החום הכבד נושף בעורפנו, הבגדים הקצרים יוצאים מהארון, הזיעה, הלחות. זה הזמן להכניס לגוף מזון עם אנרגיה קרירה, מזון בריא, מזין ואם אפשר גם בעל יכולת לפינוי רעלים מהגוף. אחד הפתרונות הטובים לכך הוא שייקים ירוקים.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
בעבר עבדתי כמטפל בקופת חולים ולעיתים קרובות תפוסת המטופלים הייתה גבוהה באופן שלא השאיר לי זמן רב לאכול. הפתרון היעיל והבריא שמצאתי? שייקים, דרך מעולה לצריכת כמויות גבוהות של ערכים תזונתיים כמו מינרלים, ויטמינים ואפילו חלבונים – לא אבקות חלבון, אלא יותר בכיוון של תזונה טבעית מהצומח. לקחתי את המצרכים איתי לעבודה והם כללו את כל מה שהגוף צריך: חלבונים, שומנים, פחמימות וערכים גבוהים של מינרלים וויטמינים. למשל: שיבולת שועל, שני תמרים, רבע אבוקדו, 5 אגוזי מלך וחופן גדול של עלי חסה. כך קיבלתי את כל אבות המזון ובאיכות טובה.
אחד היתרונות בשייקים הוא שהגוף מסוגל לפרק ולעכל את המזון בצורה מאוד יעילה ופשוטה וכך מעלה את רמות האנרגיה. לכן, מטופלים שהתחילו לשתות שייק בבוקר במקום אכילת סנדוויצ'ים, חביתות או שבכלל לא אכלו, דיווחו על רמות ערנות גבוהות יותר לאורך היום.
יתרונות נוספים בשתיית שייקים:
- פינוי הפסולת מהגוף – עם השנים, גופנו צובר רעלים וחומרי פסולת המגיעים מתזונה לא נכונה, אוויר מזוהם, תרופות, מגע עם כימיקלים שונים, מים לא נקיים. הכבד, הכליות וכל תאי הגוף עושים עבודה יומיומית על מנת לפנות את עודפי הפסולת מהגוף שלנו, אך כיוון שהעומס עליהם כבד, אותן מערכות נשחקות, מה שמביא עם השנים להתפרצות מחלות שונות. שייקים נחשבים כמזון שיחסית נקי מרעלים, במיוחד אם משתמשים במזון אורגני.
- תמיכה במערכת העיכול – כדי שהקיבה תצליח לעכל את המזון הנכנס לתוכה ולאפשר ספיגה טובה במעיים, יש צורך בחומציות מתאימה לכל סוג מזון, ואנזימים מתאימים לפירוק אבות המזון. למשל - אנזימים המפרקים שומנים נקראים ליפאז, האנזימים לפירוק פחמימות נקראים עמילאז ואנזימים לפירוק חלבונים נקראים פרוטאז. כשמזון מגיע בצורה של שייק, הגוף צריך להשקיע פחות בהפרשת האנזימים והן בשינוי חומציות הקיבה. לכל מזון ישנה דרגה שונה של חומציות - בשייק ירוק רמת החומציות הנדרשת מהקיבה די קבועה, כך שהגוף משקיע הרבה פחות אנרגיה ומבזבז הרבה פחות אנזימים.
- ערך תזונתי גבוה – ככל שהשייק יהיה בצבע ירוק כהה יותר, כך הוא יכיל יותר כלורופיל. הכלורופיל הינו מולקולה הדומה בצורתה למולקולת heme המופיע בהמוגלובין, לכן הוא נחשב כמחזק דם – משפר את ספירת הדם האדומה וכך תומך במצבי אנמיה על רקע של חוסר בברזל. מעבר לכך, הכלורופיל תומך בכך שהדם יהיה בסיסי יותר. הוא נחשב כאנטי סרטני, מסייע לטיהור הכבד, מנטרל רעלים ועוד (אגב, אין כל קשר בין כלורופיל ולמינרל כלור). בנוסף, בעלים הירוקים יש ריכוז של חומצות אמינו, הם עשירים במינרלים כמו ברזל, סידן, מגנזיום וויטמינים רבים.
>> עוד ב-mako בריאות:
בנות, תתפלאו: גם גברים מזייפים אורגזמה
האם מקלות לאוזניים זה באמת לא בריא?
מה כל כך רע במקלחת?
למה עדיף לשתות שייקים על פני מיצים של ירקות?
- סיבים תזונתיים - בהכנת מיצי ירקות נעשית הפרדה מלאה בין המיץ והסיבים, מה שעשוי להביא לעליה חדה מידי של רמות הסוכר. בשייק אנו שומרים את תכולת הסיבים של המרכיבים, אלה יעזרו לוויסות אותן רמות סוכר ותאי הגוף יקבלו בצורה מבוקרת יותר את הסוכרים המגיעים מהמזון. מאותה סיבה שייקים יכולים להתאים גם לחולי הסוכרת. בנוסף, לסיבים התזונתיים חשיבות רבה בפעילות תקינה של מערכת העיכול, תרומה של תחושת שובע וסילוק רעלים מהגוף.
- חיסכון במצרכים - כמות המזון להכנת שייקים היא הרבה יותר קטנה לעומת הפקת מיצי ירקות.
- הטעם – הרבה יותר טעים שייק צונן על פני מיץ שבו הטעם מרוכז הרבה יותר.
5 סימפטומים בהם שתיית שייקים עשויה לעזור:
- שומנים גבוהים בדם – כולסטרול וטריגליצרידים.
- טיפול בעצירות – על ידי נוכחות גבוהה של סיבים ונוזלים יחד.
- סוכר גבוה בדם – ויסות רמות הסוכר בספיגה מהמעי למחזור הדם.
- דיברטיקולוזיס – תמיכה בפינוי הפסולת מהמעי.
- מיגרנות הנובעות מעודף רעלים בגוף וחילוף חומרים נמוך.
מומלץ להימנע משתיית שייקים בזמן שיש דלקת פעילה במערכת העיכול: חולי הקרוהן, קוליטיס או כל בעיה דלקתית במערכת העיכול לכל אורכה, צריכים להיזהר משייקים ירוקים בגלל תכולת הסיבים הגבוהה.
איך מכינים שייק בריא?
המטרה היא להגיע לכמות גבוהה של עלים ירוקים, כזו שלא ניתן להגיע אליה באכילה רגילה. לכן הבסיס לשייק הוא קודם כל העלים, שיכולים להיות מכל הסוגים. הכי נפוצים: עלי החסה, עלי הקייל – סוג של כרוב שנחשב למזון על, עלי בייבי - מעט מרירים אך הטעם המר תורם ומזרז את פעולת מערכת העיכול.
עלים ירוקים נוספים שיכולים לככב בשייק: פטרוזיליה, עלי מנגולד, עלי רגלת הגינה, המכילה גם אומגה 3 צמחית. עלים הגדלים בסביבתנו שניתן לקטוף מהשדה ולהוסיף לשייקים הם עלי חובזה, עלי סרפד (רצוי לקטוף עם כפפות) שעשירים בברזל במיוחד, עלי כתמה עבת שורשים, עלי הלחך האיזמלני, גרגר הנחלים ועוד. ניתן לקחת חופן עלים מסוג אחד בלבד, אין צורך לשלב באותו שייק מספר רחב של סוגים מאחר וזה יהיה מורכב מידי להכנה. הכמות צריכה להיות באזור החצי כוס עד כוס שלמה לשייק. כאשר הכמות משתנה בטעם העלים ובמסוגלות השותה.
ניתן להוסיף חופן של נבטים, התורמים בערך אנזימתי וערך אנרגטי גבוה, יחד עם ערכים גבוהים של נוטריינטים (ויטמינים ומינרלים). אלו יכולים להיות נבטים מכל הסוגים, אבל נבטי חמנייה ונבטי אלפלפא הם הבחירה המועדפת שלי - מבחינת איכות הנוטריינטים, הטעם (שגם לו תפקיד חשוב) ומבחינת זמינות – ניתן למצוא אותם בכל סופר. לשייק ניתן להוסיף גם פרי בשביל הטעם וכמובן גם להפיק ממנו את הערכים התזונתיים – פירות מומלצים הם בננה, אננס, פפאיה, תמרים, תפוחים, אגסים וכל פרי שרק תחשבו עליו. כמות מומלצת: עד גודל האגרוף שלכם – כאן מומלץ לבחור 1-2 סוגי פירות.
הרכבתם לכם שייק? כעת תוסיפו בין חצי כוס לכוס מים, או משקאות שונים כמו סויה, משקה אורז, חלב קוקוס, חלב שקדים או משקה מכל סוג אחר של אגוז. ניתן להוסיף גם שתי כפות של שיבולת שועל גרוסה, כדי לתת מרקם סמיך יותר למי שאוהב ולהעלות את כמות הסיבים התזונתיים.
לאנשים שצריכים חיזוק נוסף להעלאת רמות האנרגיה ניתן להוסיף אבקה של צמח המאקה Lepidium meyenii, שנחשב כצמח התומך ומחזק את מערכת העצבים, תומך ביכולת ההתמודדות שלנו מול הסטרס היומיומי, משפר תפקוד מיני, מזין ומרגיע. ניתן להוסיף לתוך השייק גרם אחד מהאבקה - להשיג בבתי הטבע השונים.
כמובן שביום קיץ חם כדאי להוסיף קוביות קרח או מיצי פירות קפואים (קרטיב טבעי).
* אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא