8,261 נדבקים חדשים בקורונה אובחנו אתמול (שני) כשאחוז הבדיקות החיוביות עומד על 9.2%. בתוך כך, קופות החולים מדווחות על ירידה משמעותית במספר המתחסנים ובעקבות כך גם מאות מנות חיסון שנזרקות לפח מכיוון שפג תוקפן.

כלנית קיי, מנהלת מבצע החיסונים בשירותי בריאות כללית, חשפה בשיחה עם ניב רסקין ב"חדשות הבוקר" את הנתון המדאיג על מספר המתחסנים ביומיים האחרונים. "אנחנו רואים האטה משמעותית בקצב ההתחסנות", דיווחה קיי, "אנחנו ערוכים לחסן קרוב ל-100-120 אלף מתחסנים ביום, אלא שביום-יומיים האחרונים אנחנו מגיעים אולי למחצית מהמתחסנים. ירידה של 50%".

נזכיר כי לפי הנחיות משרד הבריאות האפשרות להתחסן פתוחה כרגע בפני אנשים בני 35 ומעלה או בני נוער בגילאי 16-18. אלו שנמצאים בתפר - עדיין לא מורשים לגשת ולקבל את החיסון. "אנחנו קוראים למשרד הבריאות - תאפשרו לנו לחסן אנשים בכל גיל, את כל מי שמעוניין", קראה קיי, "יש מידה מסויימת של בלבול. יש אנשים צעירים שרוצים להתחסן ולא כל כך ברור להם אם מחסנים אותם כרגע או לא".

אם משרד הבריאות לא יאשר את זה, חיסונים יזרקו לפח?
"אנחנו עושים את כל המאמצים על מנת שלא להגיע להשמדות של חיסונים. מדינת ישראל חיסנה קרוב לשלושה מיליון איש ואחוז ההשמדות הוא ממש מצומצם ואפסי. זאת, בזכות ניהול לוגיסטי מאוד קפדני והעבודה שנעשית על ידי הצוותים בשטח".

למה משרד הבריאות לא מאפשר לכולם להתחסן?
"יש פה ניסיון מצידם לא ליצור התנפלות. גם אנחנו בהחלט לא רוצים ליצור התנפלות, אבל אנחנו רואים שינוי. אם עד תחילת השבוע היו תורים ועומסים והיינו צריכים לווסת את הביקושים, עכשיו אנחנו בתופעה הפוכה. אני חוששת שאם לא נפתח ונאפשר לכולם להתחסן, אנחנו עלולים להגיע למצב של השמדת חיסונים".

אולי הדיווחים על תופעות לוואי אחרי מנת החיסון השנייה והעובדה שחלק מהצוותים הרפואיים בחרו שלא להתחסן בעצמם, השפיעה?
"אצלנו בכללית סך שיעור ההתחסנות בקרב הצוותים הוא מאוד גבוה, גם בבתי החולים וגם בקהילה. במדינת ישראל אין חוק שמחייב את העובדים להתחסן, זה לא חיסון חובה, ויחד עם זאת אנחנו רואים שיש היענות מאוד טובה. כן יש מקומות שבהם יש גרעינים של התנגדות, לכן חשוב לעשות הסברה ולהמשיך לחסן את כל מי שמעוניין בכך".