איידס (Acquired Immunodeficiency Syndrome AIDS), תסמונת הכשל החיסוני הנרכש, הינה תסמונת שהתגלתה לראשונה ב-1981 והיא מייצגת קבוצת מחלות העלולות להתפתח בקרב חולים בעלי מערכת חיסון מדוכאת באנשים שנדבקו בנגיף ה HIV.    

HIV- Human Immunodeficiency Virus: שם הנגיף האחראי למחלת האיידס, הגורם להרס תת קבוצה של תאי דם לבנים (לימפוציטים T), האחראים על חסינות הגוף מפני זיהומים והתפתחות גידולים סרטניים. ההדבקה העיקרית היא חשיפה למוצרי דם נגועים (עירוי דם, מזרקים סכינים וכו') ומין לא מוגן (ללא קונדום). ההדבקה אינה נובעת עקב שימוש בכלי אוכל משותפים, שימוש בשירותים ציבוריים, עקיצות יתושים, לחיצת יד, נשיקות, חיבוקים או משחקי ספורט משותפים עם נשאים או חולי איידס.

הידבקות בנגיף ה-HIV באה לידי ביטוי בדרך כלל לאחר מספר שבועות במחלת חום דמוית שפעת או מחלת הנשיקה החולפת לאחר זמן יחסית קצר. מרגע ההדבקה, מתנהל קרב בין הנגיף לתאי מערכת החיסון שהם החיילים שלנו כאשר בשנים הראשונות תאי מערכת החיסון ידם על העליונה.

לאחר מספר שנים (משך הזמן משתנה מאדם לאדם) מערכת החיסון "מתעייפת" והנגיף מתחיל להוביל בצד ירידה הדרגתית בכמות התאים הלבנים דם (הלימפוציטים). אז מתחילים להופיע תסמינים כגון: חום, ירידה במשקל, שלשולים, עייפות, הזעה לילית ומחלות המגדירות את נשא הנגיף כחולה איידס. רשימת המחלות כוללת  מחלות זיהומיות ו/או מחלות ממאירות כאשר כל מערכות הגוף עשויות להיפגע.

אבחנה  

בדיקת איידס הינה בדיקת דם פשוטה לזיהוי נוגדנים ואנטיגן (חלק מהנגיף) של הנגיף, המתפתחים מספר שבועות לאחר ההדבקה. בעזרת הבדיקות המבוצעות היום ניתן לדעת כבר לאחר שלשה שבועות אם התרחשה הדבקה או לא, כאשר אנו ממתינים  שלשה חודשים לאחר המאורע החשוד על מנת לשלול בוודאות הדבקה.

איידס, HIV, כדורים, גלולות, מבוגר (צילום: konmesa, Thinkstock)
הטיפול כיום - כדורים ספורים ביום|צילום: konmesa, Thinkstock

טיפול

"קוקטייל": שם עממי לשילוב התרופתי, הניתן לנשאי נגיף ה- HIV הנועד להוריד את כמות הנגיפים ומאפשר התאוששות מערכת החיסון, במידה שנפגעה. בזכות הטיפול המתקדם הקיים כיום, הפך האיידס למחלה כרונית, אותה ניתן לשלוט ועימה ניתן לחיות חיים נורמלים לחלוטין, כמובן בצד מגבלות מסוימות. בעוד השילוב התרופתי בשנות ה-90 כלל עד כ-20 כדורים ביום, היום המטופלים נוטלים שילובים המכילים כדור או שני כדורים ביום עם תופעות לוואי יחסית מועטות.

עד לפני מספר שנים הטיפול היה ניתן רק כאשר מערכת החיסון נפגעה. היום אנו מטפלים בכל הנשאים קרוב לגילוי. הסיבות לכך מגוונות: היום ידוע שנשאות בנגיף לא רק פוגעת במערכת לחיסון אלא גם אחראית לעלייה בסיכון למחלות לב וסרטן. הטיפול התרופתי כנגד HIV מונע את אותן מחלות. טיפול נכון מונע הדבקה לבני ובנות זוג. תופעות הלוואי היום מעטות.

מניעה

מניעת הדבקה כוללת דבר ראשון שימוש באמצעי מיגון בזמן יחסי מין. המיגון הטוב ביותר הוא הקונדום.

במידה ומדובר בבני זוג נשאים, טיפול תרופתי במעקב מסודר סיכוי נמוך להדביק את בני/בנות זוגם שאינם נשאים. בניגוד לאמונה הרווחת, אישה בהריון נשאית שמטופלת איננה מדביקה את העובר שלה.

בנוסף לכך קיים טיפול מניעתי שאחרי חשיפה לנשא או למקור נגיפי: לאחר מגע מיני או חשיפה בסיכון (דקירה ממחט נגועה למשל) ניתן לקבל טיפול מונע למשך 4 שבועות בתרופות המכילות את הקוקוטייל.

כמו כן, קיים טיפול מניעתי שלפני: אנשים בקבוצות סיכון יכולים לקבל טיפול מניעתי קבוע או סביבות יחסי מין לפי פרוטוקול מובנה. טיפול זה רשום ומומלץ בארה"ב ובקרוב יהיה זמין גם באירופה. בארץ הנושא נמצא בתהליכי בדיקה במשרד הבריאות.

לסיכום

מחלת האיידס הפכה להיות היום מחלה כרונית שנמצאת בשליטה. כיון שהטיפול היום יעיל בכל השלבים  של המחלה, ובעצמו מונע הדבקה, חשוב לבצע בדיקת סקר מוקדם. בנוסף מומלץ לכל אישה בהריון לבצע בדיקת סקר ל-HIV כיון שטיפול בזמן ההריון ימנע את ההדבקה לעובר.

הכותב הוא מנהל מרכז האיידס, המרכז הרפואי איכילוב