איך קרה שכמה מהבשלנים הטבעוניים המוכרים בארץ הגיעו באישון לילה למטבח של אחת המסעדות הטבעוניות המדוברות בתל אביב ובישלו אוכל עבור מאות דרי רחוב ונזקקים? הכל התחיל בראש השנה, כשאריק זיגלר (40) החליט לעשות מעשה טוב ולבשל בביתו אוכל לחסרי בית, הוא פנה ל'מחסני הטבעונות' מהם הוא נוהג לרכוש ושאל אם יהיו מוכנים למכור לו כמות של מצרכים בהנחה עבור היוזמה, בחנות נענו ומכרו לו ב-50 אחוזי הנחה.
בשבוע שעבר, מספר חודשים לאחר אותה יוזמה אישית של אריק, הוא קיבל באופן מפתיע טלפון מירדן ממחסני הטבעונות, ששאלה אותו האם יש לו מה לעשות עם תרומה של לא פחות מ-100 קילו של טחון מן הצומח. ומכאן, הוא מספר, הכל התגלגל מהר: אריק פנה לאלינה מוואנגה שמנהלת את קהילת 'טבעוני טעים' המונה מעל ל-50 אלף חברים, והיא גייסה תוך כמה שעות את אילאיל יהב הבעלים של גודנס שתרמה את המטבח של המסעדה לטובת הפרויקט, ואת הבשלנים שהתנדבו להגיע ולבשל ביניהם: השפית נדיה אליס הידועה בתור 'האיטלקיה הטבעונית' והשף הטבעוני גל עדני – שזכה בתואר בשלן השנה במצעד הטבעונות של mako green וטבעוני טעים.
בראשון בלילה, לאחר סגירת המסעדה,הגיעו הבשלנים המתנדבים למטבח של גודנס, "לא ידעתי בדיוק למה אני מגיעה, אבל ידעתי שאני סומכת על גל עדני", מספרת הבשלנית סיוון טרם, "קיבלנו הדרכה על המטבח, וגל הסביר לנו מה צריך להכין ואיך, והתחיל לחלק לנו משימות. שמנו מוזיקה קצבית בפול ווליום והתחלנו לעבוד, להכיר, ולרקוד. עבדנו 5 שעות ברצף באמצע הלילה, אבל היה ממש כיף ומיוחד ומספק. באמת חווייה חד פעמית שלא אשכח".
"הם בישלו עד 5 בבוקר, כמות של מאות קילוגרמים של אוכל" מספר אריק, שבמקביל פתח קבוצת וואטסאפ עם עשרות המתנדבים שהתגייסו לעזור בחלוקה. "חילקנו מאות מנות, מה שנשאר העברנו למחרת בבוקר לשלושה גני ילדים של פליטים בדרום תל אביב".
אריק מתגורר ברמת גן, הוא טבעוני כ-7 שנים, ועובד כמנהל לקוחות דיגטליים בתשתית הענן של גוגל. הוא מסביר שהבחירה בתל אביב היא לא מקרית "אני חושב שלמצוא אנשים כאלה, שזה באמת יעשה את האפקט הגדול והמשמעותי עבורם – זה מרוכז בתל אביב, כמו בהרבה מדינות זה מתרכז בערים הגדולות, כשהולכים ברחובות המרכזיים בתל אביב - רוטשילד, אלנבי, רואים עשרות הומלסים שישמחו לקבל אוכל" אומר אריק, "בחלוקה שלי, נתקלתי רק בדר רחוב אחד שלא רצה אוכל ורצה שאקנה לו שתייה".
למרות שכל המעורבים בפרויקט טבעוניים והאוכל שנתרם טבעוני לחלוטין, המטרה, מדגיש אריק, היא לא לקדם טבעונות, אלא פשוט להעניק ארוחה חמה ומזינה למי שזקוק לה. "ברור לנו שרוב דרי הרחוב הם לא טבעונים, המטרה היא לעשות אוכל טעים שהם ישמחו לקבל. הכוונה היא לא להכריח מישהו לאכול אוכל טבעוני, או לכוון לשם, בכלל לא ציינו את זה בחלוקה אם לא שאלו. הכוונו את המחלקים פשוט לציין שזה אוכל חם וטרי."
"המטרה היתה לעשות טוב, ולעזור לאנשים שביום-יום לא טוב להם ובלילות קר להם ולבוא עם אוכל חם, ולעשות את הקצת שאפשר וטיפה לשמח אנשים שקשה להם", אומר אריק ומוסיף, "חשוב לי להגיד שבשבילי זה פשוט משהו שאני אוהב לעשות. אם אני לא עושה את הדברים האלה אני מרגיש איזשהו חוסר. אני חושב שאנחנו צריכים להגיד תודה שאנחנו בריאים ושאנחנו לא גרים ברחוב, ושיש לנו משפחה וחברים, זה דבר שהוא לא מובן מאליו. אולי איפשהו זה נטוע בי, לעשות טוב עבורי זו מעין תזכורת לטוב שיש לי ולזה שהוא לא מובן מאליו – תזכורת לעצמי לא להתלונן; להסתכל על החיים ועל התמודדויות של כולנו, ולהכניס דברים לפרופורציה. רוב הזמן אנחנו לא מסתובבים בכאלה מעגלים ולא רואים את הדברים מקרוב, לחוות את זה, זה משהו עוצמתי שמפקס אותך."
אריק בעצמו הופתע מהמהירות שבה הכל קרה, מההתגייסות הרחבה ומכמות המתנדבים שנרתמו לעזור כמעט בין לילה, "אלינה שחיה בכלל באוגנדה הרימה את כל הפרויקט הזה מרחוק, והיתה בקהילה היענות מטורפת, עשרות אנשים הגיעו לעזור. לא האמנתי שזה קרה ובאמת הכל יצא לפועל תוך יום-יומיים, אני בשוק מזה. חילקנו איזה 300 קילו של אוכל, זה פסיכי."
"קהילת 'טבעוני טעים' המונה מעל 50,000 חברים, היא קבוצה העוסקת בכל מה שקשור באוכל טבעוני. הפרויקט הספונטני הזה שיזם אחד מחברי הקבוצה, קם במטרה לחלוק טיפונת מהשפע היומיומי שיש לנו, במיוחד בכל הנוגע למזון, בהבנה שלא לכולם יש את היכולת ליהנות כל יום ממזון בריא, מגוון וטעים", מספרת אלינה מוואנגה מנהלת הקהילה, "ניצלנו את הכוח האדיר שלנו כקהילה טבעונית גדולה, ובה מיטב הבשלנים הטבעוניים בארץ, כדי לסייע לקהילה דלת אמצעים בתל אביב. אנו מברכים על הזכות להיות במקום שבו יש לנו אפשרות להתנסות במוצרים חדשים, לחלוק חוויות ממסעדות ולבשל בכל יום מנות מגוונות משלל המתכונים בקבוצה, ולא שוכחים כי יש אחרים החיים בינינו שידם אינה משגת לכך".
אלינה מציינת שהכל נעשה בהתנדבות ובזכות נדיבותם ונכונתם של חברי הקהילה להירתם למשימה – "בנוסף לטחון הטבעוני שנתרם על ידי מחסני הטבעונות, שאר המצרכים נתרמו ע"י חבר קבוצה רחב לב. שני שפים טבעוניים, גל עדני ונדיה אליס (האיטלקיה הטבעונית), ועוד 3 בשלניות מהקבוצה – סיון טרם, עמית זכאי ואורנה בן שטרית, התגייסו מיד למטרה החשובה. אילאיל יהב בעלת המסעדה הטבעונית גודנס בתל אביב שמחה להקצות את מטבח המסעדה והציוד שלה לשם הבישולים ואחסון האוכל. לפרויקט התגייסו כ-40 מחברי הקבוצה, אשר חילקו 200 מנות חמות של תבשיל ראגו טבעוני ואורז, ועוד כ-80 ליטר הועברו ל-3 גני ילדים של מבקשי מקלט", היא מספרת ומציינת כי בעבר הקבוצה היוותה פלטפורמה להתארגנויות למען נזקקים, ניצולי שואה, חולים בבתי חולים ועוד, אך לא באופן נרחב כזה שנוצר ממש ביוזמת הקהילה ומטעמה. "אין לי ספק שזהו פרויקט קהילתי ראשון מתוך רבים שעוד נקיים בהמשך" היא מסכמת.