כמעט ואין תבשיל שלא מתחילים להכין איתו, הוא טעים להפליא כשהוא אפוי או במדורה, ויש הרבה אנשים שגם אוהבים לאכול אותו חי. אבל מעבר לכל מה שקשור לטעם שלו, בצל גם נחשב לאחת מתרופות הדגל של ההומאופתיה (Allium cepa בשמו הלטיני). 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לאורך השנים, הבצל התגלה כמאכל שמסייע למצבי התסמונת המטבולית, ממנה סובלים רבים מהמטופלים המגיעים אלי: בהורדת לחץ הדם, רמות הכולסטרול והסוכר. הבצל גם משפר את תפקודה של מערכת החיסון ויכול אף לעזור להימנע ממגוון זיהומים. למעשה, אכילת בצל תומכת בבניית מערכת החיסון לקראת החורף, מונעת מחלות כמו שפעת ויראלית, הצטננויות וזיהומים חיידקיים. בנוסף, הבצל יעיל בהפחתת התכווצויות קנה הנשימה ומכאן הוא מקל על אסטמה וטוב למצבי ליחה, שיעול וסינוסיטיס. הוא גם מסייע לזרימת הדם, מונע קרישי דם לא רצויים ועל ידי כך מסייע בהפחתת התקפי לב, טרשת עורקים ושבץ. 

זהו? ממש לא. הבצל נחשב גם נוגד חמצון רב עוצמה שנותן הגנה מפני רדיקלים חופשיים ומנזק חמצוני לרקמות ולתאים. הוא מאט התפתחות של תאים ממאירים - במיוחד במצבי סרטן המעי הגס, ותומך בפעילות תקינה של מערכת העיכול, על ידי ספיחת גזים. נמצא שהבצל יעיל גם במניעת כיבי קיבה הנגרמים על ידי החיידק הליקובקטר פילורי, כמו כן, הוא מסייע בחיסולו של החיידק העיקש. הבצל גם יסייע בטיפול נגד טפילי מעיים ובטוח לשימוש גם אצל ילדים קטנים. הוא תומך בבניית רקמות החיבור ובניית העצם וכך מסייע לנשים בגיל המעבר להימנע מאוסטאופורוזיס ושברי עצמות. 

בצל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אז לא תתנשקו כמה שעות - זה שווה את הבריאות שלכם!|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בצל במקום פיתה

ואם כל זה לא שכנע אתכם לאכול ממנו יותר, תשמחו גם לדעת כי הוא יכול גם להקל על הפרעות במחזור החודשי, לשפר את איכות הזרע אצל גברים, לעזור בהרגעה ואפילו לשפר את איכות השינה. 

שימוש חיצוני במיץ הבצל יפחית דלקתיות ואילו במריחה ישירה, הבצל יתמוך בתהליכי ריפוי של אקנה ובעיות עור: עוזר להפחית כתמי גיל, כיבים, חבורות, פצעים, כוויות, שושנה, עור שומני ומחלות עור נוספות. 

הבצל מכיל את המינרלים סידן, אשלגן ומגנזיום, וויטמינים מסוג C , B ו- K. בנוסף, יש בו תרכובות גופרתיות וקווארציטין, שהוא נוגד חמצון מאוד חזק ופלאבנואידים שונים. כל המיקרונוטריאנטים האלה מעניקים לבצל את הסגולות המתוארות. 

השימוש האידיאלי בבצל לצורכי הריפוי המתוארים הוא כמיצוי נוזלי של הבצל המכונה טינקטורה, אותה ניתן להשיג בבתי טבע ובבתי מרקחת טבעיים. אך צריכת הבצל בצורה הטובה ביותר היא בהיותו חי – לא מטוגן, לא מבושל, לא אפוי ולא כלום, פשוט לאכול אותו כמו שהוא. מה לגבי הטעם החריף? כדי למסך מעט את הטעם החזק אני ממליץ לצרוך את הבצל כחלק מסלט, ובתור חובב חומוס מושבע אני מעדיף לנגב את החומוס עם בצל ולא עם פיתה, כך אני מקבל את כל הערכים הבריאים של הבצל ואת טעמו המשובח ולא צורך כמויות גבוהות של חיטה וקמח לבן.

עוד ב-mako בריאות:
>> שטח ההפקר: מאות גניבות מתרחשות מדי יום בבתי החולים
>> טבעונות זה פשוט: כך תעשו את השינוי
>> שותים הרבה מים כדי להימנע מהנגאובר? זה לא עובד

תרופות סבתא עם בצל 

  1. מיץ בצל נגד צינון, בחילות ופטריות ברגליים – שתיית מיץ הבצל תאפשר קליטה מהירה של החומרים הפעילים בגוף. היא יכולה לעזור לצינון: ערבבו מיץ של בצל אורגני גדול עם מיץ תפוזים טרי ושתו פעם ביום. הצינון יעלם ויחזק אתכם. כמו כן, ניתן להשתמש במיץ הבצל כנוגד בחילות והקאות: הכינו תה נענע והניחו לו להתקרר. שתו כף מיץ בצל ומיד לאחר מכן כף מתה הנענע. לאחר עשר דקות נוספות, שתו כף תה נענע נוספת. תוך 15 דקות הבחילה וההקאות צריכים לחדול. בנוסף, מיץ הבצל טוב גם נגד פטריות בכף הרגל: מורחים מהמיץ על האזור הפגוע, 3 פעמים ביום - בוקר, צהריים ולילה.

  2. סירופ נגד שיעול: סירופ המשלב בצל, שום ודבש, שניתן להכין מראש ולהחזיק שיהיה למקרה הצורך. חומרי הבצל והשום יעזרו בפעולת החיטוי ואילו הדבש בעל פעולה אנטי-מיקרוביאלית (נוגד חיידקים). השרו חתיכות קטנות של בצל עם 2-3 שיני שום כתושות בתוך צנצנת מעורבבת בדבש למשך 3 ימים בטמפרטורת החדר. במהלך השרייה ארוכה זו, החומרים הפעילים מהבצל והשום עוברים אל הדבש. ניתן לסנן את התרכובת ולקחת מהסירופ - כפית לילד וכף למבוגר, מספר פעמים ביום.
    זוג חולה במיטה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
    מושלם לצינון ולשפעת|צילום: אימג'בנק / Thinkstock


  3. לקוליק וגם לברונכיטיס: סירופ אקספרס - גררו בצל בגודל של כדור גולף ופזרו מעל כפית סוכר. כסו והניחו במקרר ל-45 דקות. ייווצר סירופ מתוק עם רכיבי הבצל, אותו ניתן למלא בטפטפת ולתת לתינוק. הסירופ ינקה את הריאות, ירגיע את הבטן ויעזור להירדם.

  4. לעצירת דימום מחתכים שטחיים: הניחו על החתך פיסה משכבת הבצל הדקיקה שבין הקליפה לבצל. הדימום ייפסק מיד.

  5. כאבי אוזניים: חממו מעט שמן זית עם בצל קצוץ (לא להגיע לרמת הזהבה/ טיגון). לאחר שהתקרר, טפטפו מעט לתעלת האוזן. לחילופין ניתן לקצוץ בצל ולהניחו בתוך שקית בד או גרב, ולהצמיד לאוזן הכואבת. תוך יום הכאב אמור לחלוף.

  6. יבלות: חתכו פיסת בצל בגודל היבלת ומעכו אותה קלות. הניחו על היבלת באופן כזה שלא יגע בעור שמסביב והדקו בעזרת פלסטר או תחבושת למשך 24 שעות. הבצל "יאכל" את היבלת וייצור גלד שיירפא באופן רגיל לאחר מכן.

  7. לעקיצות דבורה: הסירו את עוקץ הדבורה על ידי גירוד, חשוב לא למשוך אותו החוצה כיוון שזה יפזר את הארס. יש למעוך מעט בצל לבן  ולהניח על מקום העקיצה. האזור הנגוע אפילו לא יתנפח, בזכות הקווארצטין שנמצא בבצל. זהו חומר אנטי-היסטמין טבעי שמקל על תופעות לוואי אלרגיות של עקיצת דבורה. הבצל גם אנטי דלקתי וייתן הקלה לאי נוחות כלשהי ברחבי אזור העקיצה.

  8. אל-תוש טבעי: מריחת הבצל על העור תעזור לנו בהרחקת יתושים.

  9. הורדת חום ושפעת: מכירים את 'גרב הבצל'? זוהי הגרסה ה"מודרנית" לרטייה האיורוודית: חתכו חצי בצל, הצמידו לכף הרגל כך שהחלק החתוך של הבצל נוגע בעור וכסו בעזרת גרב למשך הלילה.

* מוזמנים להמשיך לרשום כאן תרופות סבתא שעזרו לכם מניסיונכם האישי.

* אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא, מטפל במרפאה פרטית למגוון תחומים הקשורים לתסמונת המטבולית ולמערכת העיכול.

>>  בטור הקודם: למה כדאי לכם להוסיף מיקרו אצות לתזונה שלכם?