כשתינוק חדש מגיח לעולם – השמחה רבה. אבל מה קורה כשהוא נולד לאם נשאית HIV? פרופ' גליה גריסרו, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בקרב ילדים בבי"ח דנה במרכז רפואי איכילוב, מסבירה על שתי סיטואציות שיכולות לקרות במצב כזה: "ילדים רבים נאלצים להתמודד עם מצב של נשאיות מולדת ל- HIVלאחר שאימם לא אובחנה במהלך ההיריון. במקרה ה'טוב', היולדת עוברת בדיקת סקירת נשאיות ל-HIV במסגרת בית החולים. בדיקה כזאת מתבצעת רק לנשים שנמצאות ב'אוכלוסיות סיכון' כגון: נשים העוסקות בזנות, מהגרות או נשים ממוצא אתיופי. אם הן אכן מאובחנות כנשאיות, גם התינוק עובר בדיקה מסוג זה. בהנחה שגם הוא מתגלה כנשא HIV - מתחילים לטפל בו באמצעות התרופות המקובלות, בהתאם לצורך. במקרה הפחות טוב, הילד מאובחן עם HIV רק בשלב מאוחר יותר של חייו, בעקבות תסמינים אופייניים".
כך או כך, אומרת פרופ' גריסרו, עלולות להיות השלכות משמעותיות, בעיקר כאלה שקשורות למצבו הנפשי של הילד. "מצד אחד, אם הילד מתגלה כבר בילדותו, הוא מתרגל לעובדה שהוא נזקק לטיפול יומי, והכדורים שהוא נוטל הם מבחינתו סוג של ויטמינים שעוזרים לו להיות גדול וחזק. כשהיכולת הוורבלית שלו מתפתחת, לרוב מספרים לו שיש לו וירוס, אבל לא נוקטים במונח HIV בגלל החשש מהסטיגמה הכרוכה בנושא. הבעיה במקרה כזה מתעוררת רק בשלב מאוחר יותר, כאשר הילד מגלה כי למעשה הוסתר ממנו סוד לאורך שנות ילדותו. בדרך כלל הצוות המטפל מספר לילד (בנוכחות ההורה/הורים), על כך שהוא נשא רק לקראת גיל ההתבגרות, כשהוא מספיק בוגר כדי להבין כיצד לשמור על סודו האישי. באופן טבעי, הרגע שבו הוא מגלה על כך יכול להיות מלווה בהלם, בתחושות תסכול, בבושה ובהרבה כעס על ההורים שהסתירו מפניו את העובדה שהוא נשא במשך שנות ילדותו".
גם אם הילד מאובחן בשלב מאוחר יותר של חייו, לא מדובר בסיטואציה פשוטה. "העובדה שהוא נשא, מלווה אותו בסיטואציות רבות שבהן הוא עלול לחוש מובך", מסבירה הפרופ', "אני נתקלת למשל בסיפורים על בני נוער שנאלצים להסתיר את התרופות שהם נוטלים בזמן הטיול השנתי וחוששים שחבריהם יגלו, וגם בכאלה שבחייהם הבוגרים חוששים מסיטואציות שונות שבהן יגלו שהם נשאים - כמו למשל בזמן טיפול רפואי, כשהם יוצרים קשר זוגי וגם בצבא כשהפרופיל שהם מקבלים נמוך. מאחר שמדובר בילדים שלא בחרו להיוולד כך והמצב הזה פשוט נכפה עליהם, אני חושבת שזה בהחלט מצב בעייתי ועצוב".
אפשר למנוע לידת תינוק עם HIV – באמצעות בדיקה אחת פשוטה
למרבה השמחה, כיום אפשר למנוע בקלות מצב שבו תינוק נולד עם HIV. "באופן תאורטי, אם היו עושים בדיקות סקר לכל יולדת ומאבחנים אותה במהלך ההיריון, לא היינו צריכים להתמודד עם טיפול בילדים שנולדים עם HIV", מדגישה פרופ' גריסרו. "למעשה, נשים רבות לא מודעות לעובדה שכיום ישנו טיפול מניעתי שניתן לאישה עוד בטרם הלידה, שלמעשה מונע מהילד להיוולד נשא. הטיפול מוריד את העומס הנגיפי בגוף האישה - מה שמונע ממנה להיות מדבקת במהלך הלידה. מאחר שאין כיום בדיקת סקר כזאת לכל יולדת, אני מציעה לכל אישה בהיריון לבקש מהרופא המטפל הפניה לבדיקת נשאיות ל-HIV, אותה ניתן לבצע בכל קופות החולים".
"חשוב להבין שהטיפול ב-HIV עבר מהפכה בשנים האחרונות", היא מסכמת, "נשאים שמטופלים יכולים לחיות חיים מלאים, והם אינם נחשבים מדבקים כל עוד הם מקפידים על טיפול נכון ועל מעקב קבוע. בשורה תחתונה: אין שום סיבה שבישראל של 2021 ייוולדו תינוקות עם HIV".
*מוגש כשירות לציבור מטעם חברת גיליאד והוועד למלחמה באיידס ללא מעורבות בתכנים