כל אחד חווה חרדה בשלב כזה או אחר בחיים, תחושה של אי שקט, דאגה או פחד. ייתכן שאדם יחווה חרדה או דאגה לקראת מבחן או ריאיון עבודה, או אפילו לקראת ביקור אצל רופא. במצבים כאלה חוויית החרדה (הרגעית) נורמלית לחלוטין. עם זאת, ישנם אנשים המרגישים כי לעתים קשה להם לשלוט ברגשותיהם. תחושות החרדה תכופות יותר ומתבטאות בחיי היום-ים.

חרדה היא הסימפטום העיקרי של כמה מצבים בריאותיים – פאניקה, פוביה (פחד מ....), PTSD (הפרעה על רקע טראומה), חרדה חברתית. כל אלה נחשבים כהפרעה חרדתית כוללת (GAD), הגורמת לאדם להרגיש חרדה לגבי מגוון רחב של בעיות, במקום להתמקד בדבר אחד. כך שהסובל מחרדה כוללת יכול לחוות חרדה אחת יחד עם אחרת, או מחרדה אחת המתפתחת לחרדה השנייה ללא הפסקות, ולחוות תחושה של אי שקט ודאגות, בעיה בריכוז ובשינה סחרחורות ואפילו פלפיטציות (דופק מורגש בזמן מנוחה).

בראיה הטיפולית הטבעית מתייחסים לטיפול בחרדה בשני מובנים עיקריים – האחד, הפחתת המתח והרגעת המטופל. השני, תמיכה ביכולת הגופנית והעצבית להתמודד עם המתח (פעילות אדפטוגנית). הרפואה הטבעית והתזונה הטבעית מציעות כמה תוספי תזונה היעילים כחלק מהטיפול בחרדה ובמתח:

ויטמין B קומפלקס

כמעט כל פעולה בגופנו זקוקה לוויטמינים ממשפחה זו, וכך גם מערכת העצבים. בתוך משפחת ויטמינים זו קיימים ויטמינים המשפרים את מצב הרוח ומפחיתים מתח וחרדה. נמצא כי הורמון הסטרס המרכזי, קורטיזול, עולה כאשר אין מספיק ויטמין B6 או B5. כך נמצא גם כי מצב הרוח יכול להיות ירוד בשל חוסר בוויטמין B1.

מנת סלמון בריאה (צילום: micheile-henderson-unsplash)
ב-100 גרם סלמון יש חצי מהכמות היומית המומלצת של ויטמיני B|צילום: micheile-henderson-unsplash

>> מה כדאי לאכול אם חסר לכם ויטמין B

אומגה 3

חומצות השומן החיוניות מגיעות מכמה מקורות מזון, בייחוד מדגי ים ומאצות ים. אפשר למצוא אומגה 3 גם בזרעי פשתן ובזרעים איכותיים נוספים כגון צ'יה. כאשר יש מספיק אומגה 3 בגוף, יישמרו המבנים התקינים של התא וכך גם המבנה התקין של מערכת העצבים המרכזית. במחקר שפורסם ב JAMA ב-ספטמבר 2018, נמצא כי מתן תוסף תזונה מסוג אומגה 3 הפחית באופן מובהק תסמיני חרדה.

שכיזנדרה (SCHISANDRA CHINENSIS)

הצמח נחשב כמחזק כללי, תומך במערכת העצבים ובבלוטת האדרנל, מעורר חושים ותומך בעמידות הגוף במצבי דחק. כמו כן הוא משפר את מצב הרוח.

ולריאן (VALERIANA OFFICINALIS)

אחד הצמחים המפורסמים בהשפעתו המרגיעה. גם בעולם הרפואה הקונבנציונלית משתמשים בו וממליצים עליו. לוולריאן השפעה מרגיעה, משרת שינה, מפחיתה חרדות ומשפרת את מצב הרוח. הצמח גם יכול לסייע לסובלים ממעי רגיש.

מג'דרה (צילום: שרית גופן)
יש פתרונות טבעוניים|צילום: שרית גופן

טריפטופאן

חומצת אמינו חשובה וחיונית המשמשת בגופנו כחומר מוצא לייצור סרוטנין (הורמון האהבה). נמצא כי הסובלים מחרדה בדרך כלל סובלים ממחסור בטריפטופאן. בשל כך, ייצור הסרוטנין נפגע וכך גם מצב הרוח. אנחנו יכולים לקבל טריפטופאן גם דרך תזונה מאוזנת – מזון מן החי הוא המקור הקל והזמין ביותר. למי שניזון ממזון טבעוני, נמצא טריפטופאן בשילובים שבין פחמימות מורכבות לבין קטניות (כגון מג'דרה עם אורז מלא). אפשר גם לצרוך תוסף תזונה ל-טריפטופאן או נגזרת שלו, 5HTP, בכמוסות.

SAM-E

תוסף תזונה המבוסס על חומצת האמינו מתיונין, הנחשבת כיעילה באיזון תחושת החרדה ונמצאה כיעילה להפחתת תדירות ועוצמת התקפי חרדה. תוסף תזונה זה משפר את רמות הסרוטונין וכן את רמות הנוראדרנלין, התומכות בתחושת רוגע ושמחה ומפחיתות חרדה.

יוגה  (צילום: SFIO CRACHO, shutterstock)
פעילות גופנית מפחיתה אי שקט|צילום: SFIO CRACHO, shutterstock

>> שמונה מזונות שמפחיתים חרדה
>
> ואלה המזונות שהרפואה הסינית ממליצה לאכול להפחתת סטרס

גוף ונפש

ובל נשכח את החיבור האינסופי בין הגוף לנפש. פעילות גופנית בצורותיה השונות (ריצה/ קרדיו, משקולות, יוגה, פילטיס, אינטרבלים או סתם הליכה) יעילה לשיפור מצב הרוח ומפחיתה תחושת אי שקט, חרדה ושינויים במצב הרוח. מומלץ לשלב בתהליך האיזון הבריאותי שלכם תנועה, נשימה, מדיטציה ופעילות גופנית שמסבה לכם הנאה לצד תחושת התעלות פיזית אחרי פעילות. 

  • רואי גוניק OMD, ND הוא מומחה לנטורופתיה ורפואה טבעית.