ישראל כושלת בטיפול בפסולת שהיא מייצרת. כך קבע מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בדוח שפרסם בחודש מרץ האחרון. 76% מכלל הפסולת שלנו מוטמנת בקרקע ולא ממוינת וממוחזרת כראוי. הטמנת פסולת היא הפתרון המזהם ביותר לסביבה מבין כלל האפשרויות. עכשיו מנסים למצוא פתרון למצב ואולי הוא יבוא בדמות מפעל מיון לפסולת ביתית שהוקם בדודאים.

מפעל המיון לפסולת ביתית שהוקם בדודאים – הפארק למיחזור וחינוך סביבתי בנגב, יתחיל לפעול בשבוע הבא (ראשון) והתקווה היא שהוא ישנה את מאזן הפסולת בנגב. במקום הטמנה ישירה של פסולת ביתית כפי שהייתה נהוגה עד כה, המפעל ממיין את הפסולת הביתית לפי שני תחומים עיקריים: אורגני ויבש. מהפסולת האורגנית מפיקים בדודאים קומפוסט לחקלאות וגינון, את הפסולת היבשה המפעל ממיין על-פי סוגי חומרים אשר בסוף תהליך המיון מועברים למפעלי מיחזור בארץ ובחו"ל. 

אתר מיון הפסולת בדודאים (צילום: גיל בוקובזה)
אתר מיון הפסולת בדודאים|צילום: גיל בוקובזה

המפעל צפוי לקלוט כ-1,300 טונות של אשפה ביתית מדי יום של כמיליון תושבים ברשויות המקומיות, אזורים מסחריים ובסיסי צה"ל ברחבי הדרום והנגב. מפעל המיון צפוי לשנות באופן מידי את מאזן הפסולת בנגב וצפוי להביא לצמצום היקפי ההטמנה ולעלייה באחוזי המחזור. הצפי להגיע תוך פחות מעשור ל 80% מחזור ורק 20% הטמנה. המפעל הוקם בהשקעה של 100 מיליון ₪ על ידי בעלות החברה - המועצה האזורית בני שמעון וחברת נגב אקולוגיה ומנוהל ע"י החברה הכלכלית בני שמעון.

בשבועות האחרונים החל גיוס 100 עובדים מהדרום במגוון תפקידים והכשרות אשר יעבדו בהמשך בשתי משמרות על מנת לעמוד בכמויות הפסולת הגבוהות שמגיעות למיון בדודאים. במפעל קיימת טכנולוגיה מתקדמת וראשונה מסוגה בארץ של חילוץ שקיות הפלסטיק, וזאת על מנת להפריד את השקיות מכלל הפסולת בכדי לייעל את תהליך המיון. השקיות יידחסו וייארזו בנפרד ובדודאים מחפשים עבורן פתרון מחזורי הולם במקום הטמנה.

כמה פסולת אנחנו מייצרים (צילום: חי בלילה,  קשת 12  )
צילום: חי בלילה, קשת 12

ניר בר דוד, מנכ"ל דודאים: "המפעל שיתחיל לפעול בשבוע הבא הוא בשורה משמעותית לנגב ולכל מדינת ישראל. זהו השלב הראשון בדרך להגשמת יעדי המדינה לטיפול נכון בפסולת ואנו גאים להוביל את המהפכה הירוקה. למרות ההתרגשות הגדולה, ישנם עדין בעיות במדיניות הפסולת והיעדר רגולציה מספקת שלא מאפשרת צעדים מהירים וטובים מספיק בנושא המיחזור.  אני קורא לממשלה לקבוע מדיניות ברורה ויציבה לטיפול בפסולת וסגירת הכלכלה המעגלית, אכיפה של שימוש ורכישה בחומרי גלם ממוחזרים – רק כך נוכל באמת לעשות שינוי סביבתי משמעותי במדינה".