כבר כמה חודשים ששני יוסיפון מככבת על מסך הטלויזיה שלנו כמה פעמים בשבוע בתכנית 'חתונה ממבט ראשון' (קשת 12), ומתכנית לתכנית הצופים נחשפים גם לכישורי הבישול שלה ולקשר המיוחד שלה עם בעלי החיים. השבוע, לכבוד יום הטבעונות הבינלאומי הגיעה שני, שדוגלת בתזונה מן הצומח כבר עשור, אל חוות החופש למפגש מרגש עם בעלי החיים והסיפורים המרגשים שלהם. בין ליטוף עיזים, לטעימות מהתפריט הטבעוני של השפית נדיה אליס, תפסנו אותה לשיחה על הבחירה בטבעונות, תזונה, בישולים ובעלי חיים.
חוות החופש היא מרכז חוויתי לימודי המהווה מקלט לבעלי חיים שניצלו מתעשיות המזון, ומאפשר לבני האדם לפגוש אותם ולהכיר אותם מקרוב. במסגרת קמפיין 'ביס של שלום' של החווה שיצא לדרך ביום הטבעונות הגיעה שני לסיור בחווה ,זו הפעם הראשונה שלי פה, זה תמיד היה בוויש ליסט שלי ואף פעם לא הצלחתי להגיע. ועכשיו הזמינו אותי ואני נורא מתרגשת להיות כאן," סיפרה.
"זה מדהים לראות את החיות חופשיות, זה עדיין לא הטבע, אבל זה הכי קרוב שאפשר לעשות, יש להם פה בית חם. יש כאן כל מיני חיות עם נכויות שלא היו שורדות בטבע ופה נותנים להן את כל התנאים להיות מאושרות" אומרת שני, "ובכלל אני חושבת שלכל החיות יש רגשות ופה נותנים לזה ביטוי, נותנים לזה מקום ולא מתייחסים אליהן כאיזשהו מוצר או כלי."
שני היא כאמור טבעונית וותיקה יחסית ובחרה לעשות את השינוי כבר לפני 10 שנים, "זה קרה כשאימצתי את הכלב הראשון שלי, באותו רגע הבנתי שזה עולם שלם של אופי ורגשות, ושבעצם אין הבדל בין פרה לכלב, לתרנגולת, לכל חיה אחרת".
היה בסיור היום משהו שתפס אותך במיוחד?
"אני חושבת שהסיפור של התרנגולות, זה סיפור שמאוד מאוד קשה לי - במיוחד העניין של האפרוחים שנגרסים בעודם בחיים. זה משהו שמאוד מאוד טלטל אותי כשגילית אותו, ולמעשה אחת הסיבות שהפכתי להיות טבעונית".
את מבשלת בתכנית המון אוכל מסורתי, איך מטבענים מאכלים פרסיים?
"בתבשילים זה מאוד קל כי פשוט מוציאים את הבשר" מספרת שני ומוסיפה כי אחד האתגרים היה לטבען גונדי "בגונדי זה היה קצת יותר קשה, שמנו בזה טופו, אבל לקח זמן עד שהבנתי איך לעשות את זה. זה לא הכי טבעי אחרי ששנים מבשלים בצורה מסויימת לשנות ולמצוא שיטות חדשות, אבל זה מספיק חשוב לי בשביל לעשות את זה. בסוף זה מטבח שמבוסס הרבה על אורז ותבשילים, אז זה די פשוט להוציא את הבשר."
גם המשפחה שלך טבעונית?
"המשפחה שלי לא טבעונית, אבל אני יכולה להגיד שהם צמצמו את צריכת הבשר בצורה משמעותית. בסופי שבוע עדיין יש חיות על השולחן וקשה לי עם זה. אני נכנסת הביתה ושואלת כזה 'כמה עופות הרגת היום?'", אומרת שני בחצי חיוך ומוסיפה, "זה תמיד נורא מצמרר, אבל השאלה שאני תמיד שואלת אנשים היא - 'אם היית צריך להרוג את החיה בעצמך כדי שהיא תשב לך על הצלחת היית עושה את זה?' אצל רוב האנשים התשובה היא לא. אני חושבת שזה מספיק מדבר בעד עצמו ומסביר למה להוציא את החיות מהצלחת".
יש סביב תזונה טבעונית המון סטיגמות - שזה משמין, שזה מסובך יותר וכו' מה את חושבת על זה?
"אני חושבת שזה עניין של הרגל וטעם נרכש, אני חושבת שבסוף אנחנו אוהבים מה שאנחנו רוצים לאהוב. בסוף מתרגלים להכל, צריך להתרגל לצורת בישול אחרת – הרבה קטניות, הרבה השריות, זה בהחלט יכול להיות קצת יותר מורכב בהתחלה, אבל ברגע שמתרגלים לזה זה אפשרי.
איך נראית התזונה שלך ביום יום?
"יש לי איזה 4 ארוחות קבועות שאני משחקת איתן ביום יום – סלט, תבשיל עם אורז או קינואה, שייק, וכמובן פירות וירקות. זה בערך המנעד של הארוחות, שלי ואני מחלקת את זה על פני היום."
אז לא נתפוס אותך עם המבורגר או פיצה? טבעוניים כמובן
"דווקא כן יש לי רגעים שאני אוכלת את הדברים האלה, אבל גדלתי בבית שמאוד מאוד דוגל בתזונה טבעית – לא לאכול מזון עובד, לאכול לחם מחיטה מלאה... דברים כאלה. אז המבורגר נניח, יותר קשה לי בעיקר בגלל הלחמניה. אבל אני חולה על צ'יפס! אני עושה בבית צ'יפס טבעי ובריא יותר, כזה אפוי עם קמח עדשים. זה יוצא מושלם, כל מי שאכל אצלי עף על זה."
מה המסר שהיית רוצה להעביר לגבי טבעונות?
"הרבה שואלים אותי איך לעבור לטבעונות, המידע הזה מאוד נגיש היום. אני חושבת שהרבה אנשים מסתכלים על האחר ואומרים לעצמם 'אבל לא כולם יפסיקו', אבל האמת היא שמספיק שכל אחד יעשה את השינוי הקטן בבית שלו – שינוי קטן של להפסיק להשתמש בפלסטיק, השינוי הקטן של להפחית בבשר – זה יעשה שינוי גדול בעולם.
"אני חושבת שיש הרבה בורות בנושא הזה – למשל אנשים לא יודעים את כמות הזיהום שיש מפרות שמגדלים לצורך הבשר. אנחנו צריכים לפעול להסברה כדי שיותר ויותר אנשים יבינו מה המקור של טבעונות ושזו לא איזו גחמה או טרנד או איזה משהו של אנשים טרחנים ורוחניקים מנותקים."
״ביס של שלום״ הוא יוזמה ראשונה מסוגה בישראל - לראשונה ׳חוות החופש׳ יוצאת מגבולות החווה לכבוד חודש הטבעונות הבינלאומי, במסע קולינרי חוצה ישראל, שפותח את הלב אל תעשיות המזון מן החי ומעורר דיון מסקרן. במשך שבועיים בין התאריכים 1-15.11 יטייל הפוד טראק של 'ביס של שלום' ברחבי הארץ יגיש מנות טבעוניות ללא עלות או כל תמורה ויעורר דיון עם סועדים אקראיים .
מידע נוסף על הקמפיין, ואיפה אפשר למצוא את הפוד טראק במהלך החודש באתר חוות החופש.