התינוק לו חיכיתם כל כך הרבה זמן הגיע לעולם. לצד האושר וההתרגשות, מתחילה תקופה בה תלוו אותו בהתמודדות עם השינויים מעובר ליונק. גופו העדין ממשיך להיבנות ולהתרגל לעולם שמחוץ לרחם, ותהליך זה מלווה במגוון תופעות שמוכרות כמעט לכל הורה: חוסר שקט ומנוחה, כאבים עוויתיים בבטן, גזים, אודם בפנים וכל שבוע סיפור חדש: נזלות, דלקות אוזניים, בקיעת שיניים, תפרחת חיתולים ועוד. החדשות הטובות הן שישנן דרכים טבעיות להתמודדות עם המצבים השונים - הרי הן לפניכם.
1. כאבי בטן, עוויתות וגזים
בדרך כלל מתרחשים בחודשים הראשונים, כיוון שמערכת העיכול עדיין איננה בשלה מספיק כדי לעכל ולספוג את המזון. אם האם מניקה הנקה מלאה, רצוי לוודא שתזונתה קלה לעיכול ומכילה מעט מזונות אלרגניים או אפילו חפה מהם. לרוב מדובר במוצרי החלב כמזון אלרגני, אך כל מקרה לגופו. מבחינת תזונה קלה לעיכול, עדיף שהאוכל יהיה מבושל, בעיקר תבשילים של דגנים מלאים עם ירקות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
השומר המצוי – ברפואת צמחי המרפא נחשב כצמח קרמינטיבי, כלומר צמח המקל במצבי הגזים והעוויתות. האם המניקה יכולה לשתות חליטה או מיצוי נוזלי (טינקטורה) מזרעי השומר, שתעזור לגזים להשתחרר בצורה מבוקרת ולא להצטבר בחלל המעי. השמנים האתרים בזרעי השומר מאיצים מעט את תנועתיות מערכת העיכול (פריסטלטיקה) ומשפרים את ספיגת המזון. בנוסף, יכול לתמוך כחלק מטיפול במגוון מצבים שונים כמו שיפור תנובת חלב האם, הרחקת תולעי מעי ותמיכה בבעיות נשימה בזכות פעולת חיטוי. השומר אחד מצמחי ארץ ישראל הנפוצים, לכן קל לקטוף אותו או להשיג את הצמח בבתי הטבע. אפשר גם לעשות חליטות בתיונים – אבל זה פחות חזק מזרעי שומר כמו שהם בחליטה או טינקטורה.
גם עיסויים קלים לבטן, עם תנועת סיבוב השעון (כיוון ההולכה של המעי הגס), יעזרו להקלה בכאבים וביציאות. פעולה זו מומלצת גם במצבי עצירות. ניתן לעשות זאת עם שמן זית 50 מ"ל, אליו ניתן להוסיף 3-4 טיפות משמנים אתרים של קמומיל כחול, רוזמרין ונפית – שמנים אלה בעלי פעילות קרמינטיבית, משככת כאבים ומעט ממריצה את פעולת מערכת העיכול.
2. מערכת החיסון
בחודשים הראשונים, מערכת החיסון של התינוק נעזרת בנוגדני החיסון של האם וככל שעובר הזמן היא רוכשת מיומנות משל עצמה. באותו שלב בדרך כלל התינוק כבר נחשף לפתוגנים (חיידקים, וירוסים, פטריות, פרזיטים) במסגרת אליה הוא משתייך – גן, מעון וכו' .
האכינצאה והאסטרגלוס מחזקים את מערכת החיסון ובטוחים לשימוש. שני הצמחים מחזקים את פעולת מערכת החיסון על ידי העלאת ספירת הדם הלבנה האחראית על הלוחמה היומיומית מול אותם פתוגנים. קיים לגביהם מיתוס שלא כדאי להשתמש בהם בזמן מחלה אקוטית, אבל דווקא צמחים אלה יהיו יעילים מאוד גם לשלב האקוטי של המחלה וגם לתחזוקה ומניעת מחלות חוזרות. ברפואת הצמחים משתמשים בצמחים אלה כבר מהגילאים הקטנים ביותר. את הצמחים ניתן להשיג בצורה של מיצוי נוזלי בבתי הטבע והפארמים השונים.
3. מצבי שיעול ליחה ונזלת במצבי התקררות
סירופ בצל יהיה יעיל מאוד, אך תרופת סבתא זו מותרת רק לתינוקות מעל גיל שנה – ישנה הוראה של משרד הבריאות להימנע מדבש לפני גיל זה. אופן ההכנה בצורה הפשוטה ביותר הינו להשרות חתיכות בצל אחד בתוך צנצנת עם 10 כפות דבש במשך 12 שעות. הדבש ספח את החומרים הפעילים של הבצל אליו וכעת ניתן להיפטר מחתיכות הבצל ולהשתמש בסירופ הדבש - כפית כל שעתיים תעזור מאוד להחלמה מהירה מהמצב. לתינוקות קטנים יותר, ניתן לשים חצי בצל באזור העריסה – רק לא קרוב מדיי, לעשות בו כמה חתכים ולהוסיף מלח.
4. בקיעת שיניים
לאחרונה משרד הבריאות הוציא אזהרה, לפיה משחות נגד בקיעת שיניים בתמיסות המכילות לידוקאין 2%. דרך טבעית יעילה להקלה אקוטית היא מריחת סירופ חרובים על אזור השן הבוקעת. ניתן להרגעה מקומית לטבול מספר מוצצים בקערה עם מי-קרח ומוצץ אחד בפה ולהחליף ביניהם כל מספר דקות. הקור מהמוצצים יכול להקל על הכאב.
>> איך עושים אמבטיה לתינוק?
5. תפרחת חיתולים
מגע זיעה, שתן וצואה עם עור התינוק, יוצרים יחד עם הלחות שכבה מגורה באזור ההחתלה. מצב לא סימפטי זה יכול להשתפר ואף להימנע אם שומרים על סביבת החיתול יבשה ומאווררת ככל האפשר. מלבד החלפה תדירה של החיתול, המונעת הצטברות חום ולחות באזור, ניתן לבצע מקלחות עם שיבולת שועל, המכילה ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים וחומצות אמינו, המיטיבים עם העור ומרגיעים אותו. מה עושים? קושרים בתוך בד או גרב נקי חופן זרעי שבולת שועל (רצוי גרוסה), ומניחים במי האמבט. רצוי לתת לשיבולת השועל מספר דקות להיחלט בתוך המים לפני תחילת הרחצה.
לצמח הקלנדולה יכולות שנחקרו לחידוש ושיקום רקמות עור פגועות ובנוסף יכולת הגנה מפני זיהומים. קרם קלנדולה איכותי עשוי לעזור מאוד להתמודדות עם התפרחת. דרך נוספת להקלה היא פיזור קורנפלור, שיתרום בייבוש הלחות מהאזור.
6. תולעים - פעוטות
ההתמודדות עם תולעים יכולה להיות קשה ומייגעת, וכרוכה בהרבה סבל מצד התינוק וההורה. אחד הצמחים העיקריים בטיפול הוא הלענה או השיבא. ללענה מספר סוגים הגדלים בארץ ובעולם, אחת מהם היא לענת האבסנט, ממנה מכינים את המשקה אבסנט. הלענה מכילה שמנים אתרים חזקים, לכן השימוש בה מוגבל רק לתינוקות שמלאו להם שנתיים ומעלה. שמנים אתרים אלה בעלי פעילות מחטאת חזקה במיוחד ומתאימה ספציפית לטיפול בתולעי מעיים. כדי שעוצמת הטיפול תהיה אפקטיבית, כדאי לצרוך אותה במיצוי נוזלי (טינקטורה) שניתן להשיג אצל מטפלים בצמחי מרפא.
תרופת סבתא שמתאימה לשימוש אצל תינוקות מתחת לגיל שנתיים היא שום קלופה - אפשר למרוח מעט מסביב לפי הטבעת ביום הראשון ולאחר מכן להחדיר פנימה (ניתן למרוח על השן שום מעט שמן זית). לשום שמנים אתרים מחטאים במיוחד שיכולים לעשות פעולה חזקה נגד תולעים. יש לחזור על הפעולה פעם נוספת שבוע לאחר הטיפול, כדי להמית את ביצי התולעים.
7. דלקות עיניים
8. דלקות אוזניים
ניתן למרוח מעט שמן פיגם בעזרת מקל אוזניים לתוך חלל האוזן, למרוח אותו מסביב לאפרכסת ועל אזור הצוואר מהאוזן לכיוון עצם הבריח. הפיגם נחשב נוגד דלקת ופורח בתקופת האביב, ניתן להשרות 100 גרם מחלקיו העליונים (פרחים ועלים) בתוך 100 מ"ל שמן זית במשך שבועיים עד חודש, בחלון הפונה לשמש. לאחר מכן ניתן לסנן את הצמח ולהשתמש בשמן. את השמן ניתן לקנות בבתי טבע שונים.
עזרו בכתבה: נתי כפיר - דולה פוסט פארטום, יואל שניידר - מטפל ברפואה סינית
* אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא