האם הלחימה באוקראינה תבלום את דעיכת נגיף הקורונה במדינה? ההמונים שגודשים את תחנות הרכבת והמטרו ומשתמשים בהם כמקום מקלט, ללא מסכות לצד מחנות פליטים שמתחילים להיפתח במדינות הסמוכות לאוקראינה, מגבירים את החשש מהתפרצות מחודשת של המגפה.
"הם די פגיעים, וכאשר אנשים מצטופפים יחד או מתפנים באוטובוסים צפופים בבתי מלון ובמחנות פליטים, זה יגרום להיפוך ההתקדמות של דעיכת הגל. הם לא יכולים לשמור על מרחק ואין להם גישה למסכות", כך תיאר ד"ר אריק טונר, חוקר בכיר במרכז לביטחון בריאות בבית הספר לבריאות הציבור של בלומברג באוניברסיטת ג'ונס הופקינס.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
החשש הוא שההתפרצות לא תישאר בגבולות המדינה והיא אף עלולה להתרחב למדינות נוספות. עשרות אלפי פליטים חוצים את הגבול לפולין, הונגריה, סלובקיה ורומניה, וסביר להניח שזרימת הפליטים תשפיע גם על מצב המגפה של המדינות הללו.
לדברי ד"ר טונר, העלייה בתחלואה תורגש גם בקרב המדינות השכנות של אוקראינה, שיראו עלייה במספר המקרים ולחץ נוסף על מערכות הבריאות שלהם בגלל הגירת פליטים. "הם הולכים לטפל בחולי קורונה, יחד עם קורבנות מלחמה. הם יהיו חסרי כוח אדם בגלל המלחמה, וזה יפגע בסיכויים שלהם להשאיר חולים בבידוד או לשמור על מרחק חברתי. זה הולך להיות בלגן".
נכון לימים האחרונים, באוקראינה שמתמודדת עם איום מוחשי ומסוכן יותר, אין תיעוד מסודר על מקרי הדבקה חדשים, אך הממוצע במדינה בשבועות האחרונים עומד על 26,000 מקרים חדשים ביום. נתון חשוב נוסף שמגביר את הסיכון להידבקות חוזרת, היא העובדה שרק כשליש מ-44 מיליון תושבי אוקראינה מחוסנים במלואם נגד נגיף הקורונה.
"הייתי חושד שאנחנו הולכים להפסיק לקבל הרבה נתונים מאוקראינה", אמר ד"ר טונר. "בתי החולים ומחלקות הבריאות המקומיות לא ישימו את זה בראש סדר העדיפויות".