כמעט בלי שהרגשנו נכנסו לחיינו בשנים האחרונות המים בטעמים, ועכשיו הם פשוט בכל פינה: מים מינרלים בטעמים נמכרים בבקבוקים, טיפים ושיטות להכנה ביתית של מים בטעמים רצים ברשת – חלקם אמורים לסייע בירידה במשקל, חלקם סתם טעימים ויש אפילו לא מעט שיטות של ניקוי רעלים שמתבססות על חליטות שונות של מים עם ירקות, פירות ועשבי תיבול. כשכל בית קפה שני מגיש פרוסת מלפפון בכוס המים גם בלי שתבקשו במיוחד – כבר אפשר להכריז שמדובר בטרנד אמיתי, ועכשיו נותר רק לבדוק – מה למים המשודרגים שלנו ולבריאות, אם בכלל.
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
נתחיל ונאמר את המובן מאליו: תזונאים ורופאים כאחד מסכימים שהיתרון המרכזי של שתיית מים בטעמים הוא פשוט שבזכותם אנחנו שותים יותר מים; לשתייה רבה יש יתרונות ברורים, בין היתר היא מסייעת לתפקוד הכליות ולסילוק רעלים מהגוף, לזרימת דם תקינה ואפילו למראה העור. אם פרוסת מלפפון זה מה שיגרום לכם לשתות עוד 2-3 כוסות מים ביום – כבר הרווחתם.
אבל האם יש ערך מוסף למים בטעמים? הדעות חלוקות, אז בואו נעשה קצת סדר בבלגן: המים המינרלים בטעמי פירות שנמכרים בבקבוקים הם למעשה שתייה ממותקת עם סוכר. מעט סוכר יחסית לקולה או מיץ, אבל עדיין יותר סוכר מהאפס סוכר שיש במים. אם הם מחליפים לחלוטין את שתיית המים שלכם – אתם עשויים לצרוך עוד כ-16 כפיות סוכר ביום, לא כמות מבוטלת. מים בטעמים שמכינים לבד בבית עשויים להכיל כמות קטנה בהרבה של קלוריות – הכל תלוי במה שתחליטו להכניס פנימה.
שילוב אחד של מים בטעמים כבש את הרשת השנה כשהבטיח בטן שטוחה תוך ארבעה ימים, ניקוי רעלים ועוד הרים וגבעות: מדובר במי מלפפונים, גי'נג'ר ולימון שפשוט כו-לם שתו לפתע פתאום. האם לכל העולם יש בטן שטוחה עכשיו? בדיוק כמו שחשבנו - לא. המים לכשעצמם כנראה לא מספיקים כדי לרזות משמעותית, וצריכים להשתלב בתזונה בריאה. מעבר לכך – העובדה ששותים הרבה מהם עשויה להקטין את התיאבון ולתרום להרזיה, אבל זה יקרה גם אם תשתו מים רגילים.
רופאים ומומחי תזונה התייחסו לתכונות הניקוי שמיוחסות למים וחידדו את העניין – המים, כפי שכבר צוין, לוקחים חלק פעיל בפינוי הרעלים בגוף. הם חשובים לפעילות תקינה של הכליות המסלקות רעלים ופסולת מגופנו דרך השתן. מעבר לכך, ציינו הרופאים, לא ברור אילו רעלים אמורים המים לסלק ואיך המלפפונים, הג'ינג'ר והלימון תורמים לסילוק הרעלים האלה. מדובר, עם זאת, בשילוב של מוצרים בריאים שבטח לא יזיקו לנו, גם אם לא ממש יועילו.
מה הכי כדאי לשים בתוך המים שלנו?
אז מה בדיוק כדאי לשים במים ואיך עושים את זה נכון? סיוון נועם השדה, מנחת תזונה, מסבירה: "למים עם פירות, ירקות וצמחים יש אין ספור יתרונות בריאותיים עבור הנפש והגוף שלנו. מעבר לכך, קל לשלב אותם בשגרת היום, עלותם נמוכה והם חלופה מצוינת גם למשקאות מתועשים (כולל "מים בטעמים" שנמכרים בבקבוק ומכילים סוכר) וגם למים הרגילים – שרובנו נוטים לא לשתות מספיק מהם". בין היתרונות אותם מונה סיוון נמצאים הורדת נפיחות בבטן, סיוע לחילוף חומרים ואפילו סינון מזהמים שנותרו במי ברז. מחקרים הוכיחו כי קליפות עגבנייה ואפילו קליפות בננה שהושרו במי ברז כשעה, שימשו כפילטרים מצוינים לסינון של מתכות, רעלים ואפילו בקטריות שעלולים להימצא במים שלנו.
אחד היתרונות המשמעותיים של מים בטעמים הוא נוגדי החמצון – פירות וירקות במגוון צבעים עשירים בנוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים), המסייעים בין היתר להאטת תהליכי ההזדקנות והגברת האנרגיות, כך שמים בטעמים הם דרך קלה לצרוך אותם ישר מהטבע. למעשה, כמעט 20 אחוז מהוויטמינים שהיינו יכולים לקבל מכוס מיץ סחוט – נקבל ממים בטעמים (ובהרבה פחות קלוריות).
בנוגע לניקוי הרעלים, סיוון מאשרת שאכן ירקות ופירות כמו לימון, מלפפון ותפוח ירוק מסייעים לגופנו לטפל ברעלים שמצטברים בגוף לאורך השנים ולעבור תהליכים שעם הזמן ינקו ממנו חלק מהרעלים הללו, אך מדגישה כי לא מדובר בתחליף לניקוי רעלים תזונתי, הכולל בניית תפריט מיוחד לתקופת הניקוי.
עוד ב-mako בריאות:
>> לרזות בקטע רע: הכירו את מחלת ההקאות הנדירה
>> בגלל הפטריה: למה אסור להישאר בבגד ים רטוב?
>> 7 פירות שהם יותר בריאים ממה שהם נראים
אז איך מכינים מים בטעמים? סיוון מציעה מספר כללי מפתח:
• לשמור בקירור או בסביבה קרה: התחממות המים בטעמים תהפוך אותם למצע זמין לעובש ולבקטריות. אל תשאירו את המים מחוץ למקרר מעל ל- 3-4 שעות רצופות. מים בטעמים שמכינים בבית לא מכילים חומרים משמרים ולכן יש לצרוך אותם במצב טרי בלבד. בנוסף, בניגוד לעלים מיובשים שעובדים מצוין בחליטות – חליטה של פירות במים רותחים עלולה לפגוע בערכים התזונתיים שלהם. את המים יש לשמור בקירור אך מומלץ תמיד לשתות נוזלים כשהם בטמפרטורת החדר.
• העדיפו אורגני: פירות וירקות שאינם אורגניים עשויים להכיל שאריות של חומרי הדברה, לכן העדיפו תוצרת אורגנית או פשוט הקפידו לקלף את חומרי הגלם או, לכל הפחות, שטפו היטב את המרכיבים עם סבון המיועד לירקות ופירות.
• השרו למשך לילה: ניתן להסתפק גם בהשריה של כשעה, אך השריה ללילה במקרר תעניק טעמים עזים למים. עם זאת, מומלץ להימנע מהשרייה ממושכת של לימון, משום שהוא יעניק טעם מריר ביותר למים (אלא אם כן תקלפו אותו). אפשרות נוספת היא פשוט להקפיא את חומרי הגלם בקרחוניות ולהשתמש ישר מהמקפיא יחד עם מים. חשוב להקפיא אך ורק חומרי גלם טריים.
אופן ההכנה פשוט: יש לחתוך את הפירות והירקות הטריים והנקיים, להשרות למשך שעה לפחות במים, ולאחסן בקירור בבקבוק זכוכית – השומר על טעמם של המים.
חומרי הגלם שכדאי להחזיק בבית:
פירות: תפוח, פירות יער ממגוון סוגים, ענבים, תפוזים, מלון, לימון/ ליים, מנגו, רימון, אננס, קרמבולה.
ירקות: מלפפון, שומר, אספרגוס, סלרי.
צמחי תבלין: בזיליקום, קינמון, כוסברה, שמיר, ג'ינג'ר, היביסקוס, נענע, למון גראס, מליסה, מרווה, רוזמרין.
5 מתכונים מנצחים למים בטעמים:
1. המרענן הרשמי - שומר, שמיר ומלפפון
משקה מרווה המעודד שתייה - שגרת יום עשירה בנוזלים נותנת אנרגיות. המלפפון מסייע להורדת לחץ דם וטעמו משתלב נפלא עם שאר המרכיבים. שמיר ידוע כמרגיע ומחזק ושומר מסייע למניעת דלקות בדרכי השתן.
2. מדכא התיאבון - תות, לימון ונענע
עשיר בויטמין C, מעודד חילוף חומרים מהיר, שריפת שומן וירידה במשקל. זהו משקה אנטי דלקתי שגם יסייע במניעת שפעות והצטננויות חורף. תותים ידועים כמדכאי תיאבון ומחזקי המערכת החיסונית. הלימון מסייע לירידה במשקל, מאזן בולמוסי אכילה ועוזר לעיכול, והנענע מסייעת לשריפת שומנים.
3. מחזק את הלב - אוכמניות ותפוזים
עשיר בנוגדי חמצון וויטמינים. האוכמניות מסייעות במניעת מחלות לב וסרטן, לא סתם הן נחשבות ל"מזון על" אולטימטיבי שמתגבר את גופנו ומגן עליו.
4. המנקה היסודי - לימון
עשו לכם מנהג קבוע, עם ההתעוררות, שתו חצי ליטר מים פושרים עם לימון. מים עם לימון יסייעו לכם בגמילה מקפאין, יאזנו את הרגלי האכילה שלכם במהלך היום ואפילו יעזרו לגוף שלכם להתנקות מרעלים ולהיגמל ממזון מעובד. לא תאמינו כמה מהלך פשוט אחד מדי בוקר יכול לחולל מהפך בתזונה ובהרגשה הכללית שלכם.
5. מחזק העצמות - אננס וג'ינג'ר
* סיוון נועם השדה היא נטורופתית מנחת תזונה