לאחר שבוע של שפעת הגוף שלכם סופסוף חוזר לתפקד. חזרתם לעבודה ולשגרה אבל רק דבר אחד מזכיר לכם כל הזמן שהייתם חולים: שיעול טורדני. 

השיעול זו פעולה רפלקסיבית של הגוף וזהו מנגנון חשוב ביותר לסילוק נגיפים, חיידקים או אפילו חלקיקי מזון שהצליחו לחדור אל קנה הנשימה. חשוב לדעת כי השיעול הוא אחד ממנגנוני ההגנה של מערכת הנשימה, לכן מומלץ לתת לשיעול להוציא את הכל כל עוד הוא מופיע.

השיעול נחלק לשני סוגים עיקריים

שיעול לח, המלווה בליחה צמיגית, בדרך כלל יגרם מעישון. שיעול עם ליחה שקופה ומיימית מראה על וירוס (נגיף) או ביטוי אלרגי לרגישות למזון או משהו באוויר.  שיעול המלווה בליחה ירוקה או צהובה נקרא, לפי הרפואה הסינית, שיעול חם, והוא יגרם לרוב ממצב זיהומי כמו חיידקים, מצב דלקתי, חום או עישון כבד. שיעול עם ליחה אדומה – דם, מראה על מצב חמור יותר שעשוי להיגרם מדלקת ריאות, שחפת או תהליכים סרטניים.

הפסקת שיעול המלווה בליחה בתכשירים במצב שכזה יכולה להיות מאוד מסוכנת ולהוביל למצב של דלקת ריאות עקב חוסר פינוי המזיקים. כל עוד השיעול פרודוקטיבי, תנו לו לעשות את הפעולה, הגוף יודע לסלק מזיקים באופן מופלא.

שיעול יבש יכול להתבטא כמצב אקוטי של דלקת ריאות, ברונכיטיס או דלקת קלה יותר במערכת הנשימה, ובדרך כלל מתאפיין כשיעול "נבחני". לעומתו, שיעול יבש כרוני של מעל למספר חודשים עלול להיגרם כתופעת לוואי מתרופות, שאיפת חלקיקי אבק, או אי ספיקת לב הגורמת למים בריאות ולגידולים.

לפני הטיפול בשיעול חשוב לעשות אבחנה מבדלת כדי לדעת מול מה אנחנו מתמודדים וכך לאפשר דיוק בטיפול. כדאי להיוועץ עם רופא משפחה כדי לקבל אבחון ראשוני, במיוחד אם השיעול מלווה בחום גבוה או ליחה דמית.

אז מה עושים?

למצבי שיעול ליחתי הנגרם מזיהום, כדאי לנטול צמחי מרפא המחזקים את מערכת החיסון ומחטאים, כמו האכינצאה ושמן האורגנו.

אכינציאה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מחטאת את הגוף ומחזקת את המערכת החיסונית. אכינצאה|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

חליטות

חליטות צמחי מרפא מאוד מומלצות, הטמפרטורה החמה תעזור בהרפיה והרחבה של הסימפונות - מה שיקל משמעותית על הגירוי המוביל לרפלקס השיעול. חליטות מצמחי ארץ ישראל, לדוגמא המרוביון המצוי, שגדל כמעט בכל חלקי הארץ. המרוביון בעל זיקה חזקה למערכת הנשימה התחתונה ויעזור למצבים זיהומיים עם גודש רב במערכת הנשימה התחתונה.

חליטות צמחים מחטאים שיעזרו לשיעול ליחתי וטורדני הינם חליטות מקליפות מנדרינה, ג'ינג'ר והל. קחו
קליפת מנדרינה שלמה ומעט אבקה טחונה או זרעים שלמים של הל בכוס מים חמים, יעזרו מאוד לפינוי הליחה ופעולת חיטוי. רצוי בעת השריית החליטה לכסות את הכוס וכך למנוע התנדפות שמנים אתריים החשובים לריפוי.

לשיעול היבש והנבחני נרצה לעזור על ידי סיכוך וריכוך דרכי הנשימה, ושיקום הריריות שנפגעו. לשם כך נוכל להשתמש בצמח ישראלי נפוץ שנקרא בוצין מפורץ. שם קצת מוזר, אבל לבוצין יש יכולת לשיקום ריריות פגועות שניזוקו בעכבות שיעול טורדני ארוך טווח. מעבר ליכולת נוגדת שיעול,  הבוצין נוגד אלרגיה ויכול לסייע גם למצבי אסטמה על רקע אלרגי.

תרופות סבתא לשיעול

1. סירופ טימין: למצבים קשים של שיעול טורדני ויבש אפשר להכין סירופ ביתי על בסיס דבש, המכיל בתוכו שורש ליקוריץ ועלי טימין. שני הצמחים בעלי יכולת חיטוי חזקה לדרכי הנשימה, ותומכים בריכוך והוצאת הליחה. להכנה ביתית פשוטה צריך לקחת סיר קטן, לבשל בתוכו 20 גרם שורש ליקוריץ גרוס (ניתן להשיג בבתי הטבע) בתוך 200 מ"ל מים במשך 15 דקות, לכבות את האש ולהוסיף 20 גרם עלי טימין עם הגבעול. להמתין כך 15 דקות כשהסיר מכוסה (כדי שלא יברחו לנו השמנים האתרים). לאחר מכן מסננים את הצמחים החוצה ומשאירים את החליטה בסיר. מוסיפים 5 כפות דבש, ומבשלים שוב על אש קטנה, תוך כדי עירבוב קל כ-5 דקות נוספות.

2. סירופ דבש ובצל: בנוסף, ולטווח זמן ארוך יותר, אפשר להכין סירופ בצל ושום עם דבש. חומרי הבצל והשום יעזרו בפעולת החיטוי ואילו הדבש בעל פעולה אנטי-מיקרוביאלית (נוגד חיידקים). השרו חתיכות קטנות של בצל עם 2-3 שיני שום כתושות בתוך צנצנת מעורבבת בדבש למשך 3 ימים בטמפרטורת החדר. במהלך השרייה ארוכה זו החומרים הפעילים מהבצל והשום עוברים אל הדבש. ניתן לסנן את התרכובת ולקחת מהסירופ - כפית לילד וכף למבוגר, מספר פעמים ביום.

* שני הסירופים מתאימים לילדים מגיל שנה ומעלה

ממה מומלץ להימנע?

מובן שבמצבי חולי מומלץ להימנע מכל סוג מזון מתועש ומעובד, מזון מטוגן וחומרים משמרים, צבעי מאכל וכו'. בנוסף, רצוי להימנע ממזונות מתובלים מידי, מתוקים או מלוחים מאוד. חלב ומוצריו נחשבים כמייצרי ליחה, לכן בזמן שיעול ליחתי מומלץ להתנזר ממזונות אלה.

כמו כן, ישנם מזונות בריאים ומומלצים שבמצבי ליחה דווקא עלולים לעודד את יצירתה כמו: טחינה, בננה  ואבוקדו. מזונות אלה יכולים דווקא לעזור כאשר השיעול הטורדני ארוך טווח ויבש מאוד.

ומי שעדיין מעשן - כל סיגריה משביתה את פעולת סיסיות מערכת הנשימה (שערות קטנות המוליכות את הליחה מחוץ לקנה הנשימה ) למשך 24 שעות אצל מעשנים קלים, כאשר זמן שיקום הסיסיות עולה עם כובד העישון. לכן בתקופת שיעול, במיוחד אם מדובר בשיעול על רקע זיהומי, חשוב מאוד להפסיק לעשן.

אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא

>> מצוננים? כל השיטות הטבעיות לטיפול