פליטת המתאן המשולבת של 15 מחברות הבשר והחלב הגדולות בעולם גבוהה מזו של כמה מהמדינות הגדולות בעולם, כולל רוסיה, קנדה ואוסטרליה, לפי מחקר חדש. הניתוח של המכון לחקלאות ומסחר IATP, מצא שהפליטות של החברות – חמישה תאגידי בשר ו-10 מוצרי חלב, שוות ליותר מ-80% מכלל פליטת המתאן של האיחוד האירופי ומהוות 11.1% מפליטות המתאן שמקורן בחקלאות בעלי חיים.
חקלאות בעלי חיים היא המקור הגדול ביותר של מתאן, ואחראית לכ-32% מפליטת המתאן שמקורן בפעילות האדם. מתאן נחשב לגז חממה בעייתי במיוחד, אשר לוכד חום ביעילות גבוהה פי 80 מפחמן דו חמצני, ולכן השפעתו על ההתחממות הגלובלית גדולה. על פי האו"ם מתאן אחראי על כשליש מהתחממות הגלולבית, והפחתת פליטות המתאן בלפחות 30% עד 2030 הכרחית לעמידה ביעדים העולמיים לעצירת ההתחממות. למרות זאת, בשנים האחרונות פליטות המתאן מואצות במהירות.
הדוח של IATP התפרסם השבוע, בזמן שמנהיגי העולם לוקחים חלק בועידת האקלים, COP27, במצרים. שם הם אמורים לדון בדרכים ובפתרונות להפחתת הפליטות. על פי הפרסום אם היו מתייחסים ל-15 החברות כמדינה,היא היתה האזור העשירי בגודלו בפליטת גזי חחמה בעולם, שכן הפליטות שלהן עולות אפילו על אלו של חברות נפט גדולות כמו ExxonMobil, BP ו-Shell.
>> מה זה בכלל מתאן ופחמן ואיך הם משפיעים על האקלים? מילון האקלים והסביבה עושה סדר
>> 21 מיליארד שרלים בפח: ישראל אחרונה מבין מדינות ה-OECD ביישום מדיניות להצלת מזון
15 החברות שנחקרו הן מ-10 מדינות, כולן – מלבד סין, היו שותפות להתחייבות שנחתמה ב-COP26 בגלזגו, להפחית את פליטת המתאן העולמית ב-30% עד 2030. מבין המדינות, חמש הגדילו את פליטת המתאן של בעלי חיים בעשר השנים האחרונות : ארה"ב (מעל 5%), ברזיל (מעל 6%), סין (מעל 17%), ניו זילנד ( מעל 3%) והולנד (כמעט 2%). חמש מדינות נוספות – קנדה, גרמניה, דנמרק, שוויץ וצרפת השיגו הפחתה קטנה בפליטות המתאן, אך גם אצלן קצב ההפחתה אינו עולה בקנה אחד עם ההבטחה. המדינה היחידה עם ירידה מדווחת של יותר מ-5% בעשור האחרון היא צרפת, שנחשבת לפולטת המתאן הגדולה ביותר באיחוד האירופי.
Our new research finds that the combined emissions of 15 of the biggest meat and dairy companies exceed those of ExxonMobil, BP and Shell. It's time these companies are held accountable for their role in this #ClimateEmergency. #EmissionsImpossible Report: https://t.co/TWpnkWLxYM pic.twitter.com/7XCs5ym9GP
Our new research shows that the #methane footprint of 15 of the largest global meat &dairy companies rivals that of the entire EU– so why has the industrial livestock sector escaped real regulation to meet the #MethanePledge? @EUClimateAction @ClimateEnvoy https://t.co/TWpnkX2B0M pic.twitter.com/rfbfSe0ZW9
מבין החברות, בולטות ו JBS, חברת הבשר הגדולה בעולם, וענקית החלב הצרפתית דנונה, כאשר על פי הדוח פליטת המתאן של JBS "עולה בהרבה על כל החברות האחרות", ועולה על פליטת משקי החי המשולבת של צרפת, גרמניה, קנדה וניו זילנד. חברת הבשר השנייה בגודלה בעולם, טייסון, פולטת מתאן בערך כמו כל פליטת המתאן ממשק חי ברוסיה, אמרו חוקרים, וחקלאי החלב של אמריקה (DFA) מייצרים את אותה כמות מתאן כמו בריטניה.
עם זאת, מציינים החוקרים כי חוסר שקיפות מצד החברות מקשה על מדידה מדויקת של פליטת גזי חממה שלהן, לכן התוצאות נאמדו על סמך נתונים זמינים לציבור על ייצור בשר וחלב ושיטות חקלאות בעלי חיים אזוריות.
הדו"ח קורא לחקיקה דחופה ושאפתנית כדי לטפל בהשפעות האקלים המשמעותיות של תאגידי בשר ומוצרי חלב וממליץ על כמה צעדים כדי לסייע בבלימת הפליטות, למשל – שממשלות ייחייבו את החברות לדווח על פליטת גזי חממה, וכן הפחתה והגבלה של מספר בעלי החיים לחווה. זאת כמובן לצד הגדרת יעדים להפחתת הפליטות ושקיפות מצד החברות.