ההתחממות הגלובלית היא עובדה שלא ממש ניתן להתווכח איתה, והיא משפיעה עלינו כמעט בכל תחומי החיים, כך למשל, מספיק לצאת החוצה היום, כדי להבין שמזג האוויר החמים לא ממש רגיל לעונה. אבל מעבר לימים החמים במיוחד שחווינו השנה בינואר ופברואר ושהצליחו לבלבל לנו את המלתחה, מתברר שיש לשינויי האקלים הקיצוניים עוד השפעה לא חביבה, שאלו מכם שסובלים מאלרגיות בוודאי כבר שמו לב אליה.
אם אתם נוטים לסבול מאלרגיות בחילופי העונות ושמתם לב שבשנים האחרונות, והשנה בפרט, תקופת העיטושים שלכם התחילה מוקדם מהרגיל אתם ממש לא לבד. הגורם העיקרי לאלרגיה האביבית הוא אבקנים הנישאים באוויר, ומחקר חדש שפורסם לאחרונה, מצא כי עונת ההאבקה אכן מתחילה מוקדם יותר בשנים האחרונות.
אם בעבר, עונת ההאבקה היתה מתחילה באמצע סוף-מרץ, והאלרגיות שלנו היו מתחילות בהתאמה עם בוא האביב לקראת פסח, היום – כפי שמראה המחקר, ההאבקה מתחילה מוקדם בהרבה והאלרגיות הנלוות מתחילות בטיימינג רומנטי, דווקא באמצע פברואר סביב יום האהבה. אם לדייק המחקר מצא כי בארה"ב ובקנדה עונת ההאבקה מתחילה כיום כ-20 ימים מוקדם יותר מבעבר, ועומס האבקנים גדול היום ב-21 אחוז מאשר היה ב-1990, מה שאומר שהאלרגיות לא רק מגיעות מוקדם יותר הן גם עשויות להיות חמורות יותר.
מחקרים אחרים מראים שעונת האלרגיה לא רק הוקדמה אלא גם הוארכה, ויכולה להימשך כ-60 יום, כך שאם בניתם על לסיים את האלרגיות מוקדם השנה, אנחנו נאלצים לאכזב אתכם.
אבל מה גורם לשינויים בהאבקה? החוקרים סבורים כי לשינויי האקלים ולהתחממות הגלובלית יש חלק גדול בזה, ויש לכך שני הסברים: מצד אחד, הטמפרטורה בעולם עלתה באופן כללי, ועם יותר ימים חמים בחודשי החורף בשנים האחרונות, בעלי חיים וצמחים כאחד מתחילים להכין את עצמם למזג האוויר באביב מוקדם יותר בשנה, מה שאומר שבמובן מסויים האביב פשוט מגיע מוקדם יותר. הצמחים מתחילים לייצר ולשחרר אבקנים באופן טבעי בשלב מוקדם יותר של השנה, אך מכיוון שמזג האוויר האביבי הזה נמשך זמן ארוך יותר ההאבקה נמשכת כל עוד הטמפרטורות חמות וכך תקופת האלרגיה אורכת זמן ממושך יותר.
מלבד הטמפרטורות הגבוהות, גורם נוסף המשפיע על כמות ומשך ההאבקה הוא החשיפה של צמחים לפחמן דו חמצני, וגם כאן – ניחשתם נכון, ישנה עלייה בשנים האחרונות, בשל זיהום האוויר והפליטה המוגברת שלו. "זו דוגמה ברורה לכך ששינויי האקלים נמצאים כאן ובכל נשימה שאנחנו לוקחים", אמר מחבר המחקר, והוסיף כי על אף שהשינוי בתקופת ההאבקה שונה ממקום למקום, וישנם מקומות בהם הוא חמור יותר, ניתן לייחס לשינויי האקלים, ובעיקר לטמפרטורות החמות, את רוב האשמה על השינויים בהאבקה מאז שנת 2,000.