בימים כתיקונם חולים כרוניים נדרשים להגיע לעיתים תכופות למרפאות ולבתי החולים לצורך קבלת טיפול רפואי אשר מאפשר להם לשמור על מצבם היציב. ביניהם נמצאים גם חולי אורטיקריה כרונית קשים וחולי אסתמה אלרגית קשים, אשר מטופלים בטיפול ביולוגי הניתן באמצעות זריקה במרכזים רפואיים. אך ימים אלו כידוע אינם ימים רגילים, ורבים חוששים שמא כל יציאה מהבית תסכן אותם בהדבקות בנגיף, על אחת כמה וכמה אם הם משתייכים לאחת מקבוצות הסיכון.

אך בקרב חולים מאוזנים, אפילו הקשים שבהם, חשוב לדעת שהסיכון לחלות נמוך משמעותית לעומת הסיכון להחרפת המחלה. במקרה של החרפה, עשוי להתעורר צורך להוספת תרופות מדכאות חיסון. כך שלמעשה, מטופלים שמשנים את הטיפול שלהם על דעת עצמם עלולים לסכן עוד יותר את מצבם הרפואי. "דווקא בימים אלו המשך האיזון והטיפול במחלות כרוניות חשוב מאוד, כי ללא הטיפול יהיה קשה הרבה יותר להשתלט על התפרצויות והחמרה של המחלה", אומרת פרופ' זהבה ודס, אימונולוגית בכירה בבית החולים בני ציון בחיפה.

תפרחת אדומה ומפושטת – כך מתבטאת אורטיקריה כרונית בעור

אורטיקריה כרונית היא מחלה התקפית שמתבטאת בהופעה של תפרחת אדומה, בצקתית ומגרדת מאוד על העור. "הגורם המשמעותי של המחלה הוא גורם אוטואימוני. החולה מייצר נוגדנים שתוקפים תאים חשובים של מערכת החיסון הנמצאים בעור ונקראים 'תאי פיטום'", מסבירה פרופ' ודס, "כתוצאה מתקיפה זו, תאי הפיטום משחררים היסטמין שמרחיב את דפנות כלי הדם וגורם לדליפה של נוזלים ומדיאטורים דלקתיים נוספים המובילים להסתמנות הקלינית של האורטיקריה. התפרחת האדומה מופיעה ונעלמת תוך מספר שעות בלי להותיר סימן, אך היא נודדת מאיבר לאיבר ויכולה להופיע בצורה מפושטת בכל הגוף ולגרום לנפחיות של השפתיים, העיניים, אפרכסות האוזניים ועוד. באם האורטיקריה נמשכת יותר מ-6 שבועות  - היא נחשבת למחלה כרונית".

אישה לוקחת תרופה (צילום:  Syda Productions, shutterstock)
איזון המחלה באמצעות טיפול נכון יכול לשפר את מצבם של החולים|צילום: Syda Productions, shutterstock

הנגעים הבאים וההולכים אצל חולי אורטיקריה כרונית גורמים לסבל רב בקרב החולים, אך איזון המחלה באמצעות טיפול נכון יכול לשפר את מצבם של החולים לאין שיעור. "כ-50 אחוז מהחולים מגיבים לטיפול באנטי-היסטמיניקה במינונים סטנדרטיים, ואילו 50 אחוז יזדקקו למינונים גבוהים מאוד של אנטי-היסטמינקה עד לכדי שלושה-ארבעה כדורים ביום. לעיתים יהיה צורך גם בסבבים חוזרים של סטרואידים ובמקרים הקשים מאוד הם יזדקקו לטיפולים ביולוגיים", מסבירה פרופ' ודס.

>> לא מפסיקים להתגרד? אולי שווה לבדוק את זה
>> איך מטפלים באלרגיות, אסתמות ואורטיקריות?
>> רופא צמוד מציג: כל מה שצריך לדעת על אורטיקריה כרונית
>> 5 סיבות למה מגרד לכם בגוף דווקא עכשיו

קורונה בימי האביב – שילוב מסוכן לחולי אסתמה

גם אסתמה היא מחלה דלקתית כרונית אשר ללא טיפול עלולה להחמיר מאוד. "אסתמה היא תהליך דלקתי כרוני של דרכי האוויר שיכול לפגוע לכל אורך דרכי הנשימה – החל מחלל האף והסינוסים, דרך הלוע ועד לדרכי הנשימה התחתונות. התהליך הדלקתי נגרם ממגוון רחב של גורמים לרבות גורמים אלרגיים, זיהומים ויראליים שיכולים להחמיר את התהליך וזיהומים סביבתיים", מסבירה פרופ' ודס.

אסתמה יכולה לפגוע בכל קשת הגילים, אך אסתמה על בסיס אלרגי על פי פרופ' ודס היא הנפוצה ביותר בקרב ילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים, "אלרגיה כגורם לאסתמה בגילים הצעירים עומדת על בין 70 אחוז ל-80 אחוז מסך המקרים. הסימפטומים השונים כמו קשיי נשימה וצפצופים בעת מאמץ גופני יכולים להחמיר בעת חשיפה לאלרגנים כמו קרדית האבק בבית, פרווה של בעלי חיים כמו כלבים וחתולים או פרחים". ואילו ימים אלו הופכים להיות מאתגרים מאוד לחולי אסתמה אלרגית, שכן כעת מצטרף גורם אלרגי נוסף שיכול להחמיר את תהליך האסתמה – האביב, או ליתר דיוק פריחת האביב. "אולי לא שמנו לב שכן כולנו סגורים בבית, אך האביב נמצא בעיצומו והוא יכול מאוד להחמיר את תהליך האסתמה אצל החולים, החל מתינוקות קטנים מאוד וכלה בצעירים ומבוגרים צעירים", מסבירה פרופ' ודס.

חשוב לציין כי חולי אסתמה אלרגית אינם נמצאים בסיכון גבוה יותר להדבק בנגיף הקורונה, אך במקרה של הדבקה הם עלולים לפתח מחלה נשימתית משמעותית בסיכון גבוה יותר. "חשיפה לזיהומים ויראליים, בעיקר של דרכי הנשימה,  יכולים להחמיר מאוד את המצב האסתמטי ולגרום לקשיי נשימה, לשיעול טורדני שעלול גם להעיר מתוך שינה, לצפצופים, להרגשת מחנק ולהרגשה כללית לא טובה", מסבירה פרופ' ודס ומוסיפה:  "יש לזכור כי הרפואה לא מתחילה ונגמרת בקורונה, ויש עוד וירוסים נשימתיים שנמצאים באוויר ועלולים להחמיר את מצבם של החולים, ולכן יש משמעות כל כך גדולה באיזון המחלה. חולי אסתמה צריכים לקחת את התרופות כרגיל, להיעזר במשאפים ולהמשיך את הטיפול הביולוגי".

>> בחנו את עצמכם: כמה אתם יודעים על מחלת האסתמה?
>> כל מה שצריך לדעת על אסתמה אלרגית: רופא צמוד מסביר

אין מה לחשוש מהטיפול הביולוגי

חולי אסתמה אלרגית קשים וחולי אורטיקריה קשים יכולים לקבל מענה טוב יותר למחלתם, בזכות אותה תרופה ביולוגית הניתנת בזריקה במרכזים רפואיים. בקרב חולי אסתמה, הטיפול הביולוגי צבר ניסיון עולמי בן יותר מ-17 שנה. ״אצל החולים הקשים מאוד הוא ניתן אחת לשבועיים, ואצל החולים הפחות קשים המינון יכול להשתנות בין אחת לשבועיים לאחת לחודש. הטיפול מותאם למשקל ולרמת נוגדן ה-IgE. לעומת זאת, הטיפול בחולי אורטיקריה מתחיל במינון של אחת לארבעה שבועות ובהמשך משתנה בהתאם לתגובה - לעיתים אפשר יהיה לצמצם אותו לאחת לשלושה שבועות ולעיתים הפער יתרחב לאחת לחמישה שבועות", מסבירה פרופ' ודס ומדגישה: "בשני המקרים מדובר בטיפול יעיל מאוד. עבור חולי אורטיקריה זו תרופת פלא של ממש, אשר הצליחה לשנות את איכות החיים של החולים הקשים מקצה לקצה".

אישה מודאגת (צילום: Zivica Kerkez, shutterstock)
"הטיפול הביולוגי לא מחליש את מערכת החיסון"|צילום: Zivica Kerkez, shutterstock

אך על פי פרופ' ודס לא מעט חולים מביעים חשש להגיע למרפאות לקבלת הטיפול, לא רק מתוך הפחד להדבק בנגיף אלא משום שהם חוששים כי הטיפול עלול דווקא להחליש את מערכת החיסון. פרופ' ודס מבקשת להפריך את הטיעון הזה: "הטיפול הביולוגי לא מחליש את מערכת החיסון, הוא מיועד רק נגד הנוגדן IgE שאינו משחק כל תפקיד בחסינות נגד זיהומים ויראליים ולכן אין כל סיבה לחשוש".

השפעת סטרס על המחלות

למחלות אלו ולמחלות כרוניות רבות קיים גורם סיכון נוסף, אשר נפוץ מאוד בתקופת הקורונה - גורם הסטרס. "הסטרס גורם ליציאה מאיזון, כך שבמקרה של אורטיקריה כרונית, סטרס נפשי יכול להחמיר מאוד את המחלה, בעוד שבמקרה של אסתמה אלרגית סטרס אומנם לא נחשב לגורם התפרצות אך מצבים של סטרס נפשי בוודאי לא מטיבים עם המחלה", מסבירה פרופ' ודס, ״אם המחלה מאוזנת –חיי החולה נשמרים, ואם המחלה יוצאת מאיזון עקב סטרס או תקופת ימי האביב - הסיכון גובר".

פרופ' ודס קוראת לחולים להמשיך את שגרת הטיפול והאיזון של המחלה בתקופה זו, תוך הקפדה על אמצעי זהירות: "קיימים היום מגוון כלים ואמצעים שמקלים על המשך הטיפול, אם זה במסגרת מעקב וירטואלי על ידי הרופא המטפל, מרפאות טלפוניות, קבלת מרשמים דיגיטליים וכיוצא בזה. כמו כן, אין צורך לפחד ויש להמשיך להגיע למרפאות לקבלת הטיפולים הביולוגיים. ניתן ומומלץ לתאם מראש שעת הגעה למרפאה, כדי ליצור שהייה מינימלית במרפאה", אומרת פרופ' ודס ומסכמת: "איזון מחלות אלו כמו גם מחלות כרוניות אחרות כל כך חשוב לשמירה על איכות חיי החולים, ולכן יש להקפיד על כך גם בתקופה זו".

 

למידע נוסף על אסתמה אלרגית היכנסו למתחם>

למידע נוסף על אורטיקריה כרונית היכנסו למתחם> 

מוגש כשירות לציבור בחסות נוברטיס