כמעט בלי ששמנו לב, בין קניית הסמארטפון הכי אופנתי, הגאדג'ט הכי חדיש וקונסולת המשחקים הכי עדכנית, תרבות הצריכה שלנו הגיעה לממדים מטורפים, והפכה את הפסולת האלקטרונית לאויב הסביבתי המסוכן ביותר.  אם אתם רוצים לדעת עד כמה הפסולת האלקטרונית הורגת אותנו ואת כדור הארץ שלנו, הציצו רגע בנתונים הבאים – 70% מהפסולת הרעילה בישראל מקורה במוצרי חשמל (למרות שהם מהווים רק 3% ממנה במשקל). מדי שנה מצטברים בישראל כ-160 אלף טון של פסולת אלקטרונית, אשר גדלה בחמש השנים האחרונות במעל ל-20%, ורק חמישית ממנה מגיעה למחזור. עד שנת 2040 סמארטפונים בלבד צפויים לזהם את כדור הארץ כמו כל כלי התחבורה כיום, ולייצור טלפון נייד אחד, השפעה סביבתית שלילית הזהה לרכב חדש הנוסע אלף ק"מ. ולא מדובר רק במוצריי חשמל קטנים, אלא במקררים, תנורים, מזגנים, מחשבים ושאר מוצרי חשמל כבדים. כך למשל למקרר אחד השפעה סביבתית שלילית על ההתחממות הגלובאלית, הזהה לרכב חדש שנסע 100,000 ק"מ! כל אלו מסבים לנו ולסביבה נזקים אדירים.

אז מה עושים? קודם כל מפחיתים צריכה של מוצרים לא הכרחיים, אין סיבה להחליף לטלפון חדש רק כדי "להשתדרג" כל עוד זה שיש לכם עדיין עובד ומשרת אתכם, חשבו פעמיים לפני קנייה והעבירו הלאה או מכרו ביד שנייה את המוצרים שכבר לא נחוצים לכם ועדיין תקינים. המוצר לא תקין? מחזרו אותו! הנה כל הדרכים לעשות זאת:

קניתם מוצר חדש? מגיע לכם פינוי של הישן בחינם

אם רכשתם מקרר, מכונת כביסה או תנור חדשים, זכותכם לקבל פינוי בחינם של המוצרים הישנים מהמשווק או המוביל מטעמו, באותו המועד. אך בכמה תנאים – לפני הפינוי, חובה לנתק את המוצר הישן מתשתיות הגז, החשמל והמים, ולוודא שלא נדרש עבורם פינוי מיוחד לצורך ההובלה. אם אתם גרים מעל לקומה שלישית וללא מעלית, או שהפינוי מצריך פירוק של דלתות ומשקופים או שימוש במנוף, הדבר נחשב להובלה "חריגה" עליה אתם מחויבים לעדכן על כך מראש ותדרשו לשלם רק על החלק החריג שבפינוי.

שימו לב שישנם גם מוצרים שלגביהם ההכנה לפינוי מסובכת יותר, כמו כיריים חשמלים המעוגנים לשיש  או מזגן המותקן בקיר. את המקרר או מכונת הכביסה לא תתקשו לנתק ללא איש מקצוע, אך אותם מוצרים שמחוברים לריהוט ודורשים נגר לפירוקם מארונות המטבח, או כאלה שרק טכנאי מוסמך רשאי לנתקם מהתשתיות, יאלצו אתכם להזמין איש מקצוע לפירוק לפני אספקת המוצר החדש לביתיכם. למשל, לצורך ניתוק כיריים מצנרת הגז יש להזמין טכנאי גז מוסמך, ורק לאחריו להזמין את ההובלה.

תקועים עם מוצרי חשמל קטנים? החזירו אותם לבית העסק

למי מאיתנו אין שקיות כבלים, סוללות, מטענים, מפצלים, אינספור צעצועים אלקטרוניים שבהם הילדים כבר מזמן לא משתמשים, ומכשירים ניידים מושבתים, שמסתתרים בבית בכל פינה אפשרית.  הגיע הזמן להיפטר מהם. לפי חוק פסולת אלקטרונית, המשווקים ובתי העסק שמוכרים ציוד אלקטרוני מחויבים לקלוט מכשירי חשמל קטנים למיחזור בעת רכישת מוצר חדש. כל שעליכם לעשות הוא להגיע במועד הקניה של מוצר חדש, לאחת החנויות עם שק עמוס במוצרי חשמל קטנים, ואלו יהיו מחויבים לשלחם למחזור על פי חוק. כך תרוויחו כפול - תעשו סדר בבית ותשמרו על הסביבה. לגבי סוללות, החוק קובע תנאים מעט שונים - כל מי שמוכר סוללות מכל סוג, מחויב לקבל סוללות למחזור, בין אם רכשתם מוצר חשמלי ובין אם לא.

מתקני מיחזור אלקטרוניקה שכונתיים

אפשר בהחלט למחזר גם בלי לקנות משהו חדש. בדיוק כפי שאתם משתמשים במתקני מחזור של בקבוקי פלסטיק, אריזות וניירות, הגיע הזמן להכיר את מתקני המחזור של מוצרים חשמליים. אלו שכתוב עליהם בגדול "מכשיר חשמל לכאן". בשנה האחרונה נוספו מאות מתקנים חדשים ברחבי הארץ, כך שלא תתקשו למצוא את זה הסמוך אליכם. שימו לב שהמוקדים מחולקים לעיתים לפי סוגי המוצרים: מוצרי חשמל גדולים (תנור, מקרר וכו'), קטנים (מחשב, טוסטר וכו') וזעירים (מטען, טלפון וכו'). את רשימת מוקדי האיסוף תוכלו למצוא באתר העיריה ובאתר תאגיד מ.א.י למיחזור פסולת אלקטרונית, מטעם המשרד להגנת הסביבה.

אמנון שחרור - מנכ
צילום: תאגיד מ.א.י

"היום החשמלי"

בשנים האחרונות נעשים בישראל מאמצים להגדיל את היקף המיחזור של פסולת חשמלית גדולה, באמצעות מגוון הסדרים סביבתיים. אחד החשובים שבהם הוא ה"יום החשמלי" שהחל לפעול לראשונה בישראל בהיקף משמעותי ברשויות נבחרות. ההסדר החדש מאפשר לכם אחת לשבוע (ביום קבוע המשתנה בהתאם לכתובת המגורים), לפנות אל המדרכה הסמוכה לבית את כל מכשירי החשמל שבהם אתם כבר לא משתמשים, המועברים למחזור ברכבים ייעודיים. בנוסף תוכלו באמצעות תיאום באתר תאגיד מ.א.י, לבקש מקבלן האיסוף עזרה בהורדת המוצר והגעה עד לפתח דלת ביתיכם, אך הדבר כרוך במחיר סימלי שיש לשלמו באופן ישיר לקבלן הפינוי.

 אז זהו, מעכשיו נגמרו התירוצים !! בואו ניקח אחריות על הסביבה שלנו, על הבריאות שלנו, על העולם שנוריש לילדנו, ופשוט נתחיל למחזר. 

 

אמנון שחרור הוא מנכ"ל משותף של תאגיד מ.א.י למחזור פסולת אלקטרונית