אנחנו חיים בעידן של שפע, כשמולנו עומד בכל תחום מבחר גדול ומבלבל – יותר מדי ממתקים, יותר מדי חטיפים, גלידות מכל טעם שעולה על הדמיון, ג'אנק פוד בכל פינה ומה לא. השפע הזה לא פסח גם על תחום הבריאות – תוספים, סדנאות, סופר פודס ועוד ועוד, אז מה הפלא שרבים חושבים שאורח חיים בריא ומאוזן עולה הרבה מאוד כסף? אבל האמת היא שתזונה מאוזנת ומטיבה כמו גם נפש בריאה בגוף בריא ממש לא חייבים לעלות לנו המון כסף – גם לא עכשיו עם יוקר המחיה שרק עולה, הנה 5 דרכים לשמור על האיזון בלי לשלם ביוקר:

  1. פחות שווה יותר
    less is more זו לא עוד קלישאה, ובשנים האחרונות עוד ועוד אנשים מבינים שפחות שווה ליותר בכל תחומי החיים, ובמיוחד בכל מה שקשור לבריאות שלנו ולתזונה שלנו.
    הרמב"ם דיבר על כך שחשוב לוודא שאנחנו לא ממלאים את הקיבה שלנו, ומשאירים שליש מהקיבה ריק. אז אנחנו לא ממש יכולים למדוד את הקיבה שלנו, אבל כולנו יודעים איך זה מרגיש להתפוצץ מיותר מדי אוכל לעומת לאכול במידה מספקת ולהרגיש נעים בבטן.
    חשוב להבין שאם אנחנו אוכלים יותר מדי, ומשתמשים בכל מה שיש לשפע להציע לנו, אנחנו משלמים על כך גם מחיר כלכלי אך גם בבריאות שלנו. כשאנחנו אוכלים יותר ממה שאנחנו צריכים קורים לנו כמה דברים: המיותר הופך לשומן, אנחנו מגדילים את הסיכון למחלות שונות בעיות לב וסוכרר ומכבידים על מערכת העיכול שלנו  שמתקשה לספוג את המזון כשהוא מגיע בכמות גבוהה מדי. ובקיצור –בשביל לחיות בריא, אנחנו לא באמת צריכים הרבה אוכל.
  2. להשקיע במזונות הנכונים
    נהוג לחשוב שאוכל בריא יותר הוא יקר יותר, ואכן ישנם מוצרים שהגרסאות הבריאות שלהם עולות יותר, כמו למשל חלב צמחי לעומת חלב פרה או קמח כוסמין לעומת קמח לבן. אבל חשוב לומר, המצרכים האלה הם לא הבסיס לתזונה בריאה.
    כדי לספק לגוף שלנו את כל מה שהוא זקוק לו, אנחנו צריכים להשקיע בעיקר בקניית ירקות ופירות, קטניות, דגנים מלאים ומעט שומנים כמו אבוקדו, שקדים ואגוזים. בשביל לחיות טוב ולאכול מאוזן, אנחנו לא באמת צריכים לקנות תוספי מזון יקרים או סופר פודס כאלו ואחרים. אם נאכל במידה הנכונה מזון בריא ונתמיד בתפריט שמכיל מספיק פירות וירקות, לא נזדקק להשלמת תוספים יקרים. הרבה אנשים לא יודעים למשל, שקפה, תה, שוקולד, מוצרי חלב ואלכוהול, מפריעים לספיגה של מינרלים שונים כמו ברזל וסידן. במקום לרוץ לקנות תוספים צריך פשוט לעשות את השילובים הנכונים, להימנע מלצרוך את מעכבי הספיגה האלה בסמוך לארוחות ולחסוך לא מעט כסף.
    שרון ינובסקי קפלן, המדריך לשקט נפשי (צילום: באדיבות המצולמת)
    לצאת לטבע ולהזיז את הגוף זה לגמרי בחינם|צילום: באדיבות המצולמת
  3. להזיז את הגוף זה בחינם
    פעם חשבנו שבשביל להיות בכושר צריך להוציא המון כסף, אבל אז הגיעה הקורונה ולימדה אותנו שהגוף שלנו רק רוצה לזוז וזה לא דורש מכון כושר, מיטת פילאטיס או הליכון. אפשר להתאמן בחוץ, באוויר הפתוח, אפשר לעשות יוגה בזום, פילאטיס ביוטיוב או לרוץ על חוף הים. הקורונה הוכיחה לנו שאפשר להיות בשיא הכושר בלי להוציא כסף בכלל, או לשלם מעט על מאמן וירטואלי שגורם לנו להזיע יופי גם מהבית. אז בלי תירוצים כן?
  4. גם הטבע לא עולה כלום
    אם יש משהו שעוזר לנו להרגיש יותר טוב, להתקרקע, להתגבר על חרדות, על פחדים ועל דיכאון – ובקיצור לחזור לאיזון לגמרי בחינם זה שהייה בטבע או הליכה בטבע. זה לא משנה אם זה על חוף הים, בפארק או בשמורת טבע, העיקר שתצאו החוצה להרגיש את הצבעים והריחות. אם תוכלו גם להיות יחפים, תזכו אפילו ביתרונות נוספים שמרגיעים את הנפש ומחזקים את מערכת החיסון. אז רגע לפני שאתם מחפשים איזו סדנה לניקוי הנפש, סופשבוע יקר או עולים על מטוס, תזכרו שיש לנו טבע בכל מקום, שהוא בחינם, ושהוא מעולה לבריאות הנפשית והפיזית שלנו.
  5. נשימה היא הבסיס להכל
    סדנאות מיינדפולנס, מדיטציה, שיטות מסוימות של נשימה ושל הרגעה, הפכו לטרנדיות יותר מתמיד ובצדק – הן בהחלט מסייעות לחיזוק הנפש, מרגיעות את מערכת העצבים ומחזקות את המערכת החיסונית. אבל לא חייבים להתרחק מהבית או להוציא אלפי שקלים כדי לתרגל ישיבה שקטה ונשימה; אין צורך לשלם בשביל לחוות את הכאן ועכשיו, כמו שלומדים במיינדפולנס; או לברוח לחופשה כדי להרגיש חופש אמיתי. החופש האמיתי הוא חסר מחיר, והוא לגמרי שלכם.