BreezoMeter  - ניטור זיהום אוויר

בעידן בו אנו חיים, כשגורדי השחקים נבנים בקצב מסחרר, מספר המכוניות החדשות מזנק וזיהום האוויר מגיע לשיאים חדשים נדרשים פתרונות חכמים שיצילו את המצב. לשם כך נרתמו רן קורבר, ואמיל פישר, בוגריי הטכניון שהקימו את חברת בריזומטר. באמצעות טכנולוגיה המבוססת בינה מלאכותית ולמידת מכונה הממשק אוסף וחוזה נתוני איכות אוויר, אבקנים ושריפות ותורם לשינוי משמעותי במודעות לזיהום אוויר ברחבי העולם.

החברה שהוקמה ב-2014 רושמת קצב צמיחה מהיר והיא פעולת ביותר מ-100 מדינות, מעסיקה כ-100 עובדים ומספקת תובנות פרקטיות לכ-400 מיליון משתמשים מידי יום המסייעות להם לצמצם את החשיפה למפגעים סביבתיים. בין לקוחות החברה ניתן למנות מגוון חברות ענק, כגון: AstraZeneca ,Bosch ,Dyson ,Apple ו- L'Oréal.

BreezoMeter (צילום: BreezoMeter)
צילום: BreezoMeter

Upflow-טיפול בשפכי רפתות

ארץ ישראל ידועה גם כארץ זבת חלב (ודבש) ובמדפי הסופר תמצאו מגוון עצום של מוצרי חלב, עם זאת אופן ייצור החלב הינו תהליך מורכב וארוך וגם מזהם מאוד. בין ההשלכות של ייצור חלב אפשר למנות זיהום מקורות מים, הידלדלות קרקעות ופליטות גזי חממה התורמות להתחממות הגלובלית ומהוות איום ממשי על הסביבה שלנו.

חברות רבות בעולם ובארץ כבר עובדות על פיתוח חלב מתורבת שימנע את הצורך ברפתות ואת ניצול הפרות, אך בינתיים מציעה Upflow מציעה פתרונות הנדסיים המתמקדים לטיפול בשפכי רפתות.

רותם פוטוק, ממייסדי החברה, מסביר שהפיתוח הטכנולוגי שלהם מייעל את עבודתם של מנהלי הרפתות ותורם בצמצום הזיהום הנובע משפכי הרפת על ידי מערכות ייעודיות המטפלות בשפכים לצורך הזרמתם למערכות ביוב כמו שהחוק מחייב. מהמחקרים שעשתה החברה עולה כי המערכת החכמה של upflow מאפשרת הרחקה של עד כ- 95% מהזיהום בשפכי הרפת. 

Upflow  (צילום: Upflow)
צילום: Upflow

Wilk - חלב מתורבת

כאמור, תעשיית החלב היא תעשייה מזהמת ובעייתית, ולכן חברות רבות מנסות למצוא פתרון לייצור חלב ללא ניצול הפרות וללא הנזק הסביבתי. אחת מהן היא וילק הפועלת בצומת הדרכים של ביוטק ופודטק, ומפתחת טכנולוגיות לייצור חלב שד אנושי וחלב מן החי.

החברה שהשיקה את פעילותה בשנת 2020, מחזיקה בפטנטים על תהליכי ייצור במעבדה המשכפלים את התאים מייצרי החלב של בני אדם ויונקים אחרים ליצירת 100% חלב ורכיבי חלב אמיתיים במעבדה.

לאחרונה ציינה החברה פריצת דרך משמעותית בתחום החלב המתורבת כאשר הראתה תוצאות מעבדה שמוכיחות ייצור תאי של מרכיבים הזהים לאלה של חלב טבעי: שומן, חלבון ולקטוז - ואף רכיבים תזונתיים נוספים. תוצאות הבדיקות שבוצעו בשתי מעבדות שונות מציבות לחברה המובילה בתחום.

WILK (צילום: דני בכר, יחצ)
צילום: דני בכר, יחצ

Beewise -כוורות רובוטיות

מדענים רבים רואים בדבורים ובעבודתן מדד לבריאות הסביבה, וגורם משמעותי לקיומה של מערכת אקולוגית מאוזנת. הדבורים אחראיות על ההאבקה של רוב גידולי החקלאות בעולם כמו כותנה, קקאו, קפה, ירקות ופירות. בעקבות תופעה מדאיגה שהתעוררה בשנים האחרונות הנוגעת לתמותה נרחבת של דבורים ברחבי העולם, נוסדה חברת Beewise הישראלית, האוספת ומנטרת מידע אודות הדבורים בעזרת מערכת כוורות רובוטיות מתקדמות. הודות לאפליקציה שפיתחה החברה, הדבוראי יכול כעת לא רק לעקוב אלא גם ליישם פעולות רבות בכוורת שלו.

הלל שרייר, מייסד שותף של Beewise מעיד כי החידוש שמציעה החברה לא בא לידי ביטוי בהתנהלות הדבורים בכוורת אלא בטיפול בדבורים שהופך יעיל יותר ומונע פעולות מיותרות. החברה שהוקמה בשנת 2018 על ידי חמישה מייסדים ומעסיקה כ110 עובדים, גייסה עד היום 120 מיליון דולר ופועלת בישראל ובארה"ב.

Sea 2 cell – דגים מתורבתים

דגים ומאכלי ים מהווים חלק מהתזונה האנושית כבר אלפי שנים, וגם כיום הם מספקים  לכ-3.3 מיליארד אנשים כמעט 20 אחוז מהצריכה הממוצעת לנפש של חלבון איכותי מן החי.

למעשה דגים הם סוג הבשר האחרון שאנחנו עדיין צדים ולא רק מגדלים. למרבה הצער, עקב השתכללות שיטת הדייג, למעלה משליש מדגי הבר בימים ובאוקיינוסים נמצאים בסכנה ממשית כתוצאה מדיג יתר, המסכן את יכולתם להמשיך ולהתקיים. בנוסף, המגוון הביולוגי הולך ופוחת, זיהום הים עולה והדגים שאנחנו צורכים עלולים להכיל חלקיקי מיקרופלסטיק ומתכות.

גידול דגים בבריכות מספק אמנם מענה חלקי אך גם הוא עלול לגרום לזיהומים סביבתיים ובריאותיים. במקביל אנחנו רואים עלייה בביקוש למזון מהים והוא צפוי לגדול ב־30% עד 2030.

אם המצב הנוכחי יימשך הדגה העולמית לא תוכל לספק את העלייה בביקוש, והתוצאה תהיה שמחירי הדגים, שכבר עכשיו אינם נמוכים, יטפסו עוד יותר. על מנת לשקם את הים ותוך כדי כך לספק לעולם חלבון איכותי, יש צורך לפתח מקורות חדשים של דגים ומאכלי ים. אחת הדרכים עשות זאת היא לפתח דגים מתורבתים, סי טו סל שמשתתפת גם בכנס ביומד 2022, מפתחת טכנולוגיה ייחודית לייצור של בשר דג מתורבת, שמאפשרת לייצר תאים בכמויות גדולות בביוריאקטורים, במצע גידול נטול מקורות מהחי.

Plantish -תחליפי דג על בסיס צמחי

"כוכב הלכת הכחול" או בשמו המוכר יותר כדור הארץ מכוסה ברובו במים. האוקיינוסים המשתרעים לאורכו ולרוחבו של "הכוכב הכחול" משמשים למקום המגורים של יצורים ימיים שונים . כשהאוכלוסייה בעולם גדלה משנה לשנה כך גם צריכת מאכלי הים עולה בקצב מסחרר, מה שהדליק לאריאל שקלני, אחד ממייסדי החברה ובוגר הטכניון נורה אדומה.

Plantish, שנוסדה באמצע 2021, פועלת גם היא במטרה להפחית את דיג היתר באוקיינוסים, ועושה זאת באמצעות ייצור נתחי פילה דג שלמים על בסיס צמחי כתחליף לדגים המגיעים מן הים. המוצר הראשון שלהם הוא דג סלמון מודפס עם ערכים תזונתיים הזהים למקור. באמצעות צוות טכנולוגי בתחום המזון, המעבדה ששוכנת בעיר רחובות מייצרת חלבוני קטניות מובחרים, תמציות אצות ושמני אצות כדי לייעל את חווית אכילת הדגים ואת הטעם. כמו כן, טכנולוגיית ההדפסה התלת ממדית של החברה מאפשרת לה להשתמש בחומרים אלה כדי לייצא בסופו של התהליך נתח פילה סלמון מבושל.

Plantish דגים מהצומח (צילום: Plantish )
צילום: Plantish

Sightbit- ניטור סביבות מים מורכבות

נושא משבר האקלים אינו חדש וממשיך לתפוס כותרות בארץ ובעולם. בשנים האחרונות אנו עדים לכמות הולכת ומתמשכת של אסונות טבע, הפוגעים בסביבה בבעלי החיים ובחייהם של בני אדם. חברת Sightbit מבית החממה הטכנולוגית של InNegev, שהוקמה בשנת 2020 על ידי נתנאל אליאב ואדם ביסמוט, פיתחה מערכות המספקות יכולות ניטור וחיזוי של סביבות מים מורכבות. בעזרת מצלמות, החברה למעשה מאפשרת קריאה והבנה של כלל מצבי המים הקיימים בזמן אמת, ובכך מסייעת למנוע פגיעה בחיי אדם לרבות טביעות, בעלי חיים, סביבה ורכוש.

בשנה האחרונה עבדו בחברה על פיתוח תוכנה המאפשרת זיהוי של מצבי מים שונים ובדגש על אלו המצביעים על אסון עתידי כדוגמת הצפות. כמו כן, התוכנה מאפשרת שליטה ובקרה על מספר אירועים ועוד מגוון פעולות שהמערכת יודעת לבצע כמו הפעלת חסמים, כריזה ועוד. המטרה היא לאפשר תגובה מהירה ולמנוע אסונות העלולים לפגוע בסביבות המים השונות ובחיי אדם.

חברת Sightbit גייסה 950,000 דולר מרשות החדשנות ומהחממה הטכנולוגית של InNegev. החברה נמצאת בפארק ההייטק בבאר-שבע, ונכון לעכשיו החברה מסכמת שותפות אסטרטגית עם שני תאגידי טכנולוגיות מים מתקדמות באירופה ובארצות הברית, כל זאת תוך כדי עבודה על התרחבות לשווקים חדשים

Engis – אגירת אנרגיה

כשחודשי הקיץ בפתח, השרב כבר נותן את אותותיו והשמש שוטפת את שמיי ישראל, צריכת החשמל מזנקת בקצב מהיר ובחודשי הקיץ שוברת שיאים פעם אחר פעם. מתוך רצון למצוא פתרון חכם שישנה את תמונת המצב, קמה חברת Engis המקדמת חזון שלם של Personal Power Generation המנבא שכל אחד מאתנו, כצרכן אנרגיה, יוכל לייצר את מקורות החשמל שלו.

הדס מרזל מייסדת החברה ובוגרת הטכניון מסבירה: "אנרגיה נחשבת למשאב גיאופוליטי, כלכלי ואסטרטגי. העולם מתעורר להבנה כי צריכת אנרגיה בלתי מבוקרת יכולה להשפיע באופן שלילי על הסביבה". עם התפתחות האנרגיה המתחדשת בישראל ובעולם, Engis פתחה בשנת 2022 חטיבת אגירת אנרגיה שמספקת פתרונות אגירה למפעלים תעשייתיים בשילוב יכולות מתקדמות לניהול אנרגיה.

ENGIS - אגירת אנרגיה

אמאי- ממתיק בר קיימא

החברה שמשתתפת ותציג את הטכנולוגיה בכנס Biomed Israel 2022 , הכנס הבינלאומי המוביל בישראל בתחומי מדעי החיים, מייצרת חלבון מעצבים מתוק כתחליף לסוכר באוכל ובשתייה. צריכת יתר של סוכר הינה גורם מוביל לסינדרום המטבולי ותופעותיו כמו סכרת, השמנה, סרטנים מסוימים ועוד. כאשר מעל 50 מדינות יישמו מס כנגד צריכת יתר של סוכר. במקביל, סוכר הינו גידול מזהם ובזבזני במשאבים כאשר קנה סוכר צורך כ-2,000 ליטר מים ליצירת 1 ק״ג של מוצר. גידול הסוכר מצריך גם שימוש רב בדישון ובחומרי הדברה אשר פוגע במקורות מים מתוקים, שטח גידול הולך ועולה פוגע בסביבה הטבעית של בע״ח וצמחים, והשינוע של מעל 170 מיליון טון של סוכר מדי שנה מזהם את האויר.

חלבון המעצבים המתוק של אמאי מיוצר בשיטה בת-קיימא של תסיסה מדייקת. כיוון שהתהליך, אשר דומה לתסיסה של בירה, מתרחש במעבדה, אין שימוש בקרקע או בדישון ויש הפחתה משמעותית בשימוש במים. בנוסף, כיוון שהחלבון המתוק הוא פי 4,000 יותר מתוק מסוכר, הפגיעה הסביבתית משינוע נמוכה משמעותית מזאת של סוכר., כאשר החברה מעריכה כי הפחתה של 1% מייצור הסוכר העולמי תתבטא בחיסכון של 2.5 טריליון ליטר מים, 26 מיליון דונם של קרקע, ו 1.72 מיליון טון של סוכר וזאת לצד חסכון של 10 מיליארד דולר בהוצאות בריאות.

אמאי- ממתיק בר קיימא (צילום: פזית אסולין)
צילום: פזית אסולין

Electreon- טעינה אלחוטית לרכבים חשמלאיים

המשימה של אלקטריאון, שנוסדה ב-2013 הינה הפחתה בפליטת הפחמן העולמית על ידי פיתוח טכנולוגיית טעינה אלחוטית לרכב חשמלי. כיום, כולנו מבינים שהעולם הולך לכיוון החשמול וזקוק לפתרונות יצירתיים וסביבתיים יותר שיאפשרו חישמול ציים מסחריים, נסיעה לטווחים ארוכים, עלויות נמוכות, מזעור דרישות הסוללה של הרכב, הפחתת פליטת הפחמן מייצור סוללות ועוד.

אלקטריאון היא חברה מובילה בעולם בפיתוח ויישום של טכנולוגיית טעינה אלחוטית לרכבים חשמליים (EV). החברה מספקת תשתית ושירותי טעינה מקצה לקצה, על מנת לענות על צרכי ודרישות ציי תחבורה, כגון ציים של אוטובוסים, משאיות, רכבים חשמליים ועוד.

טכנולוגיית החברה טוענת באופן דינמי (תוך כדי תנועה) וסטטי (בעמידה) רכבים חשמליים ובכך מפחיתה את עלות התפעול של כלי רכב חשמליים, מונעת חרדת טווח נסיעה, מפחיתה את הצורך בשטחים לצורך הקמת עמדות טעינה ומפחיתה את גודל הסוללה באופן משמעותי דבר שהופך את התחבורה לירוקה יותר. עם הטכנולוגיות המתקדמות שלה מפעילה החברה פיילוטים בישראל, ארה"ב, שבדיה, גרמניה לאיטליה.

Electreon