17% מכל המזון הזמין לצרכנים ברחבי העולם מגיע לפח. הנתון הזה מטריד במיוחד, לא רק בגלל אי הבטחון התזונתי שהופך לתופעה שכיחה יותר ויותר במדינות רבות, אלא גם בשל הנזק הסביבתי העצום לו גורם בזבוז מזון. אבל איך כל זה קשור לחופשה שלנו? 

הקיץ כבר כאן, ואחרי שנתיים של מגבלות קורונה, השנה בתי מלון בארץ ובעולם חזרו לפעילות מלאה (לפחות בינתיים) וצפויים להיות עמוסים במיוחד. העומס הזה הוא ברכה כלכלית למלונות, שהכנסותיהם נפגעו קשות בקורונה, אבל פירושו גם בזבוז מזון גדול – על פי נתוני "לקט ישראל"כ-2.5 מיליון טון מזון הולכים לאיבוד בישראל מידי שנה, כאשר ענף המלונאות לבדו אחראי לאובדן מזון בשיעור של 37%. כשהבופה עמוס להתפקע והאורחים מעמיסים אבל לא מסיימים מהצלחת, הרבה מאוד אוכל מושלך לפח, ומחקר שפורסם ב-2021 מצא שהבופה אחראי ל-73% מבזבוז המזון במלונות.

לבזבוז המזון הזה יש מחיר גבוה, גם לסביבה וגם לבתי המלון עצמם: לפי סקירה שפורסמה באוניברסיטת הרווארד, כל טון מזון שמבוזבז בבית מלון בארה"ב הוא בעל טביעת רגל פחמנית של  2.75 טון וצורך 156 מ"ק של מים. כל טון כזה עולה לבית מלון בין 3,000 עד 7,000 דולר בעלויות רכישה, אנרגיה, עבודה ועוד. החדשות הטובות הן שיש מה לעשות עם זה.א]שר לצמצם את הבזבוז.

חיסכון סביבתי וחיסכון כלכלי

אחרי שנתיים של צניחה בהכנסות ובזמן שהכלכלה העולמית צועדת לקראת מיתון, חיסכון בעלויות הוא קריטי עבור בתי מלון; וחשוב אפילו יותר – כל חיסכון בבזבוז המזון תורם להפחתת פליטות גזי החממה, ומסייע במאבק העולמי במשבר האקלים. בעזרת כמה צעדים, בתי מלון יכולים לצמצם באופן דרמטי בזבוז המזון ולחסוך הרבה מאוד כסף.

דו"ח של ארגון צ'מפיונס 12.3, הפועל לצמצום בזבוז המזון, בדק 42 בתי מלון שהטמיעו צעדים לצמצום בזבוז מזון, ב-15 מדינות. הדו"ח, שפורסם ב-2018, מצא כי על כל השקעה של דולר אחד בצעדים מונעי בזבוז, הוחזרו בממוצע 7 דולרים. ההחזר על ההשקעה ביחס כה גדול נובע משורה של צעדים: מלונות החלו למדוד את כמות המזון, לארגן מחדש את הבופה, לרכוש פחות מזון, לעשות שימוש מחדש במזון עודף באמצעות מנות חדשות, להפחית בעלויות של ניהול הפסולת, ולהגביר את המודעות לחיסכון במזון.

ירקות בפח - בזבוז מזון (צילום: joerngebhardt68, shutterstock)
אובדן מזון בישאל -ירקות ופירות נזרקים הכי הרבה|צילום: joerngebhardt68, shutterstock

המחקר, שבדק מלונות ברשתות כמו MGM, סופיטל ואחרות, מצא כי בתוך שנה אחת בלבד הצליחו מעל 70% מהמלונות להחזיר את השקעתם בצמצום בזבוז המזון ולהפחית את בזבוז המזון במטבחים שלהם ב-21% בממוצע. 

"הדו"ח הזה מראה בבירור שהפחתת פסולת מזון בבתי מלון היא לא רק הדבר הנכון לעשות מבחינת הסביבה, אלא גם נכון מבחינה עסקית", אמר דייב לואיס, יו"ר הועד המנהל של צ'מפיונס 12.3, "אז גם אם הציווי המוסרי לא מזיז למישהו, ההיבט העסקי צריך לשכנע כל מנכ"ל". לואיס יודע על מה הוא מדבר - הוא עצמו כיהן כמנכ"ל ענקית הסופרמרקטים הבינלאומית טסקו בין השנים 2014-2020, וראה מדי יום את היקף המזון הנרכש, והנזרק.

 כך תצמצמו את בזבוז המזון בצריכה הביתית>>

12 דרכים לנצל את שאריות המזון שלכם>>

 להפוך את הפסולת לאנרגיה

כשמדובר בצריכה ביתית, צמצום בזבוז המזון הוא פשוט יחסית, וכל אחד מאיתנו יכול ליישם שינויים בהרגלי הצריכה שיפחיתו את כמות המזון שאנו זורקים. בבתי מלון לעומת זאת, גם אחרי הפחתה במקור של הרכישות, נותרות כמויות גדולות של מזון מבוזבז – בבופה, במטבח ובחדרים. גם בתי מלון שהצליחו להפחית את פסולת המזון ביותר מ-20%, כפי שהראה הדו"ח של צ'מפיונס, ממשיכים לזרוק הרבה מאוד מזון לפח.

בעוד תרומת המזון הנותר היא דרך מצויינת לצמצם בזבוז מזון, היא לא תמיד אפשרית מטעמים שונים, וכשמדובר במסות גדולות של פסולת ברמה היומיומית נדרש פתרון מסודר. כאן נכנסת לתמונה מערכת חדשנית, שמטפלת בשאריות המזון והופכת אותן לאנרגיה מתחדשת.

המערכת שפיתחה חברת הום ביוגז הישראלית (Home Biogas) יכולה לטפל במעל 300 קילוגרם פסולת אורגנית ביום ולהפוך אותה לביו-גז – המשמש לבישול ולחימום מים בבית המלון. פתרון זה חוסך הוצאות תפעוליות לבית המלון, לצד החסכון בעלויות השינוע וההטמנה שנוצר באופן ישיר.

השימוש במערכת, המשווקת בימים אלה ברחבי העולם, גם חוסך את הטמנת הפסולת במטמנה, שהוא תהליך מזהם באופן הרסני, שכן הטמנת פסולת גורמת לפליטת גז מתאן, שהינו גז חממה חזק פי 84 מפחמן דו חמצני.  בנוסף לכל זה ובדומה למערכות קומפוסט אחרות, המערכת מפיקה דשן נוזלי שמופנה לדישון צמחים – תוצר לוואי מבורך שיכול להפוך כל בית מלון לירוק יותר.