אם כל החברות והמפעלים יפסיקו לייצר בגדים בזה הרגע, ישארו מספיק בגדים להלביש את כל אוכלוסיית העולם ב-50 השנים הבאות. הנתון הזה מבהיל, אבל הוא גם הוביל לעלייתו של גל חדש בתחום האופנה – מחדוש.

מחדוש הוא מושג יחסית חדש שמורכב מהמילים ״מיחזור״ ו״חידוש״, והוא מתייחס לשימוש חוזר בפריט ושימוש בו כדי ליצור משהו חדש לגמרי. כי כשיש כל כך הרבה בגדים מיוצרים מידי בעולם, מה הפלא שמעצבות ומעצבים רבים בוחרים ליצור עיצובים חדשים לגמרי ממה שכבר קיים. הנה 7 עסקים בהם תוכלו להתחדש בבגדים ממוחדשים או אפילו למחדש את הבגדים שברשותכם:

1. גלית לבב - re.gal

סיפור המותג re.gal  של גלית לבב הוא סיפור על שתי אהבות שנפגשו - אופנה וקיימות. מאז ומתמיד גלית אהבה ״לשחק בבגדים״, וכבר בתיכון לקחה קורס תפירה. מאז, היא לא הפסיקה ללמד את עצמה בכל דרך אפשרית ליצור בגדים - דרך יוטיוב, ספרים, בלוגים, וכל דבר שיכל ללמד אותה משהו חדש. התפנית האמיתית שהובילה למעבר מתחביב להקמת עסק, הגיעה אחרי שגלית צפתה בסרט ״המחיר האמיתי״ (The True Cost), ממנו למדה על הנזקים והניצול שמתרחשים בתעשיית האופנה.

 אחרי הצפייה בסרט, הדרך שלה הייתה לה ברורה. גלית אפילו לא הייתה צריכה תואר בעיצוב אופנה, התשוקה שלה ליצירת אופנה מחומרים קיימים תוך שמירה על כדוה״א היא זו שהניעה את גלגלי המותג שלה. היא התחילה ממכונת תפירה קטנה שקיבלה במתנה מאביה, והייתה מפרקת ומחברת בגדים מהארון הפרטי שלה, של בני משפחה ומחנויות יד-שניה.

בהמשך התחילה גלית לייצר קולקציות שנחטפו במהרה ולקיים פגישות מחדוש, בהן הלקוחות בוחרות את הבד, הגיזרה והמידה - בהתאמה אישית. ההחלטה על ייצור מותאם אישית, בנוסף לייצור הקולקציות, הגיעה מתוך הרצון לייצר בכמות מדוייקת וללא עודפי ייצור - חלק מהאג׳נדה המקיימת של גלית.

הקולקציה האחרונה שלה מיוצרות בעיקר מסדינים עם הדפסים מעניינים וטקסטיל וינטג׳ איכותי שהיא ליקטה. בעקבות ההצלחה והרצון להעביר את ערך השימוש החוזר הלאה, גלית מציעה סדנאות מחדוש לקהל הרחב, שנוחלות הצלחה רבה.

איך קונים: באתר- https://www.regal-ecofashion.com/shop או בתיאום פגישה בסטודיו

טווח מידות: הכל, אפשרות להתאמה אישית

טווח מחירים: 280-1500 ש״ח

 2. סיון פרץ מלול

סיון פרץ מלול ממחדשת מאז שהייתה ילדה. היא גדלה בקרית שמונה, בתקופה בה לא היה מבחר גדול של חנויות, והייתה קונה פריטים ומשנה אותם כדי לייצר מראה שונה מהשאר.
על אף שהחשיפה לאופנה ותפירה הגיעה כבר מהבית, כבת לאמא מעצבת אופנה,

סיוון בכלל עסקה באדריכלות ועיצוב פנים, ואת התפנית לדבריה, היא חייבת לקורונה. כשיצאה לחל"ת קנתה את מכונת התפירה הראשונה שלה, ומשם הכל רץ. היא התחילה לפרום ולתפור דברים שהיו לה בבית ונתנה לתחביב מקום גדול יותר בחייה. כשהעלתה לרשת את יצירותיה הפרגונים לא הפסיקו להגיע.
היום היא תופרת בגדים רק מבדים ממוחזרים כגון: מצעים, שמיכות, כיסויי מיטה ובגדי וינטג' ישנים שהיא קונה בחנויות יד-שנייה או מקבלת מאנשים שאוהבים מה שהיא עושה.
את התוצרים היא מוכרת בעמוד האינסטגרם שלה ובפלטפורמת depop, אבל החלק הכי כיפי בעמוד של סיון הוא השיתוף בתהליך הפיכת החומר לבגד חדש ומיוחד.

איך קונים? דרך האינסטגרם https://www.instagram.com/sivan_perezmalul/

טווח מידות: הכל

טווח מחירים 150 - 1,000 ש״ח

מחדוש- סיון פרץ מלול (צילום: סיון פרץ מלול)
צילום: סיון פרץ מלול

להתחדש מהספה: 8 חנויות יד-שנייה אונליין ששווה להכיר>>

מה זה בכלל וינטג' ואיפה קונים פריטי וינטג' אמיתיים בארץ?>>

 3. ליהי אלפסי - leehee_vintage_2nd

ליהי נולדה באוקראינה למשפחה שעסקה בטקסטיל. כבר בגיל 5-6 התחילה לתפור בובות ובגדים עבורן משאריות בדים של מפעל המשפחה. יותר מאוחר התחילה לתפור "מחדושים" וללבוש אותם לבית הספר. גם אחרי שעשתה עלייה בגיל 13, היא המשיכה לתפור ולייצר לעצמה בגדים מיוחדים שקיבלו המון תגובות ושאלות.
בגיל 23 פתחה סטודיו לעיצוב שמלות ערב וכלה, ושם הייתה פורמת, מחדשת, ומשתמשת בשמלות וינטג' ישנות כדי ליצור שמלות חדשות.
בגיל 30 אחרי שהתקבלה ללימודי רפואה טסה להתחיל את לימודיה בחו״ל, אבל מהר מאוד הבינה שהיא מעדיפה לטפל בחיות ולא בבני אדם, ולכן עברה לאוניברסיטה ללימודי וטרנריה. לימודי התואר חשפו אותה לקורסים על אקולוגיה ועל הנזק שנגרם לכדור הארץ ולחיות, וכך שני העולמות שלה נפגשו - אופנה ומדע. מה שדחף אותה ליצור את קולקציית האפסייקלניג (מחדוש) הראשונה שלה.
ליהי משתמשת בעיקר בבדי ובגדי וינטג' מהסיבה שהם עמידים, איכותיים יותר ונשמרים לאורך זמן . למרות החדשנות שבמחדוש, היא מבינה שנשים רוצות ללבוש את הגזרות של החברות המובילות, לכן לעיתים היא מעתיקה את הגזרות שלהן ומייצרת פריט "מודרני" מבד של פעם.

איך קונים?  בעמוד הפייסבוק https://www.facebook.com/leeheeelfassy

טווח מידות: ניתן להזמין כל דגם בכל מידה, גם לפי ההיקפים של הלקוחה.

טווח מחירים: 90 ל-550 ש"ח

4. סהר חבה - דר. אייץ׳

סהר חבה מעצב נעליים (קאסטיום) קרוב ל-4 שנים. כחלק מעבודתו הוא מעודד לקוחות להביא לו נעליים קיימות אשר שימשו אותם בעבר, רגע לפני שמחליטים שהגיע הזמן לזרוק אותם. הוא מאמין ששימוש חוזר בנעליים יכול להשפיע על איכות הסביבה וגם על הצריכה שלנו.
הוא ממחדש נעליים בהזמנה אישית, בעיקר ישנות אך גם חדשות. נעליים רבות שמגיעות אליו במצב רעוע מאוד, מקבלות חיים חדשים ע״י עיצוב חדשני. זה יכול להיות על פי דרישת הלקוח או לפי רוח העיצוב של סהר.

כדי למחדש את הנעליים הוא משתמש בצבעי אקריל. לעיתים הוא גם מתקן נזקים שנגרמו לנעליים ע״י חוט ומחט, ובמידת הצורך אף מחליף רפידות לנעליים כדי שהלקוח יקבל את רמת הנוחות המקסימלית.
תחום ההתמחות של סהר הוא בעיקר נעלי סניקרס, אבל בעבר היו לקוחות שביקשו שיצייר גם על מגפיים, נעלי כדורסל, ואפילו על נעלי הצבא שלהם. נעליים עם ערך סנטימנטלי תמיד מתקבלות אצלו בברכה.

סהר מפציר בכל מי שרק מוכן לשמוע לא לזרוק נעליים שעדיין ניתן ללכת איתן, לדבריו תמיד אפשר לנקות ולשפר את הנראות שלהן בעזרת שרוכים חדשים- צבעוניים או נייטרליים. או פשוט לבוא לסדנה של הדוקטור ולעשות זאת בעצמכם.

טווח מחירים: מחיר סדנה 295₪ לאדם
זוג נעליים בעיצוב אישי מתחיל ב- 650₪ ואילך, תלוי בעיצוב ובזמן העבודה הנדרש.

איך קונים? ניתן ליצור קשר ים סהר בטלפון מספר-054-2300731 וגם דרך עמוד האינסטגרם שלו.

5. זהבה אהרון - בובה זהבה

זהבה אהרון היא מעצבת ובעלים של החנות ״בובה זהבה״ בשוק הפשפשים בחיפה. בסגר הראשון היא מצאה עצמה תופרת שמלות ומעילים מבדי וינטג' שאספה בשווקי העולם. שמיכות פוך, סדינים בהדפסי סבנטיז, מפות תחרה ווילונות מלמלה הפכו לאפנה בת קיימא ייחודית ובועטת.

עיקרון הקיימות שאינו זר לזהבה כבעלת חנות לבגדי וינטג', קיבל משנה תוקף, והאופנה הצבעונית והאוונגרדית שיצרה הפתיעה אפילו אותה. המעילים שהיא יוצרת מוזמנים ונשלחים אל מעבר לים להפקות של מגזיני אופנה אשר מוצאים עניין רב בשילובם המיוחדים.

איך קונים? בחנות בשוק הפשפשים בחיפה או בעמוד האינסטגרם

טווח מידות: כל המידות. ניתן לייצר מידה בהזמנה

טווח מחירים: 200- 900 ש״ח

6. אופק חנון - חיננית

את ״חיננית״ אופק חנון פתחה ממש אחרי הגל הראשון של הקורונה, אבל מערכת היחסים שלה עם מחדוש התחילה במקרה, בשלב בחיים שבו לא ידעה אפילו מה זה ״מחדוש״.כשהייתה קטנה ביליתה הרבה עם סבתה, שהייתה תופרת במקצועה ולימדה אותה לתפור. כיוון שלא ידעה לתפור באופן מקצועי ולא רצתה לבזבז כסף על בדים שהיא מתנסה בהם, הא התחילה לעשות נסיונות על בגדים ישנים מארונה הפרטי ועל שאריות בדים ששכבו אצל סבתא שלה.

אחרי שהשתחררה מהצבא, מודעת הרבה יותר לתעשיית האופנה, החליטה ללמוד באופן מקיף ופרוייקט הגמר שלה עסק במחדוש. את לימודיה סיימה חודש לפני שהתחילה הקורונה ובסגר הראשון התחילה לייצר לעצמה בגדים מבדים שהיו בבית ושיתפה את יצירותיה באינסטגרם.

פאוץ׳ שנוצר מג׳ינסים ישנים שיצאו משימוש והוא היה שריקת הפתיחה לעסק של אופק, בהמשך נוספו כובעים ותיקים, ואיתם גם הזמנות אישיות מלקוחות.

היום, שנתיים אחרי, אופק מנהלת עסק שעובד רק עם בדים ממוחדשים (בגדי יד-שנייה ומוצרי טקסטיל שונים כמו כריות, מצעים ומפות שסיימו את תפקידם), וזה הדבר שהיא הכי גאה בו.

 איך קונים? באתר - https://www.heynanit.co.il/

טווח מחירים: 70 - 350 ש"ח

7. חן ברכה - ברכן

הסיפור של חן ברכה התחיל כבר בגיל 6, כשהתחילה להבין את המשמעות של בגדים. להורים שלה לא היה כסף לקנות לה את הבגדים שרצתה, והיא תמיד הרגישה שונה. היא שמה לב שהחוסר בבגדים יפים משפיע רבות על הביטחון העצמי שלה, אז היא התחילה לקחת מהוריה ואחיותיה בגדים ולשנות אותם: לגזור, להדביק, לתפור וכל מה שעלה על דעתה. כך, כבר בגיל צעיר התחילה ״למחדש״ בלי שהכירה בכלל את המושג.

כשהתחילה ללמוד בשנקר, התוודעה חן לכל הזוועות שקורות בתעשיית האופנה, ורוב הפרויקטים שלה נגעו במחזור וכן בנושאים חברתיים-סביבתיים.

כשסיימה את לימודיה הרגישה שהיא רוצה להגשים את חלומה ולהיות מעצבת אופנה, אבל לא על גבם של אחרים ולא במחיר של מצפון כואב.

היא הבינה שהמחדוש בחר בה כבר מזמן, ודרכו רצתה להראות שאפשר, ואפילו הכרחי להתחיל לייצר ״יש מיש״.
את כל הפריטים מייצרת חן בעצמה. החל מאיסופי הבגדים, פירוקם, יייצור גזרות, גזירה ותפירות. בעיצוביה היא שמה דגש על גזרות נוחות, בדים נעימים ובעיקר על תפירה עילית ועל פיסים שיעשו אפקט ״וואו״.

איך קונים? חן מציגה את פריטיה העומדים למכירה בחנות vntg  שברחוב דרך יפו 44 ת״א.
ניתן גם להגיע אליה בתיאום מראש לסטודיו הפרטי שבביתה ע״י יצירת קשר - 050-8883006 ; Brakhen.tlv@gmail.com

טווח מחירים:  280 - 1,300 ש״ח

טווח מידות: . petit - xxl, ניתן לייצר פריט בהזמנה אישית לפי מידה מבדים זמינים.

הכותבת היא אור בן עמי, מייסדת Better Be Second, מעבירה סיורי וינטג׳ ויד-שניה, הרצאות וסדנאות על אופנה מקיימת, תוכלו למצוא אותה גם באינסטגרם.