החורף הגיע אלינו בסערה ואיתו גם כל המחלות העונתיות, הנזלת המרגיזה שלא נגמרת, השיעול שלפעמים נמשך כמה שבועות אם לא חודשים, השפעת שמחלישה אותנו וכאבי גרון שמקשים עלינו לאכול. בשביל הרבה מאוד אנשים החורף מסמל חיבור לחבילות טישו או הרבה ימי חופש וילדים חולים בבית. יש גם הרבה משפחות בהן בחורף כולם מדביקים אחד את השני והמחלה פשוט לא נגמרת.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אז איך מנצחים את זה? איך ניתן למנוע ממחלות החורף להכריע אותנו ולחזק את מערך ההגנה הטבעי שלנו כדי שיהדוף את המחלות עוד לפני חדירתן לגופנו? הסינים העתיקים קראו  לכול החיידקים והוירוסים אשר נישאים עם הרוח הצפונית של עונת החורף בשם "רוח קרה". בספר שנקרא "Shanghan Lun" ריכזו הסינים העתיקים את המחקר שלהם על רוח החורף הקרה התוקפת את האדם ותיארו בו את התנהגותה בכל ששת שכבות ההגנה של הגוף. בספר זה חבויים הסודות לחיזוק הגוף הפיזי העוזרים לאדם להתגונן מפניה.

לצורך התגוננות, בפרט מחיידקי החורף, התפתח ברפואה הסינית פרק של רפואה מונעת. בעבר אנשים היו נפגשים עם הרופא הסיני ארבע פעמים בשנה, לקראת כל עונה בכדי לחזק את מערכת החיסון ולשמור על הבריאות משנה לשנה ומעונה לעונה - ללא מחלות ותחלואים.

לרפואה הסינית יש שפע של דרכים וכלים לחיזוק המערכת החיסון כדי לעבור את החורף בשלום, והאמת שזה ממש לא מסובך. הגישה הסינית כוללת הקפדה על תזונה, פעילות גופנית יומיומית, התמדה בטיפול העונתי בדיקור במחטים סיניות וכמובן שימוש קבוע בצמחי מרפא סינים שחלקם בדרך כלל נפוץ ונמצא כמעט בכל בית.

אישה חולה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מהן התרופות הסיניות שיעזרו לכם לא להגיע לזה?|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

התזונה הסינית על רגל אחת

בהתאם לפילוסופיה הרפואית הסינית, הדוגלת בעיקרון האיזון שבין היין ויאנג (ניגודים) - על האדם לאזן את השפעות הטמפרטורה והאקלים בחוץ על ידי המזון הנכנס לגופו. התזונה משתנה בהתאם לעונות השנה. לכל עונה יש את התפריט המומלץ העוזר לחזק את הגוף בכלל ומערכת החיסון בפרט.

עוד ב-mako בריאות:
>> קליפה של איזה פרי תעזור לכם בזמן מחזור?
>> ישנים 9 שעות בלילה? כדאי שתפסיקו
>> נוהגים לקרוא בשירותים? הכתבה הזו בשבילכם

באביב: מומלץ לאכול יותר ירקות ירוקים, עלים ונבטים טריים כדי להפנים את אנרגית הצמיחה בטבע.
בקיץ: מומלץ לאכול מזונות מקררים וטריים, כמו פירות וירקות שפורחים לרוב בעונה החמה.
בעונת הסתיו: מומלץ לבשל את הפירות והירקות בצורה של מרקים, ולשתות נוזלים בטמפרטורה חמה כמו תה.
בחורף: מומלץ לבשל את הירקות בצורת מרקים או לאפות אותם - בפרט ירקות שורש בתנור, להכין קדרות חורף, להקפיד על שתיה חמה ולהתרחק ממזונות מקררים כמו גלידות ומוצרי חלב.

שתי פורמולות הצמחים הנפוצות לשימוש 

1. קינמון, ג'ינג'ר טרי ודבש
אופן ההכנה: לוקחים סיר עם חמש כוסות מים, מוסיפים לו שלושה מקלות קינמון, כמה פרוסות דקות של ג'ינג'ר טרי וכף תה ירוק ומבשלים. כאשר הכל מתחיל לבעבע ולרתוח לא מפסיקים לבשל וממשיכים עוד רבע שעה על אש קטנה. בסוף הבישול ולאחר שכיבינו את הגז, ניתן להוסיף דבש טבעי. את התה המרוכז שיצרנו ניתן לשמור לאחר סינון במקרר למספר ימים. כל פעם לוקחים רבע כוס מהתה שבישלנו מוסיפים מים חמים ושותים באופן קבוע כל העונה בוקר וערב. 

מרק כתום (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מומלץ לבשל בחורף את הירקות ולהגיש כמרקים או קדירות|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

2. בצל ומיסו - כשכבר התחלנו להרגיש התקררות או שפעת וכאבי גוף
אופן ההכנה: רצוי ברגעים הראשונים לבשל בצל ירוק אחד קצוץ עם חצי מיסו או רוטב סויה ושתי כוסות מים. לבשל כרבע שעה, לשתות ולהיכנס למיטה ולהזיע כדי להבריא.

חיזוק מערכת החיסון

כאן נפנה לכוורת הדבורים. חוץ מהדבש שאותו כולנו מכירים, ישנם שלושה מרכיבים שתורמים מאוד לבריאות שלנו: 

1. Royal Jelly, המזון אותו מפיקות הדבורים עבור המלכה. ידוע בתור מחזק כללי ובפרט בנושאים של פוריות. הכי מומלץ לצרוך את זה דרך דבש המועשר במזון מלכות

2. אפרופוליס, המצוי בחלקה התחתון של הכוורת. האפרופוליס ידוע בתור אנטיביוטיקה טבעית ומומלץ לשימוש בזמן מחלה בצורתו הטבעית – בנטילה בתוך מים חמים, ממיסים ושותים. בצורה הנפוצה ניתן למצוא את זה גם דרך כמוסות וגם טינקטוקה, וגם אז מומלץ כאמור, רק בזמן מחלה. 

3. פולן דבורים, בו משתמשים הסינים כדרך העיקרית לחיזוק מערכת החיסון ולמניעת הדבקות במחלות - ע"י נטילת טבליית פולן מרוכזת באופן יומיומי כדרך קבע. כבר לפני אלפי שנים הסינים יצרו טבליות של החומר הזה. מדובר באבקנים שנאספים מהפרחים על ידי הדבורה ומגיעים לכוורת כחומר מזון עיקרי לגידול הדבורים וחיזוקן. הפולן הוא בעצם הזרע של עולם הצומח - הוא מכיל מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים, חומצות אמינו, אנזימים אנטי אוקסידנטים ואחוזים גבוהים של חלבון, ולכן נחשב חשוב לחיזוק הבריאות ומערכת החיסון. הוא מגיע גם כאבקה טחונה דק או גרגירים (את הפולן הטרי יש להקפיא), אך טבליות הן החומר המרוכז שעוזר לחזק את המערכת החיסונית. ניתן לתת גם לילדים מעל גיל שנה - לפורר רבע טבלייה בבקבוק או במים מדי יום.

* הכותב הוא בועז ישעיהו, מומחה ברפואה סינית מודרנית. הקים את מרפאת הקיסר הצהוב - לרפואה סינית, אנטי איג׳ינג ורפואה מונעת. כמו כן, השיק את ליין צמחי המרפא הסינים של הקיסר הצהוב כתחליפים לתרופות מערביות. לייעוץ אישי עם הקיסר הצהוב, טלפון: 03-5015106

>>  בדיקה לחורף: מה באמת מכיל התה שאנחנו שותים?