פסח עוד רגע כאן, ובין אם אתם מארחים או מתארחים בליל הסדר השאלה מה עושים עם צלחת הפסח כטבעונים בטוח מעסיקה אתכם. קערת הסדר היא אחד ממנהגי החג המרכזיים, היא כוללת מאכלים שונים המייצגים רעיונות שקשורים לסדר ולסיפור יציאת מצרים, ואותם אוכלים במהלך קריאת ההגדה.
לצד המצה, וסימני הסדר הטבעוניים, בהם מרור (לרוב חסה, או עלה מר אחר), כרפס (ירק כלשהו, לרוב סלרי או תפוח אדמה) וחרוסת (מטבל בו טובלים את המרור, לרוב מתקתק וכולל אגוזים ותפוחים או תמרים) נמצאים בצלחות פסח מסורתיות גם ביצה וזרוע – שכמובן אינם טבעוניים.
איך תארגנו את סדר הפסח ואת קערת הסדר>>
אז מה שמים בצלחת סדר טבעונית?
חשוב לדעת שעל אף המסורת שהתקבעה בבתים רבים, למעשה הזרוע והביצה הן מנהג בלבד ולא מצויינים בהגדה. הזרוע והביצה, מסמלים דברים שונים לפי מסורות שונות, אך בפועל אין מצווה המחייבת את אכילתם. אסא קיסר, המרצה בנושא טבעונות ביהדות מסביר "הגמרא אומרת שני מיני תבשילים של ירק, הזרוע כסמליות לקורבן היא מנהג מאוחר זאת אומרת מי ששם שני מיני תבשילי ירקות אינו זקוק לסמליות לקרבן מאחר והוא מקיים מנהג עתיק יותר." בנוסף מתייחס קיסר לסוגיה אחרת שמעסיקה טבעונים רבים- מה עם הקטניות? לדבריו, "זו חומרה יתרה שטבעוני לא צריך לקיימה. טבעוני שאוסר על עצמו קטניות מן הסתם יאכל רק ירקות ופירות במהלך החג."
ובכל זאת מה נשים על הצלחת? יש מי שמחליף את הזרוע והביצה בסלק ואורז או בתפוח אדמה. אחרים מפרשים את רוח הדברים ומוצאים תחליפים המסמלים עבורם את משמועויות החג. הפרשנות כאן היא חופשית ואתם יכולים לבחור כל דבר שתתחברו אליו, במקום זרוע תוכלו לשים כל מאכל המזכיר לכם חופש ויציאה מחירות לעבדות, זה יכול להיות פרי או מאכל מתוק שיזכיר את מתיקות החירות, או ירק קשה שיזכיר את הזרוע החזקה בה שוחררנו ממצרים. את הביצה ניתן להחליף בכל מאכל אחר המזכיר מעגליות והתחדשות.
עמותת ויגן פרנדלי למשל, השיקה צלחת פסח טבעונית לחברי המועדון שלהם בה תמצאו במקום זרוע וביצה, המסמלות את הקורבנות שהוקרבו בבית המקדש, סמלים לחירות ולהתחדשות. בנוסף הוציאה עמותה גם הגדה בעיצוב אישי עם הקדשה ומסר מהלב של ויגן פרנדלי.
יש גם מי שבוחרים לחקות את צורתם הויזואלית של הזרוע והביצה באמצעות תחליפים מן הצומח, כך למשל במקום הביצה ניתן להשתמש באבוקדו חצוי שדומה בצורתו לביצה, צנון עגלגל וקלוף או טופו המעוצב כביצה קשה. הזרוע מוחלפת בסלק, גזר או קולורבי החתוך בצורת זרוע או בקציצת טופו המעוצבת בצורה, ואם ממש תרצו להשקיע דאגנו לכם גם למתכון ל"שוק עוף" טבעונית של ניבה בנטו.
מתכון ל"זרוע" טבעונית לצלחת הסדר:
רכיבים ( ל-12 יחידות):
- חבילה של יובה
- חבילת דפי אורז
- שיפודים להרכבה
למשרה:
- 1 כוס רוטב סויה
- 1/2 כוס אבקת
- פטריות טחונות
- כף תבלין גריל עוף
- 2 כפות מייפל
- כף רוטב סויה
- 1/2 כוס קורנפלור
לרוטב:
- חצי כוס מייפל
- שתי כפות רסק עגבניות
- כף שום גבישי
אופן ההכנה:
@nivabento שוקי עוף טבעוניות #מתכון #טבעוני ♬ צליל מקורי - ניבה בנטו
- משרים את היובה ב 1/2 1 ליטר מים רותחים וכוס רוטב סויה
- ממתינים שיתקרר ואז מסננים את היובה ושומרים את המים
- חצי מכמות המים מעבירים לקערה ומוסיפים את שאר רכיבי המשרה
- שופכים את המשרה על היובה וממתינים כחצי שעה
- העיצוב: משרים דף אורז בחצי השני של המים (מה ששמרנו בצד)
- לוקחים 3-4 שיפודים רחבים וקצרים מצמידים אותם ועוטפים אותם באופן מהודק בעזרת דף האורז הרטוב זו "העצם"
- חוזרים על הפעולה עד שיש לכם מספיק "עצמות"
- כעת משרים עוד דף אורז במים הללו ופורשים אותו על משטח עבודה נקי על מחציתו שמים חתיכות של יובה, ומקפלים את הדף לחצי כפי שמתואר בסרטון (כדאי ממש לסגור הכל כמו במעטפה, זה מאוד עוזר).
- לייצוב, עוטפים כל "שוק" בעוד דף אורז אחד שיחזיק הכל יחד
- מניחים בתבנית משומנת קלות
- מערבבים את רכיבי הרוטוב ו מברישים את ה"עופות" ברוטב ומכניסים לתנור שחומם מראש ל 220 מעלות
- אחרי עשר דקות מוציאים מהתנור, מברישים שוב ומחזירים לתנור לעוד 10-15 דקות עד שהמעטפת קריספית ושחומה