"יום המחזור של ישראל" מצויין היום זו השנה השלישית, ובמסגרתו נשיא המדינה יצחק הרצוג, אירח הבוקר את ראשי הרשויות והמועצות שהצטיינו בהפרדת פסולת למחזור במהלך השנה, וקיבלו מידי השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג ומנכ"ל תאגיד "תמיר", רני איידלר, את אותות המצטיינים במחזור.
נשיא המדינה יצחק הרצוג פתח את הטקס ואמר: ״ברשותכם, אני רוצה לפתוח ולשתף את כולכם בחוויה מטלטלת שאותה חוויתי לא מזמן. חוויה שקשורה בקשר הדוק לטקס הזה. כמו שרובכם ודאי יודעים – עם כניסתי לבית הנשיא הצבתי את נושא הקיימות ומשבר האקלים במקום גבוה מאד בין הנושאים שבהם בכוונתי לעסוק. אחד המקומות הראשונים שבחרתי לבקר בהם הוא מפרץ אילת, שם נפגשתי עם בני נוער מדהימים – שמקדישים זמן ומאמצים רבים בניקוי הים. כן, הים – שלנו, עבור כולנו. הם שלפו מתוך המים קופסאות קוטג', ניילונים, בקבוקים, ומה לא. אני חייב להגיד שפשוט הזדעזעתי ממה שהם הראו לי. קשה להאמין איך אנחנו חונקים את עצמנו. אני באמת לא מצליח להבין – כל כך קשה לפנות לפח? למחזר? איך אנחנו מסוגלים לחנוק ככה את העתיד שלנו?"
עוד הוסיף הנשיא הרצוג כי "האחריות לשימור ולקיום העולם שלנו, היא של כל אחד ואחת. המיחזור מתחיל תמיד, תמיד, כפעולה של היחיד. בבית הפרטי, במשרד, בעבודה ובחופשה. לא הכל ניתן להפקיד בידי המנהיגים, הממשלות או התאגידים הגדולים. בידינו – בידי האזרחים והאזרחיות כולם – לעשות לא מעט כדי לצמצם את הסכנות. אחד האתגרים שמציב בפנינו העידן הגלובלי, הוא התמודדות עם המחשבה של היחיד, שאין ביכולתו להשפיע על התהליכים האדירים, חובקי העולם, המתרחשים סביבנו. זו חשיבה שגויה שיש לעקור מן השורש.״
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג אמרה כי ״"אנחנו בפתחו של עידן חדש, שבו המרחב הציבורי והטבע שלנו נקיים יותר. אני שמחה לומר שבקרוב נתחיל ליישם אסטרטגיית פסולת יציבה וארוכת טווח שתצעיד את ישראל למסלול של הפחתה, הפרדה במקור, מיון ומיחזור, ותעביר אותנו לעידן של כלכלה מעגלית. נהפוך את הפירמידה בתוך עשור, ובמקום להטמין 80% מהפסולת – נטפל ב-80% ממנה. זה שינוי היסטורי, ומי שחלק מרכזי ממנו הן הרשויות המקומיות בתמיכת תאגיד המיחזור תמיר. ניצבת בפנינו משימה לאומית, ורק אם נשתף פעולה באופן מלא נשפר את איכות החיים ומצב הטבע שלנו. אני מודה לנשיא המדינה על הירתמותו לנושא."
איך זה עובד?
גם השנה מפרסם תאגיד מחזור האריזות, "תמיר", את רשימת הערים הממחזרות בישראל. מאז הקמת התאגיד, נפרסו פחים כתומים בשטחן של 125 רשויות בארץ, המאפשרים לכשישה מיליון תושבים להפריד ולמחזר אריזות. מדד הרשויות הממחזרות מדרג את הרשויות שתושביהן מפרידים הכי הרבה ובאיכות הכי טובה אריזות לפח הכתום. המדד נבנה על פי נוסחה שמשכללת את נתוני איכות וכמות הפסולת למדד אחד.
כל משאית שאוספת פחים כתומים נשקלת בכניסה לתחנת המיון של "תמיר". בתחנה עוברת הפסולת למיון ל- 7 חומרים שונים: שקיות פלסטיק, מתכת, קרטוני משקה, קרטון, פלסטיק מסוג פט פלסטיק קשיח (חומרי ניקוי וטואלטיקה לדוגמא) ומיקס פלסטיק. כל חומר נכבש לקובייה דחוסה ומועבר למפעל מחזור.
משקל של אריזות הוא נמוך מאוד (קטן פי 30 מפסולת מעורבת) אך נפח האריזות גדול מאוד ביחס ליתר הפסולת. ניתן לדמות את כמות האריזות שנאספו עד כה ונשלחו למחזור במקום להטמנה, לנפח של 84,000 אוטובוסים מלאים ודחוסים באריזות. עד לסוף שנת 2025 לכ-90% מהתושבים במדינת ישראל יהיה פח כתום ליד הבית.
הזוכות הגדולות:
הערים הגדולות (מעל 25 אלף משקי בית): תל אביב-יפו בראש
בפעם הראשונה, העיר תל אביב-יפו תופסת את המקום הראשון עם איסוף ממוצע של כ- 360 גרם אריזות טהור למשק בית בשבוע. עיר נוספת בצמרת היא הרצליה שממשיכה להתברג גבוה זו שנה שנייה ברציפות.
ערים עד 25 אלף משקי בית: גבעתיים שוב בפסגה
בקטגוריה זו גבעתיים ממוקמת גם השנה במקום הראשון עם איסוף ממוצע של כ- 410 גרם אריזות נטו לשבוע למשפחה. במקום השני גבעת שמואל (כ- 320 גרם אריזות) ובמקום השלישי העיר אילת.
המועצות האזוריות: עמק חפר בכתום
מועצה אזורית עמק חפר ממשיכה להצטיין וכובשת את המקום הראשון בקטגוריית המועצות האזוריות עם מספרים מרשימים: כ- 1590 גרם אריזות שנאספים מדי שבוע למשק בית, מה שמעיד על מעורבות גבוהה ומודעות לנושא המחזור. מיד אחריה המועצות האזוריות עמק יזרעאל וגליל עליון שסיפקו נתונים גבוהים גם כן.
קטגוריית המועצות המקומיות: כפר ורדים במקום הראשון
לאחר שבשנה שעברה הגיעה למקום השני, מועצה מקומית כפר ורדים מסיימת השנה במקום הראשון בקטגוריה עם איסוף ממוצע של כ-570 גרם אריזות נטו לשבוע למשפחה! להבים (כ-530 גרם אריזות), וכוכב יאיר- צור יגאל (כ-510 גרם אריזות), נמצאות בצמרת לצידה בצמרת ומספקות גם הן נתונים מרשימים.
ציון לשבח לפתח תקוה
בקטגוריית הערים גם הוענק אות לעיר פתח תקווה שהציגה את הזינוק הכי גבוה במדד הרשמי מבין כל הערים הממחזרות לשנת 2021.
מנכ"ל תאגיד "תמיר", רני איידלר מסר: "אני מודה לכבוד נשיא המדינה מר יצחק הרצוג על האירוח ועל השתתפותו בטקס ולשרה תמר זנדברג על תרומתה הרבה לקידום החשיבות של נושא המחזור ואיכות הסביבה במדינת ישראל, שהעניקה את הפרסים למצטיינים. כמו כן, אני מודה לרשויות על שיתוף פעולה הדוק ופורה. לרשויות המקומיות השפעה גדולה על שיתוף הפעולה והאמון של התושבים, מבקש מכל אחת ואחד מכם לעשות מאמץ קטן בבית למען תרומה עצומה לסביבה".