אם אכלתם לאחרונה באחת הגלידריות הפופולאריות בארץ אולי נתקלתם בקונספט החדשני – כפיות אכילות. מאחורי הרעיון המקורי, שמטרתו להפחית את זיהום הפלסטיק, עומדת מעיין קסל – יזמית ישראלית-הולנדית בת 26, ששמה לעצמה מטרה לפעול למען הסביבה והקימה את ׳גודיש׳ (goodish), שמציעה לעסקים ולאנשים פרטיים לשחרר את הפלסטיק החד פעמי ולעבור לכלים חד פעמיים מתחשבים יותר בסביבה. 'גודיש' מציעה כפיות, כפות בוחשני קפה וקשיות שתייה, כולם עשויים מסיבי מזון שלרוב נותרים כפסולת אורגנית בתהליכי עיבוד מזון, וטעמם טבעי וניטרלי – כך שלא ישפיע על טעם המזון או השתייה.
מעיין חובבת טיולים והחיבור שלה לטבע ולשמירה על הסביבה התחיל כבר בילדותה, "אבא שלי סקיפר, מאז שאני ילדה קטנה אנחנו מפליגים בין מדינות, גרנו על סירה כמה שנים ואני מרגישה בבית על הים. מצד שני, אמא שלי הולנדית ובביקורים שלי בהולנד אני זוכרת תמיד את הקפדנות על הפרדת פסולת לפחים במדינה, חוויית המחזור ממש חרוטה אצלי" היא מספרת ומוסיפה ,"ההתעסקות והדאגה לפסולת בהולנד חידדה אצלי את הראייה שאצלנו הפסולת פשוט מפוזרת – ליד הפח, בחוף, בטבע, את חוסר המודעות והנגישות שלנו לנושא, ואת חוסר לקיחת האחריות שלנו על הפסולת שאנחנו מייצרים."
למרות המודעות שפיתחה מעיין כבר בגיל צעיר, התובנה המשמעותית הגיעה אחרי השירות הצבאי "כשהייתי צריכה להחליט מה אני רוצה ללמוד, הסתכלתי על העתיד שאני מייחלת לעצמי והבנתי שאין שום משמעות לאיזה עתיד אבחר לעצמי, משום שאם לא נדאג למשבר האקלים לא תהיה לאף אחד מאיתנו בחירה בעתיד. אז הבחירה במה אני רוצה לעשות כשאהיה גדולה, לא באמת משנה."
מעיין בכלל לא תכננה להיות יזמית "יזמות זו מילה שלא הכרתי בכלל, עד שאנשים סביבי התחילו לקרוא לי ככה. מאז ומתמיד בחרתי ללכת עם האני מאמין שלי, כל פעם שאני לא קשובה לתחושות שלי הבטן שלי כואבת בטירוף ואני באמת נהיית חולה, בחיי. זה כאילו הגוף שלי מכריח אותי להיצמד לאמת שלי. תמיד ידעתי שאני אהיה הבוס של עצמי, לא ידעתי שאעסוק באיכות הסביבה אבל כן ידעתי שאני רוצה לעסוק בשינוי התפיסה שלנו כתרבות," אומרת מעיין. "יש לי חלום שעם המשפחה העתידית שלי ניקח ואן ונטייל בכל העולם, נכיר תרבויות, מקומות, ושהילדים ילמדו לגלוש בין השיעורים, יספגו שפות מקומיות וחוויות. זה באמת החלום הכי גדול שלי. מנגד אני יודעת שכדי שאני ודורות ההמשך נוכל להנות מטיולים בעולם, אנחנו פשוט חייבים לשמור על הכדור שלנו. זה היה חיבור של הדברים וככה נולדה מוטיבציה ודברים החלו להתגלגל, זה לא נחת עלי ביום אחד."
הרעיון לייצר כלים אכילים הגיע לאחר שחיה תקופה באוסטרליה, "הרגשתי שפה בארץ נושאים כמו משבר האקלים, טבעונות וכדומה עולים אצל הרבה אנשים בקונוטציות שליליות, אבל באוסטרליה מאוד התרשמתי מהיחס החיובי ואיך כולם נרתמים לשינוי כזה – כולל המדינה, העסקים והאנשים. פשוט וכיף לשמור שם על הסביבה, הדברים באים בקלות, המדינה יפה יותר, הכל נקי יותר."
"הבנתי שכדי שאנשים יסחפו לזה זה פשוט צריך להיות טרנדי. התחלתי לחשוב איך פותרים את בעיית החד פעמי. נזכרתי שכשטיילתי באינדונזיה עם חבר הוא ארגן לנו קשיות מבמבוק שהוא מצא זרוק, והן שימשו אותנו כל התקופה. התחלתי לשחק בראש עם הרעיון שאת הקשית הזו, אני יכולה להניח עכשיו על האדמה, ולא תהיה שום פגיעה סביבתית. הגעתי לזה שהפתרון חייב להיות מרכיבים שהם 100% טבעיים כדי שיוכלו לחזור לטבע – אפס פסולת אמיתי. וככה זה התגלגל; הרעיון של אכיל, פשוט התחבר לי עם הרעיון שזה חייב להיות כיפי על מנת שיפתחו את הראש לנושא".
כל המוצרים של גודיש עשויים מרכיבים למעשה לא מיוצרים במיוחד, אלא כתוצר לוואי של תעשיות קיימות, הכלים עשויים מסיבים של חומרי גלם אורגניים שמגיעים מתוך תעשיות המזון: סיבי תפוח שמגיעים מתעשיית מיצי התפוחים, סיבים של שיבולת שועל וסיבי קקאו. מעיין מסבירה שגם אם לא רוצים לאכול אותם בסוף השתייה או האכילה אפשר להשליך אותם לקומפוסט או לפח, או אפילו סתם לתקוע אותם באדמה, "הרעיון הוא שגם אם יבחרו לא לאכול ולזרוק לפח, לא תהיה פגיעה סביבתית בדומה למוצרים חד פעמיים אחרים, הם מתפרקים כמו כל פסולת אורגנית".
המוצרים האכילים עמידים כמובן לקור וחום ובטוחים לשימוש עם מזון, "זה תו תקן מבחינתי לשווק מוצרים שהם איכותיים ומייצרים חוויה נעימה לשימוש – הם לא נשברים לא מתפרקים, וגם בתה רותח הם יחזיקו מעמד. המוצר מאוד חזק ונועד להוות תחליף טוב ואיכותי לחד פעמי מפלסטיק. בשונה לדוגמה מקשיות נייר שמתפרקות מאוד מהר, המוצר נשאר יציב וטוב לשימוש לאורך זמן. הוא גם מאוד נעים לשתיה ולאכילה, לא משאיר טעמי לוואי, או יוצר חיכוך בפה בזמן השימוש".
את המוצרים של 'גודיש' ניתן למצוא כבר היום בעסקים שונים ביניהם רשת גולדה, תמרה, ג׳וסה ומסעדת באנה ואפשר גם לרכוש מארזים לשימוש אישי באתר החברה ובחנויות טבע ואקולוגיה נוספות. המחירים, כמו שאפשר לתאר, גבוהים מאלו של חד פעמי מפלסטיק, כן גם אחרי עליית המס, כך למשל - מארז של 15 כפיות יעלה כ-36 שקלים. "המחירים נעים בין חצי שקל ל-2 שקלים למוצר," אומרת מעיין, "המחירים גבוהים יותר מן הסתם ממוצרי פלסטיק חד פעמי מכיוון שחומרי הגלם איכותיים יותר, גם הייצור ידידותי לסביבה, וגם האריזות בהם המוצרים מגיעים. על איכות משלמים יותר בעולם שלנו, וטוב שכך, אנחנו מעריכים את המוצר הרבה יותר. באופן כללי אני מאמינה שאנחנו צריכים להשקיע בצריכה יותר מצומצמת ואיכותית מאשר צריכה זולה והמונית. באופן כמעט מוחלט הבחירה בצריכה איכותית אך מצומצמת תהיה יותר ידידותית לסביבה ובריאה."
בעתיד הקרוב מתכננת מעיין להרחיב את מגוון המוצרים שהיא מציעה וגם להמשיך לפעול למען הסביבה בעוד דרכים. "אני מאוד מאמינה בערכים שעומדים מאוחרי המוצרים, לשנות גישה, יצירתיות, לפתוח את הראש, חדשנות, ובעיקר להבין שזה לא אנחנו העיקר פה, לחשוב בגדול ומחוץ לקופסא שלנו", היא אומרת, "זה מאמץ משותף לעתיד טוב יותר, וברגע שנהיה מוכנים להתייחס לזה בצורה חיובית ולשחרר את המחשבות שיש לנו על שינויים זה גם יעשה את הדרך מהנה יותר. אני גם חיה לפי הגישה הזו , ואמשיך לקדם ולפתח את הגישה הזו בעוד דרכים ומקומות ולכן אני יודעת שזו רק נקודת הפתיחה עבורי. אני שואפת להגיע רחוק בתחום, אני לא יכולה להגיד לך עדיין עם זה יגיע בצורת כפית מזלג או צלחת, אבל אני נצמדת לערכים שמובילים אותי ואמשיך לסלול את הדרך, ואני בטוחה שהיא תמשיך להפתיע לטובה."