בסוף השבוע הקרוב (4.6) נציין את חג שבועות, שכבר הפך בפי כל לחג החלב, אלא שמחקר אומניבוס שנערך לקראת החג עבור חברת הפוד־טק אפפילד, מצא כי שליש ממשקי הבית צפויים לשלב במהלך ארוחת החג מנות ללא חלב. בחירה זו נובעת ממגוון סיבות שבראשן אירוח בן משפחה או אורחים שתזונתם טבעונית או שנמנעים מצריכת חלב מסיבות שונות ביניהן בריאותיות כגון אלרגיה או אי סבילות לחלב.
בתוך כך, על פי 40% מהמשיבים לשאלה מה הן הסיבות שבגינן ישלבו מנות שלא כוללות חלב במהלך חג השבועות – הסיבה העיקרית היא שינוי בתזונה היומיומית שלהם הכולל הפחתה בצריכת מוצרים מן החי ומעבר לתזונה מן הצומח.
בסקר לקחו חלק כ-500 גברים ונשים בגיל 56-18, כמחצית מהם העידו כי הם משלבים תחליפי חלב או מוצרים טבעוניים אחרים בתזונה היומית שלהם. עוד נמצא כי אחד מכל שלושה משקי בית משלבים תחליפי חלב בתזונתם היומית ואחד מתוך חמישה משקי בית משלבים מוצרים טבעוניים אחרים, בהם גם תחליפי בשר, בתזונתם היומית.
"ישראל נחשבת לאחת המדינות המובילות בעולם בהפחתת מזון מהחי ובמעבר לתזונה מהצומח. כבר לא מדובר בטרנד, אלא בשינוי ממשי ובבחירה בתזונה מהצומח כדרך חיים. למעשה, ישראל נמצאת כיום בחוד החנית בשינוי העולמי שמתרחש במעבר לצריכת מזון מהצומח בשנים האחרונות", אומרת דורין מאור, מנהלת השיווק של המזרח התיכון( MENA) באפפילד, חברת פוד טק בינלאומית המייצרת מוצרי מזון מהצומח.
לדבריה של מאור, "הצרכן הישראלי פתוח לחדשנויות בתחום ובוחר לשלב מנות מהצומח בתפריט היומי שלו כפי שניתן לראות על פי המחקר - גם בתפריט החג המזוהה כל כך עם מנות חלביות. אני שמחה שמותגינו כמו למשל הגבינות מהצומח של 'וויולייף' הנמכרות גם בישראל, מעניקים לישראלים מגוון רחב של אופציות מהצומח ואת האפשרות להנות מהמנות האהובות עליהם מבלי להתפשר על איכות וטעם, בכל זמן ומקום."
בלי פשרות על הטעם
התחליפים הטבעוניים לא נשארים רק אצל הצרכן הפרטי, ומוצרים מן הצומח מגיעים גם לעולמות הפיין דיינינג כאש תחליפים שונים נמצאים היום כמעט בכל מסעדת שף. לקראת חג השבועות חבר השף שחף שבתאי למותג הגבינות מהצומח "ויולייף" ואירח ארוחת צהריים במסעדת פופ אנד פופ שכולה על טהרת מנות שהרכיב עם מוצרי המותג במטרה להציג שפע טבעוני עם מנוצ שאינן מתפשרות על הטעם. את המנות רקח בהשראת הסגנון האסייתי והסנגון המקומי עם טוויסט שיחודי רק לו: מנות אסיאתיות עם טאץ׳ מפתיע כמו סשימי לצד קלאסיקות לשבועות בפרשנות אישית ועוגת "גבינה" של הקונדיטור המוערך עופר בן נתן.
"בשנים האחרונות המודעות לאוכל מהצומח והתזונה הטבעונית בפרט צוברת תאוצה גם בקרב הפיין דינינג. בתוך כך, המטבח האסייתי קורץ באופן טבעי לאוכל צמחוני וטבעוני, ויחד עם התחליפים שיש היום למרבית חומרי הגלם מהחי אפשר ליצור מנות ידידותיות הן לסביבה והן לגוף האדם", מספר השף שחף שבתאי. "שיתוף הפעולה עם מסעדת פופ אנד פופ שמאופיינת במטבח פיוז'ן בין מזרח למערב היא לגמרי השילוב הטבעי לטובת יצירה של מנות אסיאתיות מן הצומח עם טאץ׳ מפתיע כמו סשימי לצד קלאסיקות לשבועות בפרשנות האישית שלי. ההשראה שלי לשימוש בתחליפי גבינה הייתה מטבח שמשלב סגנון אסייתי אך לא רק, חשוב לי באופן אישי לחבר גם סגנון אוריינטלי ולזרום עם הצרכים של הסועדים – "גבינות" חדשות מבלי להתפשר על הטעם, המרקם והחוויה כולה".