העור לבין המסכה ויפחית את הגירוי שנוצר וכן מומלץ להימנע מבישום באזור הצוואר והפנים שעשוי להגביר את הגירוי".
עוד ב-mako בריאות:
>> רופאים חושפים: זה המקרה הכי מדהים שנתקלתי בו השנה
>> מודל קנדי מגלה: מה עדיף - סגר כללי או סגרים מקומיים?
>> בעקבות מירית הררי: אלה התסמינים של סרטן הלבלב
וד"ר סופר צור מסכמת: "חשוב לזכור שהמסכות הכירורגיות נמצאות כבר עשרות שנים בשימוש בחדרי ניתוח, ועד כה לא דווח על נזק משמעותי לבריאות שנגרם בעקבות השימוש בהן. בתקופה הנוכחית שבה קיימת חשיבות רבה למניעת התפשטות המגפה ולמניעת תחלואה קשה ומוות, המסכות הן כלי חיוני שמסייע במשימה לאומית זו. מובן שיש למסכות גם צד פחות נוח ואולי מסורבל, אבל כל זה זניח לעומת התועלת שבעטייתן. כדי שהן יהיו אפקטיביות חשוב להקפיד לכסות גם את הפה וגם את האף".