חזרתה של תופעת האקלים אל ניניו בהמשך השנה תגרום לטמפרטורות העולמיות לעלות מעל הטבלאות והתחזיות ולספק גלי חום חסרי תקדים, מזהירים מדענים. תחזיות מוקדמות מצביעות על כך ש'אל ניניו' יחזור מאוחר יותר ב-2023, ויחריף את מזג באוויר הקיצוני ברחבי הגלובוס, מה שיגרום ב"סבירות גבוהה" לכך שממוצע הטמפרטורה העולמי יעלה מעל 1.5 מעלות צלזיוס כבר בחמש השנים הקרובות.
מה המשמעות של 'אל ניניו'?
בניגוד להתחממות הגלובלית, שהיא תוצאה של פעולות בני האדם, התופעה המכונה 'אל ניניו' היא חלק מתנודה טבעית שמקורה בשינויי טמפרטורות האוקיינוסים ורוחות באוקיינוס השקט. 'אל ניניו' הוא הכינוי של התנודות כאשר טמפרטורות האוקיינוס השקט עולות בכחצי מעלה מעל הממוצע, מה שמשפיע על הטמפרטורה העולמית. הצד השני של התופעה הזו מכונה 'לה ניניה' ומתרחש כשהטמפרטורה נמוכה מהממוצע בחצי מעלה.
בשלוש השנים האחרונות נראה רצף יוצא דופן של אירועי 'לה ניניה' – כלומר הטמפרטורה באוקיינוס השקט היתה נמוכה מהממוצע, ולמרות זאת נרשמו בשנים אלו כמה שיאים כולל השנה החמה ביותר והקיץ החם ביותר באירופה. לעומת זאת השנה החמה ביותר בהיסטוריה עד כה, שנת 2016 היתה שנה בה הופיע 'אל ניניו'.
למרות 'לה ניניה', בשבוע שעבר הוכרזה 2022 כשנה החמישית החמה ביותר בהיסטוריה, ו-2023 כבר צפויה להיות חמה יותר ממנה, על פי כל התחזיות – אך הופעתו של 'אל ניניו' צפויה להפוך אותה לחמה אפילו יותר. עוד אומרים המדענים שמכיוון שהתופעה מתרחשת במהלך החורף של חצי הכדור הצפוני והשפעת החימום שלה לוקחת חודשים עד שהיא מורגשת, ההשפעה תורגש עוד יותר ב- 2024 שצפויה לקבוע שיא טמפרטורה עולמי חדש.
סבירות עולה להגעה לרף ה-1.5 מעלות כבר בשנים הקרובות
גזי החממה הנפלטים כתוצאה פעילויות אנושיות העלו עד כה את הטמפרטורה הגלובלית הממוצעת בכ-1.2 מעלות צלזיוס, מה שכבר הוביל לאירועי אקלים קיצוניים ברחבי העולם – מגלי חום ובצורות ועד שיטפונות הרסניים הפוגעים במיליוני אנשים. בשילוב עם 'אל ניניו', מזהירים המומחים, אירועי הקיצון יהפכו קשים אפילו יותר.
"סביר מאוד שהאל ניניו הגדול הבא יכול לקחת אותנו מעל 1.5C", אמר לגרדיאן פרופ' אדם סקאייף, ראש החיזוי לטווח ארוך בשירות המטאורולוגי בבריטניה. "ההסתברות שהשנה הראשונה ב-1.5 מעלות צלזיוס תהיה בטווח חמש השנים הקרובות היא כעת בערך 50:50."
"אנחנו יודעים שתחת שינויי האקלים, ההשפעות של אירועי אל ניניו הולכות להתחזק, וצריך להוסיף את זה להשפעות של שינוי האקלים עצמו, שגדל כל הזמן", אמר. "כשמחברים את שני הדברים האלה יחד, סביר להניח שנראה גלי חום חסרי תקדים במהלך אל ניניו הבא."