מדי קיץ הן באות לבקר אותנו ולא נותנות לנו להתגעגע אליהן - למרות שמעולם לא הזמנו אותן. המדוזות משייטות להן בים ונשטפות לחוף, נותנות אותותיהן עם עקיצות קטנות מהביצים שלהן או הצלפה צורבת במיוחד מזרועות הציד. לנו, הישראלים, קשה לוותר על חוף הים ביום קיץ חם, ואנו ממשיכים לקחת את הסיכון שנחזור הביתה עם עקיצה טורדנית וסיפור עסיסי. אז מה עושים אחרי שנעקצים? 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

במקרים שבהם המצב חמור מאוד יש להתפנות למיון במהרה, גם במצבים בהם הכוויות לא נסגרו תוך שלושה ימים. אם המצב לא מחייב ביקור בחדר מיון, אבל עדיין הכאב והצריבה חזקים ביותר – טיפול תרופתי באנטי היסטמינים-נוגדי אלרגיה ומשככי כאבים בהחלט יכולים לבוא בחשבון לתקופה קצרה של כמה ימים. אם המצב יותר פשוט ואתם מצליחים לשמור על קור רוח, או שסף הכאב שלכם גבוה, אפשר ללכת על טיפול טבעי ועדין יותר.

מה עושים מיד כשנעקצים?

דבר ראשון יוצאים מהים ומוודאים שלא נשארו חלקים מזרועות המדוזה. אם נשארו – יש להסיר אותם בעדינות עם חפץ זמין כלשהו: כרטיס אשראי, רישיון נהיגה, רק לא עם הידיים. צריך להיזהר מאוד, לפעמים מתנתקים חלקים מזרועות המדוזה, המשחררים כמות גבוהה של ארס במידה ונפגעו. לאחר מכן, כטיפול מידי, יש לשטוף את האזור במים. 

מה עושים כשמגיעים הביתה?

חשוב לשמור על ניקיון האזור הפגוע, לאחר הסרת חלקי המדוזה ושטיפת המקום, בהנחה שהכל נקי מארס, אפשר לשטוף את האזור. לגבי חומץ או חומץ תפוחים ומיץ לימון, יש שטוענים שהטיפול יעיל נגד סוג אחד של מדוזות ואילו לסוגים אחרים, סוגי החומץ השונים יכולים להחמיר את המצב, לכן ההמלצה היא לא לשתמש בחומץ, אלא במים מתוקים. אפשרות נוספת היא להשתמש בסודה לשתייה מהולה במי ים, להקלה ראשונית.

מה לא לעשות?

- אסור לשפשף או לגרד את אזור הכווייה, גם לא עם חול הים.
-  למרות המחווה המרגשת של צ'נדלר למוניקה באחד הפרקים ב"חברים", שתן לא באמת יעיל - זו אגדה אורבנית. 
- אין למרוח או לשטוף את האזור באלכוהול.

>> עוד בmako בריאות:
נמאס מכפיפות בטן? 10 תרגילים יעילים יותר
איך מנצחים את הסרטן בלי רופאים?
מה ישיבה מול המחשב עושה לעיניים שלכם?

מה עושים כדי להרגיע את הכאב?

ניתן לשטוף את האזור במים - לא מעל 45 מעלות ולאחר מכן לקרר את האזור עם קרח. פעולה זו תחליש את הכאב ותעזור לטיפול בדלקת על ידי הגברת זרימת הדם לאזור.

קצף גילוח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מי אמר לכם ששתן עוזר? לכו על קצף גילוח|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ג'ל אלוורה - ידוע שג'ל אלוורה יכול לעזור בכוויות. בעקיצות מדוזה הג'ל יכול ליצור הקלה משמעותית, לכן יש למרוח כמות נדיבה מהג'ל על האזור הפגוע. הג'ל מכיל סליצילית שתתמוך במענה אנטי דלקתי ותעזור בהקלת הגרד. בנוסף הג'ל מכיל כמות גבוהה של ויטמינים וחומצות אמינו הדרושים לחידוש רקמות עור פגועות, לכן הג'ל יעזור בהאצת תהליך הריפוי. כדאי לוודא שהג'ל מגיע ממקור איכותי שמכיל את הפוליסכריד acemannan בכמות גבוהה. כמו כן, ניתן לערבב את ג'ל האלוורה במשחות הידרו-קורטיזון שונות כדי להגביר את פעולת ההחלמה. אפשר לרכוש את ג'ל האלוורה בביתי מרקחת, בתי טבע או מגידול ביתי – רק יש להשתמש בחלק הפנימי – מהג'ל עצמו ולא בקליפה החיצונית.

שמן קיק –  castor oil, המופק מצמח הקיקיון, תומך בהפחתת כאבים וגרד, תמיכה נוגדת דלקת, שיפור זרימת הלימפה לאזור הפגוע וע"י כך לנקות אותו מרעלים. השמן מסוגל לחדור לתוך שכבות העור העמוקות ולכן הוא מאוד יעיל לטיפול חיצוני. ניתן למרוח מהשמן על העקיצה ולחבוש את האזור הפגוע בעזרת בד גזה, ואז לחדש את השימוש מידי יום עד להקלה משמעותית בתסמינים. את שמן הקיק ניתן לרכוש בבתי מרקחת ובבתי הטבע השונים.

קצף גילוח - במידה ונעקצתם ביום שבת והכל סגור מסביבכם, ניתן להשתמש בקצף גילוח להקלה זמנית – לא ברור מנגנון הפעילות שלו, אבל הוא נמצא כיעיל לכך.

אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא

>>  סובלים מאקנה? כל הדברים שאסור לכם לעשות