בשנים האחרונות עולה המודעות לסבלם של בעלי החיים בתעשיית המזון, וכן להשפעה הסביבתית של צריכת מזון מן החי. סיבות אלו, כמו גם אלרגיות ורגישויות נפוצות גרמו לישראלים רבים לנטוש את חלב הפרה, ולעבור לצרוך משקאות חלב מן הצומח. שוק החלב הצמחי נמצא בעלייה מתמדת, ומציע שפע עצום של מוצרים מסוגים שונים – חלב סויה, חלב שיבולת שועל, אורז, שקדים ועוד – אבל האם המוצרים האלו טובים לנו?
פאולה וליאון אירחו באולפן את אלמוג גולד – נטורופתית, מומחית לתזונה ואסטרטגיית אכילה, שעושה סדר ומסבירה למה צריך לשים לב כשקוראים את התווית, ואיך לבחור את משקה החלב הנכון.
"תמיד צריך לשאול בריא למי, אני גם לא אוהבת את המילה 'תחליף' אלו משקאות. השאלה היא מה זה נותן לנו ומה זה משרת? נחלק את זה לעניין הפיזיולוגי שהוא שונה מאדם לאדם, וגם לעניין הרגשי – בסוף אנחנו גם רוצים שיהיה לנו טעים, בואו לא נשכח את זה" אומרת גולד.
"נתחיל ממשקה סויה, יש טווח רחב של משקאות סויה – יש משקאות שנמצאים במקררים, עליהם אני פחות ממליצה כי אם נסתכל על הרכיבים שלהם נגלה שיש בהם פחות סויה, והרבה סוכר," מסבירה גולד ומדגישה כמה חשוב לקרוא את רשימת הרכיבים. בהמשך, מסתכלת גולד על רשימת הרכיבים של תחליפים שונים ומסבירה – "בכל המשקאות האלה אין אחוזים גדולים של שקדים או אורז, או שיבולת שועל".
ומה לגבי סידן ומינרלים שונים? גולד מסבירה כי בחלב פרה ישנו זרחן שמפריע לספיגת הסידן, אך דבר דומה קורה גם בחלב סויה, שגם בו כמות נכבדת של סידן. "צריך לראות את המכלול, ולשאול מה אני רוצה לקבל, אם אנחנו רוצים חלבון, אז בחלב סויה יש יותר חלבון מאשר במשקאות אחרים, אך חשוב לשים לב שבדומה לרגישות לחלב, יש גם אנשים רבים שרגישים לסויה."
עוד אומרת גולד כי "חלב שקדים ללא חומרים משמרים וממתיקים הוא חלב נהדר, כמובן שהכי טוב להכין אותו בבית" ומוסיפה כי חלב שיבולת שועל עשי גם הוא מומלץ מאוד, עשיר בויטמיני B ומומלץ לילדים עם הפרעות קשב וריכוז.
ומה בשורה התחתונה? גולד ממליצה בעיקר על משקה שיבולת שועל שלדבריה טוב למערכת העצבים לרוגע, לקשב ולריכוז, ויכול אפילו לעזור לשינה ועל משקה שקדים שטוב לאנשים עם סוכר גבוה, לדבריה משקאות אורז פחות מומלצים בגלל שאורז הוא עמילן ולכן אלו משקאות עם כמות גבוהה של סוכר.