כמעט שליש מהמזון שאנחנו קונים מושלך לאשפה מבלי שנאכל. עבור משפחה ממוצעת מדובר בכמות של כטון מזון, ששווה כ-3,200 שקלים שנזרקים לפח מדי שנה. לבזבוז הזה יש השלכות חמורות על הסביבה והכלכלה, אבל הוא ממש לא גזירת גורל.

לא צריך לאכול פחות - באמצעות ניהול נכון של משק הבית אפשר להביא לחיסכון משמעותי. לרגל יום צמצום בזבוז המזון הלאומי (צמבו"ז) שיצויין ב-12.3 ביוזמת ארגון The Natural Step ישראל, ריכזנו מספר צעדים פשוטים בעזרתם תוכלו לצמצם משמעותית את בזבוז המזון בבית שלכם ותנצלו יותר מכל מה שאתם קונים.

ניהול מלאי

הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא להבין מה יש בבית ולתכנן את הארוחות בהתאם, לפני שמכינים רשימת קניות כדאי לחשוב אילו ארוחות אנחנו צריכים להכין השבוע ועבור מי אנחנו מבשלים: אם למשל הילדים בטיול שנתי, או שאתם אוכלים צהריים בעבודה – אין טעם לרכוש כמויות גדולות.

מזווה, סוכר הוא סוג של חומר משמר (צילום: Miroslav Pesek, shutterstock)
להבין מה יש בבית ולהתארגן בהתאם|צילום: Miroslav Pesek, shutterstock

קנייה חכמה

הטיפ הראשון הוא לא לצאת לסופר רעבים, הרעב עגורם לנו לקנות מהבטן ולא מהראש. היצמדו לרשימת הקניות. לא משתלם לקנות מזון שייזרק, אפילו אם הוא במבצע 1+1. והכי חשוב: שימו לב לתאריכי התפוגה. אל תקנו מוצרים שיתקלקלו בתוך ימים ספורים ותיאלצו להשליך אותם לפח.

מכוער זה טעים

כשמדובר בפירות וירקות נראה שלכולנו יש אידיאל יופי אליו הם צריכים לשאוף: מלפפון עקום, עגבנייה לא סימטרית או תפוח עם כתם יישארו על המדף ובסופו של דבר ייזרקו. עשו לכם מנהג ו"תצילו" ירק או פרי לא מושלם אחד בכל קנייה. מילה שלנו, הם טעימים בדיוק כמו חבריהם ה"מושלמים".

פלפלים וירקות בשוק (צילום: Bruce Block, Istock)
לא כל הירקות והפירות עומדים באידיאל היופי, וזה בסדר|צילום: Bruce Block, Istock

סדר במקרר

סדרו את המוצרים במקרר על פי תאריך התפוגה שלהם. תכינו מקום קבוע ונגיש למזון שתאריך התפוגה שלו מתקרב והשתמשו בו בהזדמנות הראשונה. אפשר גם להוסיף מדבקה בולטת, שמסמנת שיומו הגורלי של החלב מתקרב (זו אגב יכולה גם להיות פעילות יצירה חמודה עם הילדים). כמו כן, כל סוג מזון דורש אחסון שונה: עגבנייה למשל עדיף לאחסן בטמפרטורת החדר (לא בקיץ). בננות מומלץ להפריד לחלוטין אחת מהשנייה ולעטוף כל קצה בננה בניילון נצמד. את כל המידע על אחסון נכון של מוצרי מזון תוכלו למצוא כאן

יצירתיות במטבח

לא חסרים מתכונים לניצול ירקות שהתחילו קצת להתעייף: רוטב עגבניות, ציר מירקות, פשטידות ומה לא. פירות - מומלץ להקפיא חתוכים ולשמור לשייקים ועוגות. כך אפשר לנצל את המזון עד תום ולא לזרוק לפח סתם. אפשר גם להחמיץ, לייבש, לכבוש, להקפיא ולהכין ריבות מפירות וירקות שונים וכך להאריך את חייהם.

רוטב עגבניות מעגבניות טריות (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
רוטב עגבניות מעגבניות טריות|צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

לא להתרגש מתאריך התפוגה

במוצרים שאינם רגישים (לא מוצרי חלב למשל), תאריך התפוגה מופיע בניסוח "עדיף להשתמש לפני". בדרך כלל, מוצרים יבשים ניתן לצרוך בבטחה ובהנאה גם לאחר שחלף התאריך, אם המוצר אוחסן כמו שצריך. לפני שמשליכים כדאי לבדוק, להריח ואפילו לטעום.

שתפו את הילדים

דווקא הקטנטנים שלנו - שאולי לא אוכלים כמויות גדולות, אבל מאוד בררנים - גורמים לבזבוז מזון. אז במקום להכין שוב מקושקשת ואז לזרוק אותה כי היא בעצם רוצה טוסט, שבו עם הילדים והכינו איתם את רשימת הקניות מראש. אפשר גם למנות אותם לאחראי הצמבו"ז, עם פרסים על הצטיינות במשימה. 

עיניים קטנות

כשאוכלים בחוץ באירוע למשל, לפני שלוקחים צלחת ומעמיסים, כדאי לראות קודם מה ההיצע ואז לקחת רק מה שבאמת נאכל. עדיף לקחת קצת פחות ולקום שוב מאשר לזרוק. במסעדות, אם לא סיימתם את המנה - זו לא בושה לבקש לארוז ולאכול אותה בהמשך.

* הנתונים לפי דוח אובדן והצלת מזון לשנת 2018 של ארגון לקט ישראל ו-BDO.

בופה (צילום: By Dafna A.meron)
לא חייבים להעמיס|צילום: By Dafna A.meron

ארגון The Natural Step ישראל (חל"צ) לקידום קיימות יזם את יום הצמבו"ז, או יום המודעות הלאומי לצמצום בזבוז מזון. הארגון פועל מול כל המגזרים להנעת תהליכים רחבים שיאפשרו לנו להפחית את הבזבוז וגם למד לעומק את התופעה והגורמים לה בישראל.