יוני שובר שיאים עובר על אירופה כששינויי האקלים נותנים אותותיהם עם גל חום קשה במיוחד. שיאי חום נרשמו בשבועות האחרונים בספרד ובצרפת, וכעת גם איטליה מתמודדת עם משבר קשה: תנאי הבצורת מתפשטים במהירות במדינה, נהרות ומאגרי מים מתייבשים והתחזיות מדברות על טמפרטורות גבוהות אפילו יותר, שעשויות להחמיר את המצב. אזורים שונים במדינה כבר הכריזו על מצב חירום והחקלאות צפויה לספוג פגיעה קשה.
הטמפרטורות הגבוהות במיוחד, וכמה חודשים ללא גשם הובילו את איטליה לסף משבר, וההערכות מצביעות על כך שהמדינה עומדת בפני מצב סביבתי וכלכלי דרמטי. על פי הדיווחים, הנהר הארוך ביותר באיטליה, הפו, שחוצה את האזורים הצפוניים הגדולים ומספק מים לכשליש מהייצור החקלאי של המדינה, חווה את הבצורת הקשה ביותר מזה 70 שנה, כאשר קצב הזרימה שלו ירד בחצי תוך שבועיים בלבד. גם נהרות אחרים ברחבי איטליה, בהם הטיבר שעובר ברומא נפגעו, מה שמכניס את המדינה כולה לחשש לגבי אספקת המים.
במחוז לאציו, שבמרכזו עיר הבירה רומא, הוכרז השבוע מצב חירום, הכולל הגבלות על שימוש במים, כמו איסור על שימוש בצינורות השקייה ומילוי בריכות שחייה. גם במחוז הצפוני לומברדיה הוכרז מצב חירום, בעקבותיו חתם בסוף השבוע ראש עיריית מילאנו, ג'וזפה סלה, על צו חירום המורה על הפסקת הזרמת המים בכל מזרקות הנוי בעיר. בפוסט בפייסבוק ביקש סלה המתושבים להפחית ככל האפשר את השימוש במים בבית.
"במילאנו האוויר עומד ויש בערך 35 מעלות. זה ממש גיהנום, גדלתי באיטליה ורק עכשיו הרגשתי את ההתחממות הגלובלית על בשרי, כשהייתי ילד זה לא היה ככה", מספר יונתן, ישראלי יליד איטליה, שביקר בעיר בשבוע שעבר. "בימים הכי קשים של תל אביב לא קשה כמו מה שקורה עכשיו במילאנו".
בעוד בישראל רגילים לחום וכל בית מצוייד במזגן באיטליה המצב שונה, "המדינה לא מורגלת למזגנים ביתיים כמו בישראל וצריך אישורים מיוחדים כדי לתלות כזה" מסביר יונתן, "למי שאין מזגן החיים אפילו קשים יותר. בלילה האוויר עומד וחייבים לישון מול מאוורר כדי לשרוד את הלילה."
גם בעיר בולוניה המצב דומה, "היינו שבוע בצפון איטליה. החום, בעיקר במילאנו ובבולוניה, לא פחות מישראל ונשבר רק כשהחושך יורד. ברוב המקומות יש מזגנים, אבל להסתובב בחוץ, במיוחד בשמש, מאוד קשה. אין הרבה צל, כולל תורים במקומות. ויתרנו על אטרקציות למשל, כי התור היה בשמש", מספרת דנה, ישראלית שנמצאת כרגע באיטליה, בשיחה עם mako.
באוגוסט שעבר נשברו שיאי חום של כל הזמנים באיטליה, אך כעת יש חשש מאיך יראה אוגוסט במדינה השנה. "השנה זה נורא במיוחד. ביוני בדרך כלל קריר בלילות ועכשיו לא. שבוע הבא יהיו 40 מעלות, ואני ממש מפחדת מה יקרה באוגוסט" מספרת סטפניה, פקידת קבלה במלון בבולוניה.
מלבד הפגיעה באיכות החיים של התושבים ובתיירות, החום הכבד והבצורת צפויים לגרום לפגיעה קשה גם בחקלאות, קונפדרציית היצרנים החקלאיים של איטליה מעריכה הפסד של 30%-40% מהיבול העונתי.