אם תתקלו בגינה הציבורית, בחדרי המתנה או במשרדים של חברה גדולה בפינת ישיבה מכיסאות מטוס, שולחן מדלת תא טייס או וילון מחגורת הצלה- אל תיבהלו, לתעשייה האווירית יש הסבר מעולה לתופעה. במסגרת פרויקט "הסלון האווירי", החברה מציעה למעצבים מכל תחום להגיע ולאסוף ללא עלות חלקי מטוס מפורקים, איתם יוכלו לעצב ככל העולה על דמיונם, ולייצר פריטים עבור שימוש אישי או מסחרי. בתמורה לכל חומרי הגלם הייחודיים והאיכותיים אותם ניתן לקבל, בחברה מבקשים מכל מעצב לתרום לפחות פריט מעוצב אחד למען הקהילה.

מאיפה יש כל כך הרבה חלקי מטוסים למסירה? בשנה האחרונה אמנם לא טסנו הרבה לחופשות ולא עשינו שופינג בחו"ל, אבל כן הזמנו משלוחים מחו"ל אונליין- והמון. עליית עולם ה-E-commerce הביאה לעלייה בביקוש למטוסי מטען. מטוסי נוסעים רבים שסיימו את תפקידם בחברות התעופה, מגיעים לתעשייה האווירית ועוברים תהליך הסבה למטוסי מטען, במסגרתו כלל תכולת המטוס מתרוקנת. בסופו של תהליך טכנולוגי מורכב זה, הופך מטוס נוסעים למטוס מטען. המשמעות היא שכל מה שאנחנו מכירים במטוס נוסעים – כיסאות, ארונות אחסון, עגלות דיוטי פרי, תנורים המחממים את הארוחות המוגשות בטיסה, מסיכות חמצן, שילוט ואפילו תאי שירותים הופכים להיות חסרי שימוש ונשלחים לגריטה, כלומר נזרקים לזבל.  

"לונה פארק למעצבים"

בזכות הפרויקט, במקום לשלוח את החלקים לגריטה, מעצבים מגיעים ומפיחים בציוד זה חיים חדשים, הפעם על הקרקע. אחד מהמעצבים שמשתתפים בפרויקט הוא אדם לוי, הבעלים של "בולה סטודיו". אדם, בוגר תואר ראשון בעיצוב תעשייתי מבצלאל, שמע על הפרויקט דרך פרסום שרץ בערוצי הדיגיטל של החברה בשיא תקופת הקורונה, וזיהה את הפוטנציאל. "אנחנו אוהבים לעצב סיפור שלם של רהיטים תחת נושא גג. ראינו שמאפשרים לקבל חומרי גלם שהם בעצם מטוס מפורק ולא יכולנו להתעלם מהעובדה שיש לנו אפשרות לייצר רהיטים ממטוס" מספר אדם. "לא ידענו עדיין מה נעשה עם החלקים שנבחר לאסוף, אבל התחברנו מאוד לרעיון של תרומה לקהילה וחשבנו מה אנחנו יכולים לייצר לטובת מחלקת ילדים בבית החולים ברזילי באשקלון, העיר בה אנחנו עובדים" הוא מוסיף.

אדם הגיע לתעשייה האווירית יחד עם עובדים נוספים מהסטודיו לאסוף את חלקי המטוס המפורק. "כשנסענו מאשקלון לכיוון התעשייה האווירית בנתב"ג דמיינתי שנגיע לשדה תעופה גדול שבו הכול מסודר ומדויק. חשבתי שיכניסו אותנו להאנגר ויאפשרו לנו לאסוף חלק או שניים, אז הגענו ברכב קטן עם נגרר" מתאר אדם. "לא דמיינתי לרגע שאגיע ללונה פארק למעצבים, עם הר גדול של חלקים שניתן לאסוף. למרות שלא היה לנו מקום, לקחנו כל מה שרצינו וישבנו ברכב מחובקים עם פריטים ממטוס על הרגליים. היינו בהתרגשות גדולה".

באדיבות
התנור מהמטוס הפך לאקווריום|צילום: באדיבות "בולה סטודיו"

כדורגל שולחן מעגלת דיוטי פרי

אדם והצוות החלו לחשוב על קונספט שיוציא את הפריטים אותם אספו מההקשר של מטוס. הם פיתחו יחד מודלים ואיתם יצאו לעצב פינה אותה הם מתכוונים לתרום למחלקת הילדים בבית החולים ברזילי. לרשותם היו חלקי המטוס אותם אספו: 4 ארגזי אחסון, עגלת דיילים ותנור חימום. הם התכוונו לייצר חפץ שישמש את הילדים בשעות הפנאי, ויהווה פריט עיצובי שיקשט את החלל בעת ובעונה אחת.

בסטודיו הם ריפדו את קופסאות האחסון, חיברו אליהן רגליים והפכו אותן לשרפרפים עם מקום אחסון עבור יצירת פינת ישיבה. במרכז פינת הישיבה הם יצרו משחק כדורגל שולחן מעגלת דיילים, כך שהוא נייד ויכול לעבור בין חללים במחלקה לרווחת הילדים. בנוסף, את התנור הם הפכו לאקווריום גדול אותו הם מתכוונים לתרום לבית דיור מוגן. "אנחנו תמיד עובדים על פרויקטים שמשלבים חשיבה מחוץ לקופסה, אבל הפעם היה אפשר ממש לראות איך כל העובדים בסטודיו מתחברים למען מטרה אחת, חושבים יחדיו ומוציאים לפועל את הפרויקט שכל מטרתו היא לעשות טוב לאחר. אנחנו מאושרים שהייתה לנו את ההזדמנות ליצור ולתרום. זה תרם על הדרך גם לנו המון בדרך המחשבה, ביצירתיות ובעבודת הצוות". אומר אדם.

מושיק גאלמין עם חלקי מטוס מפורק (צילום: באדיבות המצולם)
צילום: באדיבות המצולם

לצד אדם, הגיעו בחודשים האחרונים עשרות מעצבים, לאסוף פריטים מגוונים ולבצע בהם "מיחדוש". בין המעצבים שמגיעים מכל הארץ, כאשר נכון להיום הצפוני ביותר הגיע מקריית שמונה והדרומית ביותר הגיעה מירוחם, ניתן למצוא גם את מושיק גלאמין שחבר לפרויקט ועובד בימים אלה על ריהוט מכיסאות של מחלקה ראשונה, דלת של תא טייס וזוג חלונות. כלל המעצבים עובדים בימים אלו על תוצרים נוספים שיתרמו לעמותות שונות ומגוונות לבחירתם.

 

טרנד "החברות הירוקות" ככל הנראה כאן כדי להישאר וזה עניין משמח. הידיעה שיש מי שמחבר בין תרומה לסביבה לתרומה לקהילה משמחת עוד יותר. אם הקורונה עדיין מאיימת על העלייה שלנו למטוס לעבר יעד רחוק, אפשר להתנחם בכיסא מפורק או חלון של מטוס שיעשו לנו תחושה של חו"ל גם בבית.