המוח הישראלי מביא הרבה גאווה וכבוד למדינה: וויז, מובילאיי וגם כיפת ברזל הם חלק קטן משורת המצאות ישראליות שהביאו ערך להרבה אנשים בארץ ובעולם. ההבנה שאנחנו בעיצומו של משבר אקולוגי הובילה המצאות ופיתוחים רבים, למצוא פתרונות לאתגרים שונים ביניהם פליטת גזי חממה, בזבוז מזון ומים, ושמירה על איכות חייהם של בעלי חיים. אלו הם כמה מהפיתוחים הישראליים שמבליטים לא רק את היצירתיות והחוכמה שעומדת מאחוריהם אלא גם את המבט המוסרי והערכי על הסביבה שבה אנו חיים. 

דוד שמש – ניצול של מקורות אנרגיה טבעיים

היום כבר אי אפשר לדמיין רבים מהבתים והבניינים בהם אנו גרים ללא דוד שמש. זו אחת ההמצאות הבולטות בתחום הסולארי שחוסכת לנו כסף רב על חימום המים וגם שומרת על הסביבה. דוד שמש הוא מערכת להמרת אנרגיה סולרית שמגיעה מקרני השמש ומייצרת אנרגיה - חימום של המים. מי שהמציא את דוד השמש הוא פרופסור צבי תבור מהאוניברסיטה העברית בירושלים. מדען ישראלי, שעלה לארץ מאנגליה בתחילת שנות ה-50, וחקר את האנרגיה הסולארית וכיצד ניתן לנצל את מקורות האנרגיה הטבעיים שקיימים בארץ לשימושים הכרחיים. הממצאים שלו הובילו להמצאת דוד השמש הסולארי.

דוד שמש (צילום:  Antlio, shutterstock)
צילום: Antlio, shutterstock

טפטפות השקייה – להשקות יותר בפחות מים

אחת מנקודות התורפה של ישראל היא כמות המים במדינה, אולי זו הסיבה לכך שישראל הפכה למעצמת על בכל מה שקשור לפיתוחים טכנולוגיים של טיפול במים, התפלה, וחיסכון במים. טפטפות השקייה שינו את צורת ההשקייה הביתית והחקלאית לא רק בישראל אלא בעולם כולו והמטרה שלהן היתה אחת – להשקות יותר בפחות מים. באמצעות הטפטפת מועברות טיפות מים מדודות בצורה ישירה אל שורשי הצמח וכך לא מתבזבזים מים על האדמה שמסביב. באמצעות הטפטפות ניתן לחסוך מים ולהפיק תועלת מירבית מהגידולים. האדם שהמציא את הטפטפות היה שמחה בלאס, מתכנן המים הראשי של היישוב בעבר ומי שייסד את תה"ל. הוא הקים את מפעל נטפים ביחד עם קיבוץ חצרים, והחל לייצר את הטפטפות הראשונות שנקראו טפטפת בלאס (Blass dripper). בהמשך הוא פנה למהנדס רפי מהודר, ששיפר את הטפטפות. בזכות הטפטפות ישראל הפכה למעצמה עולמית בתחום ההשקייה ומוצרי ההשקיה.

הפסולת שהופכת לגז בישול באמצעות ביוגז

ישראלי ממוצע אחראי ל–612 קילו אשפה בשנה. חברת הום ביוגז (HOME BIOGAS), שנוסדה בשנת 2012, החליטה לטפל באופן מקומי בפסולת האורגנית תוך הפיכתה למשאב, ולאנרגיה נקיה (ביוגז) בתהליך ביולוגי וידידותי לסביבה. החברה עוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק של מערכות ביוגז ביתיות אשר מאפשרות להפוך פסולת אורגנית לגז בישול נקי ולדשן נוזלי טבעי בחצר הבית, ובכך מהוות פתרון אקולוגי משמעותי. את החברה ייסדו המנכ"ל אושיק אפרתי, סמנכ"ל הכספים ארז לנצר ויאיר טלר. כדי להפיק את האנרגיה משתמשת הום ביוגז בפסולת מטבח, צואת בהמות, פסולת עירונית, גזם, שאריות חקלאיות וביוב. כיום היא מציעה מערכת ביוגז המיועדת לשימוש ביתי, אך מערכות נוספות המיועדות לשימוש מוסדי כגון מלונות, מסעדות, בסיסי צבא, בתי חולים ועוד נמצאות עדיין בפיתוח.

Materials UBQ הופכים זבל לתחליף פלסטיק

עוד פתרון חכם לסביבה, שהוא פרי פיתוח של קיבוץ ישראלי, הוא פטנט ייחודי של סטרטאפ הקלינטק Materials UBQ מקיבוץ צאלים. החברה פיתחה טכנולוגיה ייחודית שהופכת פסולת לתחליף פלסטיק. טכנולוגיה ייחודית זו מעבדת פסולת מכל הסוגים – כולל זבל אורגני, ניירות, שאריות פלסטיק ועוד, ומפרקת אותם לרכיבים מולקולריים. ארקוס דוראדוס, הזכיינית הגדולה ביותר של מקדונלד'ס בעולם המפעילה מסעדות באמריקה הלטינית, החליטה לאמץ את פרי הפיתוח של הסטארטאפ הקיבוצניקי והחליפה את מוצרי הפלסטיק של המסעדות כמו מגשי מזון במגשים חדשניים אשר מבוססים על החומר הממוחזר. מנכ"ל החברה, טאטו ביג'יו, הסביר שהחברה למעשה מוצאת פתרון לפסולת שאלמלא כן היתה מתפרקת לאחר עשרות שנים תוך פליטת פחמן לאטמוספירה. הייצור של טון אחד של UBQ חוסך פליטה עתידית של 12 טון גזים מזהמים.

Wasteless – לצמצם את בזבוז המזון באמצעות ניטור תאריכי תפוגה של מוצרים

כשעודד עומר נסע עם משפחתו לטיול בקרחון הגדול בנורווגיה בריקסדייל, הוא הבחין כי הוא עומד להיעלם בעקבות ההתחממות הגלובלית. עודד חקר את הנושא והבין שהסיבה השלישית להתחממות הגלובלית היא בזבוז מזון. החוויה הזו הייתה הטריגר לייסוד החברה  Wasteless - המציעה אופטימיזציית הנחות על מוצרים שונים ברשתות. כדי למנוע ככל האפשר השלכת מזון לפח וזיהום סביבה, וויסטלס מוזילה את המחיר לצרכן של מוצר שהתוקף שלו קרוב ובכך מונעת את זריקתו. מערכת חכמה מבוססת AI מנטרת את תאריכי התפוגה של המוצרים ומציעה לפיהם מחיר ייחודי (ומוזל) לצרכן. המוצרים הייעודיים הם מוצרי בשר טריים, עופות, אריזות של מזון טרי ועוד. הטכנולוגיה מיושמת בספרד, איטליה, פולין, גרמניה, הולנד, בלגיה ונורווגיה. בקרוב היא גם תגיע לישראל.

 Redefine Meat- החברה הישראלית שתדפיס לכם סטייקים

שמירה על איכות הסביבה וקרניבורים הם כמעט מושגים מנוגדים. רי-דיפיין חושבת אחרת, היא מאמינה שבשר טעים לא חייב להגיע רק מבעלי חיים. החברה שנוסדה בשנת 2018, פונה לאוהבי הבשר בעלי המצפון המוסרי. הטכנולוגיה הייחודית של החברה מאפשרת לה להדפיס תחליפי בשר במדפסת תלת ממדית מיוחדת. באמצעות שימוש ברכיבים צמחיים בלבד, המוצר המודפס 'משכפל' את המרקם והטעם של בשר בקר או מוצרי בשר אחרים. התוצאה היא גישה לבשר שיוצר באופן מוסרי, זול ובר קיימא, וגם ללא שום פשרות על חווית האכילה והטעם. בניגוד לתחליפי בשר הקיימים בשוק, המורכבים בעיקר ממוצרי 'בשר' טחונים, המוצרים של Redefine Meat כוללים מגוון נתחי בקר שלמים (אנטריקוט, פילה, סינטה וכו') העשויים מהרכב משתנה של חלבון סויה, אפונה, שומן קוקוס וחמניות, חומרי טעם וריח טבעיים, ללא שומן רווי וכולסטרול. אשר בן שטרית, מנכ"ל ומייסד החברה, וצמחוני מסיבות אידיאולוגיות, מבטיח שעד שנת 2030 החברה תהפוך לחברת תחליפי הבשר הגדולה ביותר בעולם.

Utilis מאתרת דליפות וחוסכת מיליארדי ליטרים של מים

הסטארטאפ הישראלי Utilis משתמש בטכנולוגיה פורצת דרך הכוללת עיבוד אותות מיקרוגל מלוויינים כדי לזהות נזילות מים עבור ממשלות ותאגידי מים  ברחבי העולם. החברה הוקמה ב-2013 על ידי לורן גאי שפיתח אלגוריתם המאפשר שימוש ברדארים המצויים על פני לווינים, על מנת לאתר נקודות חשודות של דליפת מים, ביוב, תקלות ניקוז והצטברות מים בקרקע.

46 מיליארד ליטר מים ביום הולכים לאיבוד ברחבי העולם בשל צנרת מיושנת ובשל תחזוקה לקויה. מעל 20 אחוז מהמים שעוברים טיפול לשתיה באירופה ובארה"ב הולכים לאיבוד במערכות ההפצה. לטענת החברה, ניתן להחזיר 75 אחוז מהמים האלה לטובת התושבים. הפתרון של UTILIS מאפשר לתאגידי מים ולממשלות את האפשרות לסרוק את כלל מערכת הצנרת שלהם, שיכולה להגיע לעשרות אלפי ק”מ, לאתר איזורים חשודים כנזילה ולייעל את עבודת השטח במציאת הנזילות ותיקונן.

טכנולוגיה זו מיושמת ביותר מ -400 פרויקטים ברחבי העולם, המשתרעים על פני יותר מ -55 מדינות כולל ארה"ב, איטליה, בריטניה, צ'ילה, סין ודרום אפריקה. לטענת החברה, עד היום הצליחה לאתר מעל 30,000 דליפות ברשתות מי שתיה שחסכו לחברות תשתיות וגופים ממשלתיים יותר מ-25 מיליארד ליטר מים, 17 אלף מגה וואט שעה ו-11 אלף טון של פליטת פחמן דו חמצני בשנה ו-11 אלף טון של פליטת פחמן דו חמצני בשנה.

BioMilk תעשה מהפכה בתעשיית החלב

חברת הפוד-טק BioMilk שעוסקת בתחום טכנולוגיות המזון מפתחת תהליך תעשייתי לייצור חלב מתורבת המופק מתאי חלב ללא חליבה של פרה. בנוסף מפתחת החברה תהליך תעשייתי לייצור חלב אם מתורבת. באמצעות מינוף טכנולוגיה ופיתוח מדעי ייחודי של החברה מתאפשר ייצור בר קיימא של מוצרי חלב מתורבתים בעלי ערך גבוה, תוך שמירה על הסביבה: הפחתת גזי חממה, חסכון בניצול משאבי טבע כדוגמת מים וקרקעות ושמירה על איכות חייהם של בעלי החיים.