גרטה טונברג, בת ה-18 משוודיה, הפכה בשנים האחרונות לאחד השמות המוכרים בעולם. אחרי שהחלה לשבות והפסיקה ללכת לבית הספר במחאה נגד שינויי האקלים, הפגינה מול בניין הפרלמנט השוודי, נאמה בוועידת האו"ם למשבר האקלים, סחפה אחריה מליונים, והוגדרה כאשת השנה של מגזין טיים לשנת 2019 – אין ספק שמדובר באחת הצעירות המשפיעות בעולם, אך כעת הגיעה גם ההוכחה המחקרית לכך.
מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה, בדק את השפעתה ומצא כי "אפקט גרטה טונברג" הוא אמיתי לחלוטין, וגורם ליותר אנשים בארה"ב לקחת חלק בפעולות אקלים.
המחקר, שהתבסס על סקר מייצג של אזרחים בארה"ב וכלל 1303 אנשים בחן עמדות פוליטיות וסביבתיות ובדק את הקשר ביניהן לבין היכרות עם דמותה של טונברג ועם פועלה. בין היתר, נשאלו המשתתפים עד כמה הם סבורים שאזרחים פרטיים יכולים להשפיע על ממשלות ועל חברות גדולות לשנות את התנהלותן, ועד כמה הם תומכים בפעילי אקלים.
התוצאות כאמור, הראו כי אפקט גרטה אכן קיים, כאשר היכרות עם טונברג ניבאה באופן חיובי כוונות פעולה קולקטיביות בקרב כל האוכלוסיות שנבדקו: מי שהעיד על עצמו שהוא מכיר את גרטה ופועלה, גם העיד כי הוא מאמין ביעילות של פעילות קולקטיבית וביכולת שלה להפחית את ההתחממות הגלובלית, וכן העיד על נכונות גדולה יותר לקחת חלק בפעילות כזו.
מחברי המחקר מאמינים כי התוצאות מעידות על כך שטונברג סחפה אחריה לא רק את בני גילה, בני דור ה-Z, אלא שהשפעתה חוצה דורות ויכולה לעודד פעולה בקרב אנשים בכל הגילים. בנוסף מצאו החוקרים כי המתאם הזה חזק יותר בקרב הליברלים, אך קיים גם בקרב השמרנים, והם מאמינים שמשמעות הדבר היא שהקריאה לפעולה של גרטה טונברג עשויה להניע לפעולה ציבורית אנשים מכל הקשת הפוליטית.
התוצאות האלו בהחלט מעוררות תקווה, ומוכיחות, כפי שאמרה טונברג בעצמה – שאתה אף פעם לא קטן מכדי לחולל שינוי.