לאחרונה דווח על ילדה בת 5 מברזיל מתה לאחר שנעקצה על ידי עקרב צהוב ברזילאי. מדובר בעקרב שנחשב לעקרב הארסי ביותר באמריקה הדרומית ואחד המסוכנים בעולם כולו. הילדה נעקצה בשעות הבוקר המוקדמות והוריה מיהרו לפנות אותה למרפאה באזור, כך לפי הדיווחים בכלי התקשורת המקומיים. אולם, לא היה במקום את הנסיוב המתאים כדי לטפל בה והם נאלצו לפנות אותה למרכז רפואי אחר. למרבה הצער, זה היה כבר מאוחר מדי – והיא נפטרה.

אומנם לא מדובר בזן של עקרב הקיים בארץ, אבל גם באזורנו אורבות סכנות בדמות עקרבים ונחשים, שידועים בפעילותם הארסית בייחוד בימי הקיץ החמים. בתקופה זו, חשוב להיות ערים לנוכחותם, ולדעת כיצד לפעול בעת התקלות עמם. לשם כך, שוחחנו עם דוראל ארזואן, פראמדיק במד"א ומומחה בלכידת נחשים, שהסביר מה צריך לעשות, ולא פחות חשוב - מה לא, במקרה של הכשה או עקיצה.

מה לעשות?: ארזואן מבהיר כי בניגוד לדבורה שעוקצת עקיצה אחת בלבד, עקרב עלול לעקוץ שוב ושוב. ולכן, הדבר החשוב ביותר הוא להתרחק ממנו לאחר ההכשה. "הדבר הבא הוא להתקשר למוקד מד"א 101, שם המוקדנים יוכלו להנחות ולהסביר לגבי הטיפול הנכון שיש לבצע עד להגעת הניידת", הוא מציין. המלצה זו תקפה גם לגבי הכשת נחש.

עקרב צהוב (צילום: Shantanu Kuveskar, חדשות)
הנפוץ ביותר בארץ - עקרב צהוב|צילום: Shantanu Kuveskar, חדשות

מה לא לעשות?:

ראשית, יש למנוע את תזוזת הנפגע: "מחקרים של 5 שנים אחרונות, מראים כי כמה שפחות תזוזה כדי לא להמריץ את הלב ומחזור הדם שלא יפזרו את הארס", מסביר ארזואן. "מעבר לכך, יש להימנע ממציצת הארס, אין לחתוך את המקום, אסור להניח חוסם עורקים, אין צורך לקרר את האזור ואין להציע שתייה לנפגע, מחשש שהנוזל יגרום לפיזור הארס והגעתו לאזור הוושט. מחקרים מהשנים האחרונות הוכיחו כי קירור המקום במקרה של הכשת נחש, עלול למנוע את פיזור הארס, אך הוא גורם למיקודו באזור הנפגע, מה שעלול להוביל לכריתת האיבר. במקרה של עקרב – מדובר בפעולה שפשוט מבזבזת זמן ואינה תורמת כלל. כמו כן, יש להימנע מלנסות ללכוד את המזיק הפוגע, משום שהדבר עלול לגרום להכשות נוספות".

מטיילים בנגב (צילום: Evgeny Subbotsky, shutterstock)
מטיילים בשטח? נעלו נעליים סגורות וגבוהות|צילום: Evgeny Subbotsky, shutterstock

האם יש צורך לצלם את המזיק הפוגע?

ארזואן מסביר כי במקרה של עקיצת עקרב – פחות קריטי לצלם, אבל אם יש לכם אפשרות – זה יכול למנוע מכם לקבל טיפול מיותר. "לרוב מקובל לטפל בנסיוב (נוגד ארס) שמתאים למספר זנים של עקרבים, העניין הוא שלפעמים אנשים נלחצים מעקיצת עקרב אבל בפועל הם נעקצים ע"י זן שאינו מסוכן או דורש טיפול. לכן, צילום העקרב בהחלט יכול לסייע לצוות המטפל כדי להבין אם בכלל יש צורך בנסיוב". לעומת זאת, הוא מציין כי צילום הנחש התוקף חשוב מאוד על מנת להתאים את סוג הנסיוב הנכון, משום שקיימים כמה כאלה. לכן, במידת האפשר – חשוב לצלם אותו".

הכשת נחש (צילום: shutterstock_Microgen)
אין להשתמש בחוסם עוקרים או לקרר את המקום|צילום: shutterstock_Microgen

לא פחות חשוב, הפראמדיק הוותיק מציין מספר כללי זהירות ומניעה, שעליהם חשוב להקפיד בעת היציאה לשטח: "כשמטיילים או לנים באזורי הטבע, חשוב להקפיד לנעול נעליים גבוהות וסגורות, להימנע מהרמת סלעים וכן יש לנער נעליים או שקי שינה לפני השימוש בהם, מחשש שמזיקים עלולים להסתתר בהם. כ-80 מההכשות מתרחשות באזור הנגב, אך הן עלולות להתרחש במקומות שונים ומגוונים בארץ".

עד כמה זה קטלני?

ד"ר שפיר בוטנר, מנהל בי"ס לפראמדיקים של מד"א, מבהיר כי גם עקיצת עקרב צהוב השכיח בארץ, ובעיקר – הכשת נחש ארסי כמו צפע, השכיח אף הוא באזורנו, עלולות להוביל מוות, במקרה שהנפגע לא זוכה לטיפול מהיר. "חובה להגיע לבדיקה ולהשגחה רפואית במקרה של עקיצה או הכשה. תינוקות וילדים קטנים נמצאים בסיכון גבוה יותר. ככל שהמטופל יגיע לטיפול מהיר כך הסיכוי להינצל גבוה".