הביקור הראשון אצל רופא הנשים עלול להיות מביך ואפילו מפחיד עבור נערות צעירות. לעיתים הוא אף עשוי להשפיע על התנהלותה המינית של הנערה בעתיד. כיוון שביקור זה מסמן צעד משמעותי במסעה הבריאותי של הנערה, מומלץ להפוך אותו לחוויה חיובית. מתי מומלץ לקבוע את הפגישה הראשונה, כיצד להתכונן לקראתה ולמה לצפות במהלך הביקור? המדריך הבא יעזור לכל הורה ומתבגרת.

מתי כדאי לבקר לראשונה אצל רופא נשים לראשונה?

המכללה האמריקאית למיילדות וגניקולוגים (ACOG) ממליצה לנערות להגיע לביקור גינקולוגי ראשון בין הגילים 15-13. ישנם כמה סימנים שיכולים להעיד שהגיע הזמן לביקור ראשון אצל רופא נשים:

 

  • כאבים בזמן הווסת: במקרים שבהם הנערה חשה כאבים קשים או לא סבירים בזמן הווסת.
  • בעיות הקשורות לשימוש באמצעי מניעה: אם יש שאלות או חששות לגבי אמצעי מניעה לקראת התחלת קיום יחסי מין.
  • כשמתעוררות שאלות על בריאות מינית: כל שאלה או ספק לגבי בריאות מינית, מיניות או יחסים.
  • סימנים של זיהום: כאשר הנערה חווה גרד, הפרשות לא תקינות או ריח לא נעים.
  • שינויים בגוף: אם יש שינוי משמעותי בגוף שגורם לתחושת חוסר נוחות או בלבול.
  • תסמינים רגשיים: אם יש רגשות של חרדה או דיכאון הקשורים לבריאות המינית.
    אישה נבדקת אצל גינקולוג (צילום: Keith Brofsky, getty images)
    אפשר להפוך את החוויה לפחות מאיימת|צילום: Keith Brofsky, getty images

 

כיצד מתכוננים לפגישה?

ראשית, חשוב לשוחח בפתיחות על הנושא ולנסות להעניק לנערה תחושה טובה אודות הביקור. התחילו בשיחה אודות מטרת הביקור, הדגישו שזה חלק נורמלי מתהליך ההתבגרות והזדמנות ללמוד יותר על הגוף שלנו. עודדו את הנערה לבטא כל דאגה או שאלה. דיון זה יכול לעזור להקל את החרדה ולבנות אמון. בנוסף, חשוב להתכונן לביקור באופן פרקטי על ידי איסוף היסטוריה רפואית רלוונטית -  תאריך ההתחלה של המחזור החודשי, תסמינים חוזרים כמו אי סדירות, דימום כבד, שמות של תרופות הניטלות או תוספי מזון, מצבים רפואיים או ניתוחים שעברה הנערה. מומלץ להכין שאלות מראש, כולל כל שאלה או דאגה שהנערה או מי שמלווה אותה ירצו להתייחס אליה. כמו כן, חשוב גם לבחור ברופא נשים המתמחה בטיפול במתבגרים. התנהגות ידידותית ונגישה של הרופא יכולה להרגיע את הנערה וליצור חוויה חיובית.

למה לצפות במהלך הביקור?

הפגישה מתחילה בדרך כלל בשיחה פרטית בין רופא הנשים לנערה. הרופא ישאל שאלות לגבי בריאותה, אורח חייה ולגבי כל דאגה ספציפית. בין היתר, הוא ישאל לגבי סדירות המחזור, תסמינים או כל בעיה נוספת, בריאות רגשית כמו שינויים במצב הרוח ורמות המתח, הרגלי התזונה, פעילות גופנית ודפוסי השינה. חשוב להבטיח לנערה שכל מה שנידון בפגישה הוא חסוי. הבנה זו מעודדת תקשורת פתוחה ועוזרת לה להרגיש בטוחה לשאול שאלות רגישות.

נערה בוורוד יושבת בפרצוף כועס מול אישה (צילום: jupiter images)
הכינו מראש את כל השאלות|צילום: jupiter images

במרבית הביקורים הראשונים, לא מבוצעת בדיקת אגן אלא אם ישנם חששות ספציפיים. אם יש צורך בבדיקה, הגינקולוג יסביר כל שלב בתהליך, יפרט מדוע הבדיקה מבוצעת ויוודא שהנערה אכן מרגישה בנוח.

מידע חשוב וחינוך במהלך הביקור הראשון

לעיתים קרובות, כיוון שמדובר בנערה צעירה, חלק נכבד מהביקור הראשון כולל היבטים של הסברה וחינוך. רופא הנשים יספק מידע בנושאים כגון: המחזור החודשי - מה נורמלי, כיצד להתנהל במהלכו ומתי לפנות לעזרה במקרה של תסמינים חמורים. כמו כן יתקיים דיון בשינויים פיזיים ורגשיים שקשורים להתבגרות המינית: הסכמה ומערכות יחסים בריאות (גם אם היא לא פעילה מינית), התייחסות לשאלות לגבי אמצעי מניעה, מחלות וזיהומים המועברים במגע מיני ועוד.

הביקור הראשון אצל רופא הנשים הוא רגע מרכזי בחייה של נערה צעירה. על ידי הכנה משותפת לפני הביקור, טיפוח תקשורת פתוחה ויצירת סביבה תומכת, ניתן לצמצם את החששות ולהפוך אותו לנעים יותר.

 

פרופ' רונית מכטינגר - מומחית לגינקולוגיה, מיילדות ופוריות, ומנהלת מרפאת נערות ומתבגרות במרפאת הוד השרון של מאוחדת