אדם ממוצע בישראל מייצר כ-1.7 ק"ג פסולת ביום, ובסך הכל מייצרים הישראלים 5.4 מיליון טון אשפה בשנה, מרביתה עוברת להטמנה. מלבד הפחתה במקור על ידי שינוי הרגלי הצריכה, הדרך להתמודד עם הרי הזבל ולמנוע הטמנה היא למחזר. אבל האם הישראלי מקפידים על כך?
סקר שערכה חברת המחזור "אינפיניה" (לשעבר "נייר חדרה") באמצעות חברת הסקרים "רושינק", בחן את הרגלי המחזור של הציבור הישראלי ומצא שאמנם כמחצית (51%) מהישראלים מוטרדים מכמות הפסולת המיוצרת ומההשלכות שלה על זיהום הסביבה, אך בפועל, רק כשליש (32%) מהציבור מקפיד להפריד פסולת לטובת מחזור באופן קבוע, ויש לכך מגוון סיבות.
בקבוקי פלסטיק וקרטון בראש
הסקר, אשר נערך במהלך חודש מאי בקרב 500 מרואיינים, גברים ונשים בגילאי 18-64 במדגם אקראי ומייצג לאוכלוסייה הישראלית המחוברת לאינטרנט, חושף את מידת ההירתמות של הציבור למחזור בקהלים השונים, כאשר שיעורים גבוהים של הפרדת פסולת לטובת מחזור, זוהו בקרב הקהלים הבאים: גילאי 50+, חילונים, אקדמאים ונשואים. מתוך 32% מהציבור אשר מקפיד להפריד פסולת בבית לטובת מחזור באופן קבוע, נמצא כי 34% הינם בגילאי 50+, 43% הינם חילונים, 38% אקדמאים ו-34% נשואים.
הציבור אשר מקפיד להפריד פסולת בבית לטובת מחזור, ממחזר בקביעות בקבוקי פלסטיק- 96% מהמשיבים, קרטון (87%), בקבוקי זכוכית (83%), ניירות (79%), קופסאות שימורים (54%) ושקיות ניילון (46%).
למרות האחוזים הגבוהים בקרב המקפידים - באופן כללי שיעור פסולת הקרטון והנייר הנאספת למחזור, מתוך סך הקרטון והנייר הנצרכים בישראל, קטן משמעותית מהממוצע באירופה (72%) או ממדינות מתקדמות אחרות, ולפי הערכת המשרד להגנת הסביבה, עומד על בין 30% ל- 40% בלבד.
דרושים יותר פחים ויותר תמריצים
נראה שהחסם המרכזי למחזור קרטון הינו אי זמינות של פחי מחזור ייעודיים, כאשר 58% מהנשאלים מעידים על כך. סיבות נוספות לכך שאנשים אינם ממחזרים על פי הסקר הן בשל עצלות (25%) או רואים בכך טרחה גדולה, 19% מעידים שאין להם זמן לכך או שזה לוקח זמן, 9% לא מוטרדים מכך, 4% לא מאמינים שאכן הקרטון ממוחזר ו-2% לא ממחזרים מאחר ואין חובת מחזור או תגמול כלכלי על כך.
זמינות גבוהה יותר של פחים ייעודיים וכלי אצירה, היא גורם מרכזי שעשוי לגרום לציבור למחזר יותר אריזות קרטון, כאשר 72% מהנשאלים העידו שימחזרו אם תהיה זמינות פחים גבוהה יותר או יוסיפו פחי מחזור ייעודיים. 26% אמרו שימחזרו אם תהיה יותר מודעות והסברה ו-26% ימחזרו אם יקבלו על כך תגמול או תשלום פיקדון, כפי שנהוג בבקבוקי זכוכית ופלסטיק.
המשתתפים בסקר נשאלו גם כמה מאמץ יהיו מוכנים להשקיע כדי למחזר, ולשאלה זו השיבו למעלה משני שליש מהמשיבים כי יהיו מוכנים למחזר רק אם יוצבו פחים ייעודיים בחדר האשפה בקרבתם.
להשקיע גם בחינוך והסברה
"יותר ויותר תושבים בישראל מבינים את חשיבות המחזור. הפסולת שאנו מייצרים היא אחת מהסיבות המרכזיות להתחממות הגלובלית ולפגיעה באיכות החיים של כולנו. יתרה מכך, הטמנת פסולת באדמה, הנהוגה בישראל, פוגעת בצורה משמעותית באיכות הסביבה בטווח הארוך. לא במקרה המדינות המתקדמות בעולם הפכו את נושא המחזור לנושא מרכזי בסדר היום ופועלות על מנת לעודד שחקנים עסקיים לאתר פתרונות אפקטיביים ומתגמלים כלכלית למחזור, ולא פחות חשוב, לעודד כמה שיותר אזרחים למחזר יותר ויותר פסולת, אחרת יהיה קשה לקיים חיים בני קיימא בעולם" אומר גדי קוניא, מנכ"ל קבוצת איניפינה.
לדבריו של קוניא, "הסקר מוכיח בצורה מובהקת וברורה עד כמה חשוב להרחיב את כמות פחי המחזור ומוקדי איסוף הפסולת למחזור בישראל. במקביל, ישתלם להשקיע בחינוך ובהעלאת המודעות לחשיבות המחזור, לייצר תכנים ופעילויות להגברת המוטיבציה למחזר. רשויות שיישמו זאת יוכלו להפנות משאבים לדברים אחרים ולא להטמנת פסולת. אינפיניה כקבוצה חדשנית המובילה את עולמות המחזור והאריזה בישראל, תוך יישום והטמעת עקרונות הכלכלה המעגלית, שמה לעצמה למטרה לדאוג לאיכות הסביבה ולקיימות. אנו פועלים יחד עם הרשויות בישראל באמצעות פתרונות חדשניים המאפשרים למחזר את פסולת הקרטון והנייר לחומר גלם ולמוצר סופי שהוא קרטון ממוחזר ולערך משותף, כלכלי וחברתי. אינפיניה יודעת לנקות את ישראל מפסולת קרטון ונייר ולמחזרה למוצרי אריזה חדשים. בשביל לשרת מטרה כל-כך חשובה, היא חייבת את העזרה של כולנו".