החצ'פורי הוא מאפה גיאורגי מסורתי כל מי שהיה בגאורגיה כנראה התמכר למעדן הזה ומי שלא ביקר שם מעולם ורוצה להינות מהמאפה הנפלא הזה, מוזמן להכין אותו בבית בקלות. המתכון מופיע בגרסה צמחונית וטבעונית, כאשר בגרסה הטבעונית פשוט מוותרים על חלמוני הביצים ונהנים מחצ'פורי עם מילוי גבינות טבעוניות נהדר.

רכיבים (4-6 מנות):

לבצק:

  • 1 ק"ג קמח לחם (לא קמח רגיל - זה לא יצא אותו דבר)
  • 1 כף שמרים יבשים
  • 30 מ"ל שמן צמחי + שמן צמחי לשימון
  • 1 כף מלח
  • 1 כף סוכר
  • 1 ביצה (L) - לגרסה טבעונית 2 כפות זרעי פשתן כתושים ומושרים עם 2 כפות מים חמים למשך רבע שעה
  • 330 מ"ל חלב או חלב סויה לא ממותק
  • 1/2 כוס מים רותחים (אפשר להוסיף עוד קצת אם הבצק יבש מדי)

למלית גבינה:

  • 400 גרם גבינה צהובה מגוררת (או צהובה טבעונית)
  • 400 גרם גבינה בולגרית רכה או פטה - מפוררת ומסוננת היטב מכל טיפת נוזל (או פטה טבעונית)
  • 200 גרם גבינת מוצרלה קשה מגוררת (או מוצרלה טבעונית)
  • מלח ופלפל שחור לפי הטעם

לתוספת לאחר אפייה חלקית:

  • חלמוני ביצים ללא החלבון בחישוב של 2 – 3 חלמונים לכל חצ'פורי (תלוי בכמות החצ'פורי שהכנתם)
  • לטבעונים: ניתן לדלג על שלב זה, החצ'פורי הוא מעדן גם ללא החלמונים

חצ'פורי (צילום: שני ועדן מצפון)
צילום: שני ועדן מצפון

אופן ההכנה:

  1. בקערה גדולה או במיקסר עם וו לישה מערבבים קמח ושמרים. מוסיפים את המים, מלח, שמן, ביצה, סוכר וחלב. לשים עד לקבלת בצק רך וגמיש (10 דקות לישה לפחות). אם הבצק דביק מדי ניתן ללוש אותו ידנית בקערה או להוסיף מעט שמן וללוש אותו על משטח העבודה
  2. מכסים את הקערה עם ניילון נצמד ומתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו. בין שעה לשעתיים, תלוי בחום ובמזג האוויר
  3. בקערה נפרדת מערבבים את כל סוגי הגבינות (טבעוניות או צמחוניות) ומתבלים במלח ופלפל.
  4. לאחר שהבצק תפח תפיחה ראשונית, משמנים את הידיים היטב ומוציאים בעדינות את כל האוויר מהבצק
  5. מכינים משטח עבודה מקומח בנדיבות עם קמח. מחלקים את הבצק לארבעה עד שישה חלקים שווים (תלוי בגודל החצ'פורי שאתם רוצים)
  6. פותחים כל חלק בצק על גבי הקמח (אחד אחד) בעזרת מערוך - מרדדים דק, הופכים כל חלק בצק מצד אחד לשני, כך ששני החלקים יהיו מצופים במעט קמח. מעצבים את הבצק לצורה של סירה (ראו תמונה)
  7. מניחים במרכז כל "סירה" מתערובת הגבינות. מרימים את השוליים של כל סירה ומהדקים אותם פנימה בקצוות כך שחלק מהמילוי יהיה בתוך שולי הבצק. רצוי לא להגזים עם המילוי בשוליים כדי שהחצ'פורי לא יצא עבה ולא אכיל. מעצבים את הבצק עד שמתקבלת שוב צורה של סירה. מהדקים את השוליים היטב כך שלא ייפתחו באפייה. מוסיפים עוד מעט מתערובת הגבינות במרכז הסירה. חוזרים על התהליך עם כל כמות הבצק
    קיפול בצק חצ'פורי (צילום: שני ועדן מצפון)
    צילום: שני ועדן מצפון
  8. מחממים תנור לחום של 250 מעלות
  9. מניחים חצ'פורי אחד או שניים בתבנית עם נייר אפייה מקומח היטב (תלוי בגודל החצ'פורי שהכנתם) ואופים 10 דקות בתנור שחומם מראש לחום של 250 מעלות – לגרסה טבעונית להמשיך לאפות ברצף כמה דקות נוספות
  10. לגרסה עם ביצים – לאחר 10 דקות מוציאים את החצ'פורי מהתנור. בעזרת כף יוצרים במרכז כל חצ'פורי שתי גומות (או שלוש למגזימים) ולתוכן מכניסים בזהירות את חלמוני הביצה, חלמון אחד לכל גומה מחזירים לתנור ואופים במשך ארבע דקות נוספות
  11. רצוי לא להגזים בזמן האפייה כי הביצה ממשיכה להתבשל גם מחוץ לתנור מהחום של החצ'פורי. טובלים את הקרסט בחלמונים ומתמוגגים, או פשוט נותנים ביס גדול בחצ'פורי גבינות בגרסה הטבעונית ונאנחים בנחת

המתכון מתוך ספרן הדיגיטלי של שני ועדן מצפון – 'טעים בטירוף', ספר בישול טבעוני וצמחוני.