האם ילדים היום פחות בכושר ואיך זה קשור לשינויי האקלים?  השמנת יתר וחוסר פעילות גופנית בקרב ילדים נמצאים בשיאם, כאשר ישנה ירידה מהירה בכמות הפעילות הגופנית של ילדים ברחבי העולם, במיוחד במהלך 30 השנים האחרונות והכושר האירובי של ילדים היום נמוך ב-30% מזה של הוריהם כשהיו באותו גיל. כך עולה ממחקר חדש, המזהיר מפני ההשלכות של שינויי האקלים על בריאותם של ילדים.

על פי המחקר, שהתפרסם בכתב העת Temperature, העובדה שילדים מצויים היום בכושר מופחת, לא רק קשורה לעלייה בטמפרטורה העולמית הממוצעת בשנים האחרונים, אלא גם עלולה להעמיד אותם בסיכון של ממש עם התעצמות שינויי האקלים.

לדבריה של מחברת המחקר ד"ר שונדה מוריסון, פיזיולוגית לפעילות גופנית סביבתית, כושר גופני הוא המפתח להתמודדות עם טמפרטורות גבוהות יותר, ולכן כושר גופני נמוך והשמנת יתר עלולים להעמיד ילדים בסיכון גבוה יותר לסבול מבעיות בריאות הקשורות לחום, כגון התייבשות, התכווצויות חום (פרכוסים), תשישות חום או מכת חום.

כושר גופני נמוך מקשה על ויסות הטמפרטורה

ההערכות של ד"ר מוריסון מבוססות על סקירה מקיפה של יותר מ-150 מחקרים רפואיים ומדעיים על האופן שבו ילדים שומרים על פעילות גופנית ומתמודדים עם חום, וכיצד זה עשוי להשתנות עם עליית הטמפרטורות העולמיות. בין היתר, היא מתייחסת למחקר שנערך בתאילנד  על 457 נערים בגילאי 5-12 שמצא שצעירים בעלי עודף משקל היו בסבירות גבוהה פי שניים להתקשות לווסת את טמפרטורת הגוף שלהם בזמן פעילות גופנית בחוץ מאשר אלה בעלי משקל תקין. במחקר אחר, שבדק נתונים ממחלקות מיון בבתי חולים לילדים בארה"ב, נמצא שהנוכחות הייתה גבוהה יותר בימים חמים יותר ושילדים צעירים יותר היו צפויים במיוחד להזדקק לטיפול חירום. 

המחקר של ד"ר מוריסון מציג סוג של מצב ביצה ותרנגולת – שכן העלייה בטמפרטורות גורמת לילדים להיות פחות פעילים ולעסוק פחות בפעילות גופנית בחוץ, מה שגורם לכושר גופני ירוד ולהשמנה; הכושר הגופני הירוד מעמיד את הילדים בסיכון ויקשה עליהם להתמודד עם עלייה נוספת בטמפרטורות.

על פי המחקר, ילדים נמצאים היום בכושר אירובי נמוך ב-30 אחוזים מאשר הוריהם היו בגילם, כאשר פחות ילדים מגיעים להמלצת ארגון הבריאות העולמי ל-60 דקות פעילות גופנית ביום. עוד נמצא, כי חוסר הפעילות הגופנית הואץ, במיוחד באירופה, במהלך מגיפת הקורונה כאשר בתי ספר ותשתיות חברתיות אחרות נסגרו, והחשש הוא שלהתחממות העולמית תהיה השפעה דומה כאשר עומסי החום התדירים ימנעו מילדים לשחק בחוץ ולבצע פעילות גופנית.

ילד משחק משחקי וידאו (צילום: Africa Studio, shutterstock)
ביצה ותרנגולת – החום בחוץ מפחית את הפעילות הגופנית|צילום: Africa Studio, shutterstock

הסיכון עולה כשהעולם מתחמם

לדבריה של ד"ר מוריסון, בריאות הילדים לא מתועדפת גבוה מספיק במדיניות ההתמודדות עם שינויי האקלים של מדינות שונות, ויש צורך בפעולה נוספת כדי לגרום לילדים להתאמן כדי שיתמודדו בעולם חם יותר. היא מסבירה כי ילדים מווסתים את החום בצורה שונה – הם מזיעים פחות, מגבירים את זרימת הדם לעור כדי להתקרר במקום, וזה גורם לליבם לעבוד קשה יותר ממבוגרים. למרות זאת, מחקרים קודמים על השפעת ההתחממות הגלובלית על הבריאות הפיזיולוגית התמקדו במבוגרים.

"מבוגרים בכושר מסוגלים יותר לסבול טמפרטורות גבוהות יותר, בשל שילוב של גורמים פיזיולוגיים, התנהגותיים ופסיכולוגיים", אמרה ד"ר מוריסון בראיון על המחקר, "עם זאת, כשהעולם מתחמם, הילדים הכי פחות בכושר שהם היו אי פעם. זה הכרחי לעודד את הילדים לעשות פעילות גופנית יומיומית כדי לבנות ולשמר את הכושר שלהם, כך שהם ייהנו להניע את גופם וזה לא ירגיש להם כמו עבודה או מטלה".

לדבריה, חשוב לוודאו שהילדים עושים בפעילות שמעלה את הדופק, וכדאי להשתדל שלא להימנע לחלוטין מהחום אבל כן  לבחור שעות ביום שהן פחות חמות. "אנחנו חייבים לשמור על עצמנו בתנועה בעולם החדש והמתחמם הזה" היא אומרת. בימים אלו עורכת ד"ר מוריסון מחקר המשך, שיבחן את רמת הפעילות הגופנית של ילדים ומבוגרים במהלך גלי חום.