המצב במדינה מתוח ומזג האוויר מתחיל להתקרר, ואין כמו משקה קקאו חם כדי לסייע ביצירת תחושת רוגע וחמימות. אבל לא מדובר רק בפינוק טעים ומרגיע שכיף להתכרבל איתו לעת ערב: לקקאו יש גם יתרונות תזונתיים ובריאותיים המסייעים לגוף ולנפש. 

הקקאו הוא צמח שבני האדם צורכים כבר אלפי שנים, החל משבט המאיה בדרום אמריקה ובהמשך באירופה. הוא נקרא "מזון האלים", ויש לכך סיבה טובה: פולי קקאו שאינם מעובדים נחשבים למזון-על (סופר פוד), והם עשירים במינרלים כגון: מגנזיום, ברזל, סידן, אבץ, נחושת, אשלגן, אבץ, נחושת וכרום. הכרום מאזן ומייצב את רמות הסוכר בדם, ושאר המינרליים חשובים ביותר לכל תפקודי גופנו באשר הם. כמו כן הקקאו עשיר בנוגדי חמצון רבים, ביניהם פוליפנולים, קטקינים ואפיקטקינים, המסייעים בשמירה על מערכת חיסונית תקינה. למעשה, מבחינת תכולת נוגדי החמצון, הקקאו קיבל את אחד הציונים הגבוהים ביותר ברשימה הארוכה של מזונות העל: שוקו חם מכיל יותר נוגדי חמצון מאשר יין אדום או תה ירוק.

פולי קקאו (צילום:  Sergey Saulyak, shutterstock)
פולי הקקאו. נקראים גם "מזון האלים"|צילום: Sergey Saulyak, shutterstock

המגנזיום המצוי בקקאו ידוע כמרפה כאבי שרירים, מקל על כאבי מחזור וכאבי ראש, עוזר בבנייה של עצמות חזקות ומשפר זרימת דם, אספקת חמצון ומעבר רכיבי תזונה לכל  המערכות בגוף. בקקאו גם כמות גבוהה מאוד של ברזל, שהוא אחד מנשאי החמצן בגוף שמונע אנמיה. בשוקולד מריר יש 36 מ"ג ברזל ל-100 גרם ובאבקת קקאו ללא סוכר יש 17.4 מ"ג ברזל ל-100 גרם - שמהווה כמעט 100% מהתצרוכת המומלצת. הקקאו מספק גם מקור טוב מאוד לאבץ, התורם לחיזוק המערכת החיסונית והלב ותהליכים אנזימטיים רבים בגוף. באבקת קקאו יש  6.8 מ"ג אבץ ב-100 גרם, שהם כ-50% מהמנה המומלצת. הקקאו מכיל גם אשלגן בכמות גבוהה, הידוע כחומר המסייע לחיזוק הלב, מעכב תהליכי חמצון של הכולסטרול הרע ומונע סתימת כלי דם. מכיוון שקקאו לוכד רדיקלים חופשיים בגלל כמות האנטי-אוקסידינטים שבו, הוא יכול לסייע בטיפול במחלות לב ועוד.

אך לא פחות חשוב מכך, ורלוונטי מאוד לתקופה האחרונה, הוא היתרון שיש לקקאו בהשפעה על מצב רוחנו והרגשתנו בכללית. הקקאו מכיל רכיבים תזונתיים, נוגדי דיכאון ומעודדים מצב רוח טוב כגון PEA שמגביר יצירת סרוטונין ודופמין. הוא מכיל גם חומצת אמינו בשם טריפטופן, שגם היא ידועה כמשפרת מצב רוח. 

משקה שוקו (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
שוקו חם מכיל יותר נוגדי חמצון מאשר יין אדום או תה ירוק|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

איך משלבים קקאו בתפריט?

הקקאו האיכותי ביותר נמצא בשוקולד מריר המכיל מעל 70% מוצקי קקאו. עדיף תמיד להשתמש באבקת קקאו גולמית שעברה עיבוד מינימלי.

ניתן לערבב כפית אבקת קקאו בכוס חלב או מים או מי קוקוס, או אפילו בגבינה לבנה. בעת הכנת גלידה ביתית על בסיס יוגורט, ניתן להוסיף אבקת קקאו גולמי במקום שוקולד רגיל, וכך להפוך את הגלידה לבריאה יותר.

את אבקת הקקאו הגולמי אפשרי לשלב גם בהכנת כדורי שוקולד - ערבבו אותו עם שקדים טחונים וקוקוס, גלגלו לכדורים והקפיאו. כך הקקאו ישמש כממתק מזין בעל יתרונות בריאותיים - מלבד הטעם המתוק והטוב.

את פולי הקקאו הגולמיים אפשר לערבב ביוגורט, ולצרוך אותו מדי יום כמזון בריאות לכל דבר. 

שימו לב: במקרים של הפרעות קשב וריכוז או בעיות נוירולוגיות מאובחנות בילדים, עדיף שצריכת הקקאו תהיה במינון נמוך.

 

הכותבת היא ד"ר רלי אבל, דיאטנית בכירה של הכללית במחוז מרכז